Ένα πρωτότυπο ανθρώπινης καρδιάς, τρισδιάστατης εκτύπωσης, από ανθρώπινους ιστούς και με αγγεία παρουσίασαν σήμερα, Δευτέρα επιστήμονες στο Ισραήλ, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια τεράστια πρόοδο στη θεραπεία καρδιαγγειακών νόσων, αλλά και στον τομέα πρόληψης της απόρριψης μοσχεύματος.

Αναλυτικότερα, οι επιστήμονες του  πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ έδωσαν στη δημοσιότητα αυτήν την αδρανή καρδιά με μέγεθος κερασιού, η οποία ήταν μέσα σε ένα υγρό.

«Είναι η πρώτη φορά που τυπώνουμε μια καρδιά ολόκληρη μαζί με τα κύτταρά της και τα αιμοφόρα αγγεία της, είναι επίσης η πρώτη φορά που χρησιμοποιούμε ύλη και κύτταρα προερχόμενα από τον ασθενή», είπε ο καθηγητής Ταλ Ντβιρ, ο οποίος διηύθυνε τις έρευνες.

Όπως είπε, επιστήμονες είχαν καταφέρει παλαιότερα να φτιάξουν τη δομή μιας καρδιάς, αλλά με συνθετικά ή φυσικά στοιχεία τα οποία δεν προέρχονταν από τον ασθενή. Αυτό εγκυμονούσε κινδύνους για ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού.

Στο αντίστοιχο άρθρο που δημοσιεύεται από την επιστημονική επιθεώρηση Advanced Science, οι συντάκτες της μελέτης αναφέρουν πως επινόησαν μια διαδικασία που επιτρέπει όχι μόνο να παράγεται, από κύτταρα που έχουν ληφθεί από τον ιστό του ασθενούς, η υδρογέλη που χρησιμεύει για να κατασκευασθούν καρδιακά επιθέματα με αγγεία απολύτως συμβατά με τον δέκτη, αλλά και ολόκληρες κυτταρικές δομές μαζί με τα κύρια αγγεία τους, όπως καρδιές.

Εντούτοις, «μολονότι η τρισδιάστατη εκτύπωση θεωρείται πως είναι μια υποσχόμενη προσέγγιση για τη δημιουργία ολόκληρων οργάνων, εξακολουθούν να παραμένουν πολλές δυσκολίες», σημειώνουν.

Δείτε το βίντεο: