• Ο Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει στα Ιεροσόλυμα για τις εργασίες της 1ης Συνόδου Κορυφής του σχήματος «3+1»
  • Στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενεργείας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης
  • Θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα

Στα Ιεροσόλυμα για τις εργασίες της 1ης Συνόδου Κορυφής του σχήματος «3+1», στην οποία συμμετέχουν οι ηγέτες Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και του αμερικανού ΥΠΕΞ, μεταβαίνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, συνοδευόμενος από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κατρούγκαλο και τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη.

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές, η εν λόγω συνάντηση αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και σηματοδοτεί τον ενισχυμένο ρόλο των τριών χωρών στην ασφάλεια και τις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνεται ότι κατά τη συνάντηση καθιέρωσης Στρατηγικού Διαλόγου Ελλάδας-ΗΠΑ τον περασμένο Δεκέμβριο είχε συζητηθεί η συνεργασία του τριμερούς αυτού σχήματος με τις ΗΠΑ, κάτι το οποίο αντανακλά και τη συνολική αναβάθμιση των σχέσεων της χώρας μας με τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση αναμένεται να τεθούν επί τάπητος οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και η συνεργασία στους τομείς της ενεργείας, ασφάλειας και άμυνας, οικονομίας και μετανάστευσης.

Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν ότι θα έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχή, στις οποίες η χώρα μας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο. Ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει ότι η ασφαλής μεταφορά ενεργειακών πόρων προς την Ε.Ε., μέσω του πολλαπλασιασμού πηγών και διόδων, αποτελεί έναν από τους βασικούς άξονες της εξωτερικής μας πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό, θα ανακοινωθεί η υπογραφή, εντός του αμέσως επόμενου διαστήματος, της διακυβερνητικής συμφωνίας για την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med, έργου με μεγάλη γεωπολιτική σημασία για τη χώρα μας αλλά και ευρύτερα για την ενεργειακή ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου και ευρύτερα της Ε.Ε. Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.