Ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων, με την «Ανοιχτή Πόλη», Νάσος Ηλιόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης στη LIFO και στον δημοσιογράφο, Γιάννη Πανταζόπουλο.
Ο Νάσος Ηλιόπουλος απαντάει σε όσα του καταλογίζουν για το «νεαρό της ηλικίας» του, αλλά και σε όσους τον κατηγορούν ότι έχει «φτωχό βιογραφικό», σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «όταν πας να ζητήσεις δουλειά και σου λένε ‘’θέλουμε νέους’’ ή ‘’χρειαζόμαστε δεκαετή εμπειρία’’. Ε, αυτό είναι αντιφατικό και άδικο. Εγώ, όταν τελείωσα την ΑΣΟΕΕ, εργάστηκα, όπως πολλοί και πολλές, στην ιδιωτική εκπαίδευση και έκανα το μεταπτυχιακό μου. Στη συνέχεια, ξεκίνησα τη διδακτορική μου διατριβή. Συγγνώμη, λοιπόν, που μέχρι τα τριάντα μου δεν είχα κάνει περισσότερα. Όταν πήγα στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, άκουγα ότι είμαι νέος και άπειρος. Όταν υπέγραφα πρόστιμα στις τράπεζες που παράνομα κρατούσαν εργαζομένους πέραν του ωραρίου τους, αυτό το αστείο τελείωσε. Και αυτό προσκομίζω στη διοίκηση του δήμου, ένα τρίπτυχο που στηρίζεται στη γνώση, στην αποτελεσματικότητα και στην αποφασιστικότητα. Αυτά είναι τα όπλα της δικής μας γενιάς».
Ερωτηθείς αν το Airbnb αποτελεί ευχή ή κατάρα για την πόλη απάντησε ότι «είναι στο χέρι μας», συμπληρώνοντας πως ήταν ο πρώτος από τους υποψηφίους δημάρχους που μίλησε γι’ αυτό θέμα και χαίρεται ιδιαίτερα τώρα που περιλαμβάνεται στα βασικά ζητήματα του διαλόγου. «Προφανώς, η αύξηση των τουριστών στην πόλη μας και η άνθηση της βραχυχρόνιας μίσθωσης είναι θετικές εξελίξεις. Πρέπει, όμως, να θεσπίσουμε άμεσα όρια. Όρια στη δράση επιχειρηματικών ομίλων που αγοράζουν πολυκατοικίες και τις «βαφτίζουν» διαμερίσματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, μετατρέποντας, παράλληλα, γειτονιές σε άβατα για όλους όσοι αναζητούμε στέγη για να ζήσουμε και να εργαστούμε στην πόλη», σημείωσε.
Ως προς το πού οφείλεται το εντεινόμενο αίσθημα της ανασφάλειας σε πολλές γειτονιές της πόλης, ο Νάσος Ηλιόπουλος, τόνισε πως το ποσό που αναγραφόταν στον προϋπολογισμό του 2018 στον Δήμο Αθηναίων για τα έργα ηλεκτροφωτισμού ήταν «μηδέν ευρώ». «Όταν το είδα, δεν το πίστευα. Ε, όταν ισχύει αυτό, για ποια ασφάλεια να μιλήσουμε; Εγώ πιστεύω ότι η ασφάλεια είναι δικαίωμα. Και για να προασπιστούμε αυτό το δικαίωμα πρέπει να ζωντανέψουμε τις γειτονιές. Να κατοικηθεί ξανά η παρατημένη Αθήνα, να γίνει προτεραιότητα του δήμου η αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, ο ηλεκτροφωτισμός, η ζωή και η κίνηση στις πίσω αυλές της πόλης. Στη σύμπραξη λέω ναι ‒ και δεν ανακαλύπτουμε τον τροχό. Την ορίζει το νομοθετικό πλαίσιο. Στις κοινές περιπολίες που λέει ο κ. Μπακογιάννης, όχι. Είναι σπατάλη δυνάμεων και πόρων», σχολίασε.