Την έναρξη προπαραγγελιών για το Speeder, την «πρώτη αεριωθούμενη ιπτάμενη μοτοσικλέτα στον κόσμο», ανακοίνωσε η Jetpack Aviation.

Σύμφωνα με το New Atlas, το εν λόγω όχημα, το οποίο μπορεί να σταθεροποιείται μόνο του και είναι ικανό να πιάνει ταχύτητα 240 χλμ/ώρα και να πετά σε μέγιστο ύψος 15.000 ποδών (περίπου 4.500 μέτρων), βασίζεται στην τεχνολογία τουρμπινών που έχει αναπτύξει η JPA στο πλαίσιο της ενασχόλησής της με τα jetpacks της σειράς JB.

Χρησιμοποιεί τέσσερις κινητήρες turbojet, ικανούς να σηκώσουν το σασί των 105 κιλών και έναν πιλότο μέχρι 109 κιλών. Ένα σύστημα ελέγχου fly-by-wire επιτρέπει σταθεροποίηση του Speeder στον αέρα, όπως ένα drone τύπου quadcopter. Το όχημα λειτουργεί με κηροζίνη, JetA ή ντίζελ, και μπορεί να παραμείνει 10 με 22 λεπτά στον αέρα.

Όσον αφορά στον έλεγχό του, γίνεται μέσω χειριστηρίων και μιας οθόνης αφής 12 ιντσών, ενώ διαθέτει ενσωματωμένο σύστημα ασυρμάτου. Η JPA σκοπεύει να κατασκευάσει διαφορετικές εκδόσεις, που θα εμπίπτουν σε άλλες κατηγορίες βάσει των κανόνων της αρμόδιας υπηρεσίας των ΗΠΑ (FAA). Και, μάλιστα, σε κάποιες δεν θα απαιτείται καν άδεια (η έκδοση της πειραματικής κατηγορίας απαιτεί πλήρη άδεια πιλότου, ωστόσο η JPA επιδιώκει αυτό να αλλάξει, και να χρειάζεται ερασιτεχνική άδεια).

Το όχημα διαθέτει συστήματα ασφαλείας και μπορεί να αυτοσταθεροποιείται εάν ένας από τους κινητήρες παύσει να λειτουργεί. Είναι μάλλον θορυβώδες, στα 120 ντεσιμπέλ, και η τιμή του ανέρχεται στα 380.000 δολάρια. Προς το παρόν η εταιρεία σχεδιάζει να κατασκευάσει 20, και είναι δυνατή η κράτηση ενός εξ αυτών, για «μόλις» 10.000 δολάρια. Μετά, η παραγωγή θα γίνεται για κυβερνητική και στρατιωτική χρήση: Η στρατιωτική έκδοση θα είναι κάπως διαφορετική, με μια επιπλέον τουρμπίνα και τη δυνατότητα τηλεχειρισμού ως drone.

Πηγή: naftemporiki.gr