Μια νέα τάση στις εφαρμογές επεξεργασίας φωτογραφιών ξεπροβάλλει, πριν καλά-καλά καταλαγιάσει το κύμα του FaceApp, που προκάλεσε φρενίτιδα παγκοσμίως, αλλά και αντιδράσεις για παραβίαση του ιδιωτικού χώρου.

Ο λόγος για την εφαρμογή AI Portraits App,η οποία δημιουργήθηκε από ερευνητές στο MIT-IBM Watson AI Lab και μπορεί να μετατρέψει τη selfie σας σε ένα κλασικό πορτρέτο, άξιο να διεκδικήσει θέση σε μουσείο περιωπής.

Χρησιμοποιεί τεχνητή νοημοσύνη για να αναπαράξει «καλλιτεχνικά πορτρέτα (ανθρώπων)», σε διαφορετικά καλλιτεχνικά ύφη. Οι ερευνητές φόρτωσαν δεκάδες χιλιάδες πορτρέτα από την Πρώιμη Αναγέννηση έως τη Σύγχρονη Τέχνη για να βοηθήσουν στη «εκπαίδευση» των Generative Adversarial Network (GAN) μοντέλων.

Στον ιστότοπο αναφέρεται ότι δεν υφίστανται άλλα κίνητρα εκτός από το να διδάξουν τους χρήστες για την τέχνη. «Οι φωτογραφίες σας στέλνονται στους σέρβερ μας για να παράγουν πορτρέτα. Δεν θα χρησιμοποιήσουμε δεδομένα από τις φωτογραφίες σας για κανέναν άλλον σκοπό και θα τις διαγράψουμε/“σβήσουμε” αμέσως», διευκρινίζεται για να τονιστεί η διαφορά με την εφαρμογή FaceApp, η οποία επιτρέπει στον χρήστη να «προχωρήσει πολλά χρόνια, στο μέλλον» τη δική του φωτογραφία ή τη φωτογραφία κάποιου άλλου.

Μειονέκτημα: Η εφαρμογή δεν μπορεί να αναπαράξει το καταπληκτικό χαμόγελό σας (αν διαθέτετε καταπληκτικό χαμόγελο). «Οι μετρ πορτρετίστες σπάνια ζωγράφιζαν πρόσωπα χαμογελαστά καθώς το χαμόγελο και το γέλιο συσχετιζόταν, συνήθως, με ένα πιο κωμικό είδος ζωγραφικής και επειδή μια τόσο έκδηλη έκφραση μπορεί να θεωρηθεί ότι παραμορφώνει το πρόσωπο του μοντέλου. Η ανικανότητα της τεχνητής νοημοσύνης να αναπαράξει τα χαμόγελά μας κάτι μάς διδάσκει για την ιστορία της τέχνης», υπογραμμίζεται στον ιστότοπο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)