Έντονες αντιδράσεις της Αθήνας για τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ (video)

Άμεση και αιχμηρή ήταν η ελληνική απάντηση απέναντι στους ισχυρισμούς Ακάρ περί «γαλάζιας πατρίδας». Σε συνέντευξη Τύπου με τον Νίκο Παππά, ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν οι τουρκικές ρουκέτες εντυπωσιασμού και δηλώσεις που δεν βασίζονται στη λογική. Σαφές μήνυμα προς την Τουρκία -ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Αποστολάκης επεσήμανε: «η αρχή της Ελλάδος είναι ότι σεβόμαστε το διεθνές δίκαιο και τις συνθήκες. Όταν οι αρχές αυτές αμφισβητούνται θα πρέπει να προβληματιστούμε. Θεωρώ ότι δεν μπορώ να δώσω σοβαρότητα σε τέτοιες δηλώσεις. Θα πρέπει να σοβαρευτούν και να ξέρουν τι λένε. Να μην πετάνε ρουκέτες για εντυπωσιασμό».

Σαφές μήνυμα στην Τουρκία -ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες- έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος-στον απόηχο των νέων προκλητικών δηλώσεων του Χουλουσί Ακάρ ο οποίος ούτε λίγο ούτε πολύ είπε πως Ελλάδα, Κύπρος, Ανατολική Μεσόγειος ανήκουν στην Τουρκία.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στο μήνυμά του προς τον απόδημο Ελληνισμό με αφορμή την επέτειο για την 25η Μαρτίου τονίζει: «Οι διατάξεις της Συνθήκης της Λωζάνης και της Συνθήκης των Παρισίων του 1947-οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και πλήρεις και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο για γκρίζες ζώνες -πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές απ’ όλους. Επιπλέον, ιδίως ως προς την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, η Τουρκία οφείλει να σέβεται το Δίκαιο της Θάλασσας, οι διατάξεις του οποίου την δεσμεύουν και με την μορφή γενικώς παραδεδεγμένων κανόνων του Διεθνούς Δικαίου».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος από την πλευρά του τόνισε πως η Αθήνα έχει επιλέξει ν’ απαντά σε δυο επίπεδα της διπλωματίας από τη μια πλευρά και της αποφασιστικότητας σ’ ότι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

«Είναι προς το συμφέρον μας να φέρουμε την Τουρκία να συζητά με όρους διεθνούς Δικαίου και όχι με όρους ισχύος» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος σε συνέντευξή του σήμερα στο ρ/σ NEWS 247 αποκρούοντας τις επικρίσεις της ΝΔ για τις χθεσινές δηλώσεις του στην Αττάλεια σχετικά με τα δικαιώματα που έχει και η Τουρκία με βάση το διεθνές Δίκαιο στην ανατολική Μεσόγειο.

«Όταν προχωρούμε σε τέτοιες κινήσεις που ακόμη δεν έχουν γίνει δεκτές πλήρως από την άλλη πλευρά» διευκρίνισε ο κ. Κατρούγκαλος «είναι προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να μιλάμε πάντα με όρους διεθνούς Δικαίου και να αναγνωρίζουμε όσα δικαιώματα έχει η άλλη πλευρά από το Δίκαιο της Θάλασσας, από το διεθνές Δίκαιο». «Υπάρχει μικροκομματισμός από μεριάς των ανακοινώσεων της ΝΔ».

Σε ερώτηση δε για το ενδεχόμενο συνεργασίας με την Τουρκία στην Α. Μεσόγειο ενεργειακού ενδιαφέροντος είπε ότι «αυτή η προοπτική μπορεί να υπάρχει… όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα σέβεται το διεθνές Δίκαιο, δεν θα το αμφισβητεί και δεν θα προκαλεί». Αυτή τη στιγμή, όπως ανέφερε, «το ζητούμενο είναι να γίνει πλήρως σεβαστό το διεθνές Δίκαιο. Αν ξεκινήσουμε από αυτή την αποδοχή του πλαισίου των κανόνων και της συζήτησης, μπορούμε να προχωρήσουμε παρακάτω».

Ερωτηθείς για τις κατηγορίες από μέρος του πολιτικού κόσμου περί μειωμένης πατριωτικής συνείδησης ο κ. Κατρούγκαλος είπε: «Έχω επαναλάβει ότι η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Όποιος περνάει ακόμη και αυτόν το Ρουβίκωνα και αμφισβητεί τον πατριωτισμό του πολιτικού του αντίπαλου, υπονομεύει τη δημοκρατία, δεν υπονομεύει απλώς την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής. Εγώ θέλω η συζήτηση να γίνεται με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης μεν, αλλά πολιτικής αντιπαράθεσης εντός των πλαισίων της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και ποτέ δεν πρόκειται να συντελέσω και ο ίδιος στον περαιτέρω εκφυλισμό του επιπέδου του πολιτικού διαλόγου».

Κάλεσε δε όσους αμφισβητούν τον πατριωτισμό των άλλων, «να είναι πολύ προσεκτικοί, γιατί στην πραγματικότητα δεν θα έχουν οι ίδιοι τα εκλογικά οφέλη τα οποία προσδοκούν. Με αυτά θα πάνε σε αυτές τις αντιδημοκρατικές, ημιφασιστικές δυνάμεις που έχουν την πατρότητα, το copy write των αλητών, των προδοτών πολιτικών και που είναι οι μόνοι που ωφελούνται από αυτή τη συζήτηση».

Από την πλευρά του, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Βασίλης Κικίλιας ασκεί κριτική για τις κυβερνητικές επιλογές κυρίως στο θέμα των ενεργειακών και συνεχίζει, μέσω twitter.

«Είχα προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μη διανοηθεί να συζητήσει συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο, για να «λύσει» τα ελληνοτουρκικά όπως το Σκοπιανό. Μετά τις δηλώσεις Κατρούγκαλου, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δηλώνει ότι τους ανήκει το Αιγαίο και η Κύπρος. ‪Η κερκόπορτα αυτή δεν θα ανοίξει».

Η Ένωση Κεντρώων χαρακτηρίζει απαράδεκτες τις δηλώσεις Ακάρ και ζητά σύσταση των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

www.ert.gr