Όλες οι προοδευτικές δυνάμεις έχουν ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουν την εκλογή του Μάνφρεντ Βέμπερ στη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής γιατί μια τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της δεξιάς με την ακροδεξιά και θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης, επισήμανε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της παρέμβασής του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES).

Κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για ενδεχόμενη άνοδο της ακροδεξιάς.

Βασικά σημεία παρέμβασης:

1. Στην πιθανότητα μετεκλογικής συμμαχίας του ΕΛΚ με την Ακροδεξιά θα πρέπει να απαντήσουμε όλες οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, με τη δική μας στρατηγική σύγκλισης ενάντιια στο νεοφιλελευθερισμό και τον εθνικισμό που τροφοδοτούν την ακροδεξιά.

2. Την επόμενη μέρα θα πρέπει όλες οι προοδευτικές δυνάμεις να συμφωνήσουμε ότι έχουμε ευθύνη και υποχρέωση να αποτρέψουμε την εκλογή του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακραία δεξιού, Βαυαρού πολιτικού Βέμπερ στην Προεδρία της Κομισιόν. Μία τέτοια εξέλιξη θα σηματοδοτούσε και επισήμως τη συνεργασία της Δεξιάς και την Ακροδεξιά και αυτό θα ήταν καταστροφικό για το μέλλον της Ευρώπης.

3. Ο πολιτικός μας προσανατολισμός δε μπορεί παρά να είναι σαφής απέναντι στο νεοφιλελευθερισμό και τις πολιτικές της λιτότητας που γεννούν τις ανισότητες και θρέφουν την Ακροδεξιά. Ταυτόχρονα όμως, δε μπορεί παρά να είναι σαφής και σε ό,τι αφορά τις πράσινες πολιτικές για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Η πιο ελπιδοφόρα είδηση τις τελευταίες ημέρες ήταν οι κινητοποιήσεις των νέων για την κλιματική αλλαγή.

4. Η Ευρώπη χρειάζεται όσο ποτέ μία ευρεία προοδευτική συμμαχία για να υπερασπιστεί τις ιδρυτικές της αξίες, της Δημοκρατίας, της αλληλεγγύης, της κοινωνικής συνοχής απέναντι στον αντιευρωπαϊκό ακροδεξιό λαϊκισμό.

5. Η αντίθεσή μας στον εθνικισμό και η προτεραιότητά μας για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Δυτικά Βαλκάνια πρέπει να πάρουν σάρκα και οστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου. Η άρνηση ένατξης ενταξιακών διαπραγαμτεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία, μετά τα όσα πετύχαμε με την ιστορική Συμφωνία των Πρεσπών, θα ήταν απόφαση υπέρ των δυνάμεων της οπισθοδρόμησης και του εθνικισμού και σε βάρος της πολιτικής της προόδου, της ειρήνης και της φιλίας των λαών.