Απρόσμενα θετικοί φάνηκαν την Τετάρτη 27 Μαρτίου ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης,  στην προοπτική ρύθμισης που θα επιβραβεύει τους συνεπείς δανειολήπτες ετικός στο να υπάρξει ρύθμιση για επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών .

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω ρύθμιση υπήρξε πρόταση της βουλευτή της ΝΔ, Ντόρας Μπακογιάννη, που έθεσε το θέμα στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου όπου συζητείται η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Έτσι, όταν πήρε τον λόγο, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε πως «δεν απορρίπτει αυτή τη λύση ούτε είναι απέναντι στο θέμα αυτό».

Πιο συγκεκριμένα δήλωσε πως «Δεν είμαστε αντίθετοι για την επιβράβευση του συνεπούς δανειολήπτη. Εμείς προτείναμε από το 2016 στις τράπεζες να υιοθετήσουν αυτή τη πολιτική. Το μόνο ίδρυμα που ανταποκρίθηκε ήταν το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων που επιστρέφει το 20% των τόκων στους συνεπείς, ενώ με τροποποίηση που περάσαμε πέρσι, επεκτείνεται η ρύθμιση και για τα δάνεια που έχουν τιτλοποιηθεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε:

«Πολιτικά εμείς συνηγορούμε. Δεν ξέρω αν προλαβαίνουμε σε αυτό το νομοσχέδιο. Ενθαρρύνω και τους βουλευτές της ΝΔ να ετοιμάσουν μια τροπολογία και είμαστε εδώ να το δούμε. Το νομοσχέδιο είναι εδώ αν υπάρχει η διάθεση, μπορεί σε συνεννόηση με τα κόμματα και με διάλογο με τις τράπεζες, να δούμε το θέμα και να κατατεθεί μια τροπολογία».

Παρόμοια άποψη εξέφρασε και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο οποίος ξεκαθάρισε πως είναι «πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης η προστασία της λαϊκής κατοικίας».

«Στόχος της ρύθμισης είναι η προστασία της λαϊκής κατοικίας μέσα από μια λογική ότι υπάρχει και η μικρομεσαία και η μεσαία κατοικία ανάλογα με την περιοχή. Προσπαθήσαμε να πετύχουμε το στόχο αυτό μέσα από τη διαπραγμάτευση και το καταφέραμε. Αυτό είναι ένα θετικό στοιχείο που πρέπει να κρατήσουμε, όπως επίσης ότι εντάξαμε και τα επιχειρηματικά δάνεια στο νόμο. Ο νόμος Κατσέλη δεν προστάτευε τους ελεύθερους επαγγελματίες που πήραν δάνειο και είχαν βάλει εγγύηση των πρώτη κατοικία», επεσήμανε ο κ. Φλαμπουράρης και συμπλήρωσε:

«Είμαστε διατεθειμένοι, αν υπάρξει κάποια τροπολογία να τη συζητήσουμε. Είναι υποχρέωσή τους να πληρώνουν τα δάνεια, αλλά υπάρχει και ένας κόσμος που θέλει να είναι συνεπής δανειολήπτης και υποφέρει, και πρέπει και οι τράπεζες να το δούνε και να προχωρήσουμε σε ρύθμιση».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)