Το «burn out» ή αλλιώς η εργασιακή κούραση μπορεί να άργησε αλλά πλέον εντάσσεται  στη διεθνή κατάταξη των ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ο εν λόγω κατάλογος δημιουργείται βάσει των συμπερασμάτων της παγκόσμιας  ιατρικής κοινότητας. Η υπερκόπωση στη δουλειά εντάσσεται στην κατηγορία που εξετάζει προβλήματα που συνδέονται με την εργασία ή την ανεργία και φέρει στο εξής την κωδική ονομασία QD85.

«Είναι η πρώτη φορά που η επαγγελματική εξουθένωση εντάσσεται στην κατάταξη,» ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΟΥ Ταρίκ Γιασάρεβιτς.

Ο ΠΟΥ αναγνωρίζει το «burn out ως ένα σύνδρομο που προκύπτει από το χρόνιο εργασιακό στρες του οποίου η διαχείριση δεν έγινε με επιτυχία και χαρακτηρίζεται από τρία στοιχεία: ένα αίσθημα εξάντλησης, κυνισμού ή αρνητικά συναισθήματα σε σχέση με τη δουλειά και με τη μειωμένη επαγγελματική αποδοτικότητα».

Ο ΠΟΥ συνεχίζει τονίζοντας πως το σύνδρομο «αναφέρεται σε φαινόμενα σχετικά με τον επαγγελματικό περιβάλλον και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για την περιγραφή εμπειριών σε άλλους τομείς της ζωής».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)