Στην κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς κατά του εκπροσώπου του «Παρατηρητηρίου του Ελσίνκι» Παναγιώτη Δημητρά προχώρησε ο Γιάννης Ζουγανέλης, απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στη μήνυση που είχε καταθέσει ο πρώτος προ ολίγων μηνών βάση του αντιρατσιστικού νόμου.

Αναλυτικότερα, ο Γιάννης Ζουγανέλης κατηγορεί τον Παναγιώτη Δημητρά για συκοφαντική δυσφήμιση, ψευδή καταμήνυση, ψευδή αναφορά στις αρχές, ενώ του καταλογίζει πως με την ψευδή αναφορά που κατέθεσε σε βάρος του για ρατσιστικές δηλώσεις, αλλά και με δημοσιεύσεις του, τον εκθέτει σε εγκλήματα μίσους.

Όλα ξεκίνησαν τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν ο γνωστός καλλιτέχνης δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή ότι «ο Έλληνας μετανάστης δεν έχει καμία σχέση με τους μετανάστες που φιλοξενούμε εμείς».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ζουγανέλλη«αυτή η δήλωση μου, “κινητοποίησε” τον επαγγελματία (όπως εκ των υστέρων διαπίστωσα) δικαιωματιστή – ανθρωπιστή και εγκαλούμενο Παναγιώτη Δημητρά, ο οποίος έσπευσε να καταθέσει μηνυτήρια αναφορά στο Τμήμα Αντιμετώπισης Ρατσιστικής Βίας για τα ανωτέρω λεγόμενά μου. Σκοπός του εγκαλουμένου ήταν να με κατασυκοφαντήσει και να με κατεξευτελίσει με αοριστολογίες, έωλες και ανυπόστατες κατηγορίες περί ρατσισμού, αφού δεν περίμενε καν την εισαγγελική και δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, την εξέλιξη και ωρίμανση της δικογραφίας, αλλά έσπευσε να αναρτήσει στην ιστοσελίδα που διατηρεί τη μηνυτήρια αναφορά του».

Στη μηνυτήρια αναφορά του, ο κ. Ζουγανέλης έχει συμπεριλάβει και ανάρτηση του κ. Δημητρά στα social media, όπου σημειώνει ότι ο καλλιτέχνης αποκαλεί «έκφραση γνώμης μία ρατσιστική δήλωση». Ο ηθοποιός αναφέρει πως «την ανάρτηση αυτή, την αναδημοσίευσε στην ιστοσελίδα του, προκειμένου να πληροφορηθούν ακόμη και όσοι δεν είχαν, ήδη, πληροφορηθεί, ότι είμαι “ρατσιστής”..».

Όπως αναφέρει ο κ. Ζουγανέλης στη μήνυσή του, αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η δημόσια διαπόμπευσή του, ο εξευτελισμός του και η υποκίνηση πράξεων μίσους απέναντι του με «αποκορύφωμα ότι για λίγες μέρες, η διεθνής εταιρεία Google, η οποία διαχειρίζεται τον ιστότοπο Youtube, απαγόρευσε την είσοδο σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, στο επαγγελματικό μου κανάλι, στον συγκεκριμένο ιστότοπο, με ταυτόχρονη απαγόρευση οποιουδήποτε βίντεο είχα αναρτήσει, με αποτελέσματα που ακόμα δεν έχουν αποτιμηθεί».