Ο τζίρος στην παγκόσμια αγορά του νερού από τα 120 δισ. δολάρια το 2012, ξεπέρασε το 1,5 τρισ. το 2015, με το 92% να ανήκει σε 10 μονοπωλιακούς ομίλους»,, τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την Παγκόσμια Ημέρα Νερού.
Η εμπορευματοποίηση του νερού και της διαχείρισής του, η καπιταλιστική ιδιοκτησία των φυσικών πόρων και της γης, είναι ο πραγματικός ένοχος για τα εκατομμύρια λαού που δεν έχει νερό, για τα δισεκατομμύρια εργαζόμενων σε όλο τον κόσμο που έχει πρόσβαση σε ακατάλληλο νερό, για τα πανάκριβα τιμολόγια, για το ξερίζωμα των αγροτών με πρόσχημα τις «υδατοβόρες καλλιέργειες», για τους νεκρούς και τις καταστροφές απ’ τις πλημμύρες, όπως της Μάνδρας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.
«Δίπλα σ’ αυτούς όλοι οι φορείς της αστικής πολιτικής, η ΕΕ με την πολιτική της, όλες οι αστικές κυβερνήσεις, όπως και η σημερινή του ΣΥΡΙΖΑ, έχουν ακέραια την ευθύνη γιατί προωθούν τις πολιτικές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να επενδύσει στη διαχείριση του νερού σε βάρος των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων», προσθέτει.
Το ΚΚΕ αναφέρει ότι η πολιτική της ΕΕ με βασικό κορμό την Οδηγία για τα Νερά του 2000, προωθεί περαιτέρω την εμπορευματοποίηση του νερού προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων με άξονες.
«Χαρακτηριστική του τρόπου αντιμετώπισης της υγείας του λαού απ’ το καπιταλιστικό σύστημα, είναι η διατήρηση στην πράξη του ορίου του καρκινογόνου, και όχι μόνο, εξασθενούς χρωμίου στο «φονικό» ύψος των 40 – 45 μικρογραμμαρίων στο λίτρο. Με τον τρόπο αυτό προστατεύεται το εμπορεύσιμο προϊόν των μονοπωλίων του κλάδου σε βάρος της υγείας, της ίδιας της ζωής, των λαϊκών στρωμάτων», αναφέρει ακόμα το ΚΚΕ.
Στην ανακοίνωση του Κόμματος επισημαίνεται ότι στη χώρα, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, « προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού, με τη μεταβίβαση ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο περιβόητο Υπερταμεί, προωθεί την υπερτιμολόγηση του νερού ύδρευσης και άρδευσης, ενώ καταγγέλλεται ότι «από τον περσινό Μάρτη, κανένα μέτρο δεν πάρθηκε για την αντιμετώπιση των βασικών πηγών ρύπανσης των υπόγειων και επιφανειακών νερών.»
«Μέτρα που θα άμβλυναν σημαντικά και τα πλημμυρικά φαινόμενα, απουσιάζουν από τις προθέσεις της κυβέρνησης», ενώ «ταυτόχρονα περιορίστηκε, στη βάση της αρχής του «κόστους – οφέλους», να εξετάσει τον κίνδυνο πλημμύρας που διατρέχουν μόνο περιοχές «προσχωματικών αποθέσεων» ή «θέσεις σε έδαφος με κλίση μικρότερη του 2%» , τονίζεται παράλληλα.
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ
www.ert.gr