O υπουργός Επικρατείας, Δημήτρης Τζανακόπουλος, μίλησε στην εκπομπή «Επόμενη Μέρα» της ΕΡΤ και αναφέρθηκε στην οικονομία, τις δημοσκοπήσεις, τα «κόκκινα» δάνεια και τις ευρωεκλογές.

«Η ελληνική οικονομία από το 2008, έως το 2015 είχε μείωση του ΑΕΠ κατά 30%», ανέφερε σχετικά με την οικονομία της χώρας. «Καταφέραμε να βγάλουμε τη χώρα από τη στασιμότητα μετά την πλήρη κατάρρευση όλων των δεικτών το 2014 να βρίσκεται στο 18%. Το πολιτικό προσωπικό που κυβέρνησε τη χώρα την δεκαετία του 1990 και έως το 2015, την κατέστρεψε. Η ΝΔ έχει πει ότι θέλει να επαναφέρει τον κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις αντί του κανόνα της μιας πρόσληψης για κάθε μία αποχώρηση που ισχύει σήμερα. Την ίδια στιγμή λέει πως θέλει να ενισχύσει την εκπαίδευση και την υγεία που διαλύθηκαν όταν ίσχυε ο κανόνας του ένα προς πέντε και αυτή που κατάφερε να ξαναστήσει το σύστημα της υγείας στα πόδια του ήταν αυτή η κυβέρνηση».

Σχετικά με το αν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις για τα «κόκκινα» δάνεια και τις 120 δόσεις, είπε πως «για την ελληνική κυβέρνηση η προστασία της πρώτης κατοικίας είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας», διευκρινίζοντας ότι οι συζητήσεις δεν διεξάγονται στο πλαίσιο της «μεταμνημονιακής περιόδου», αλλά «οποιοδήποτε ζήτημα αφορά τις τράπεζες σε οποιαδήποτε χώρα της Ευρώπης συζητείται με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)».

«Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή υπάρχουν διάφορες λεπτομέρειας τεχνικού χαρακτήρα, οι οποίες πρέπει να συζητηθούν προκειμένου να καταλήξουμε σε μια συμφωνία. Η συζήτηση θα συνεχισθεί και έως 25 Μαρτίου οπότε συνεδριάζει το EuroWorking Group και στη συνέχεια θα νομοθετήσουμε», σημείωσε.

Αναφορικά με τις αλλαγές στον ποινικό κώδικα που συζητούνται, είπε πως «η νομοπαρασκευαστική επιτροπή έχει καταθέσει μια πρόταση που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση και υπάρχουν τρία ή τέσσερα ζητήματα επί των οποίων το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει ήδη τοποθετηθεί και που θα πρέπει να αλλάξουν».

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στις δημοσκοπήσεις, λέγοντας ότι τουλάχιστον στην Ελλάδα των τελευταίων επτά ετών οι δημοσκοπήσεις δεν επιτυγχάνουν να αποτυπώσουν τους πραγματικούς πολιτικούς συσχετισμούς, ενώ έκανε λόγο για «μεθοδολογικά εργαλεία που έχουν προβλήματα».

«Κανένας δε μπόρεσε να προβλέψει το αποτέλεσμα του Μαΐου του 2012 όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε σε δεύτερο κόμμα και την κατάρρευση του δικομματισμέ εκείνη την περίοδο, ενώ το ίδιο έγινε και στις επόμενες εκλογές, με εξαίρεση τον Ιανουάριο του 2015, όπου είχε προεξοφληθεί η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ όμως κανείς δεν είχε προβλέψει την διαφορά των 7,5 ποσοστιαίων μονάδων. Το ίδιο έγινε στο δημοψήφισμα ούτε κάποια δημοκοπική εταιρεία είχε προβλέψει τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015», ανέφερε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη βεβαιότητά του για νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές. «Ανεξαρτήτως των ευρημάτων των δημοσκοπήσεων, και ανεξαρτήτως του εάν αυτά τα ευρήματα χρησιμοποιούνται συνήθως ως εργαλεία επικοινωνιακής στρατηγικής, και όχι ως εργαλεία αποτύπωσης πολιτικής πραγματικότητας, το πολιτικό ένστικτο του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι θα κερδίσει αυτές τις εκλογές».

«Με βάση τα πεπραγμένα της κυβέρνησης τα οποία έχουν οδηγήσει μεγάλα τμήματα του ελληνικού λαού σε καλύτερη θέση από αυτή την οποία βρίσκονταν δίνει καθημερινά τον αγώνα για την στήριξη της κοινωνικής πλειοψηφίας, θεωρώ ότι αυτή η μεγάλη προσπάθεια θα αποτυπωθεί και στα αποτελέσματα των εκλογών», είπε και πρόσθεσε ότι «ο ελληνικός λαός δεν πρόκειται να επιτρέψει την επιστροφή και την παλινόρθωση ενός καθεστώτος που οδήγησε την χώρα σε καταστροφή».

Καταλόγισε στη ΝΔ «πανικό» και «νευρικότητα» σε ότι αφορά για το που βάζει τον πήχη, επικαλούμενος ότι ο κ. Γεωργιάδης τον τοποθετεί στο 3,5%, και εκτίμησε ότι προετοιμάζει το έδαφος για μια κατάσταση η οποία δεν θα έχει απολύτως καμία σχέση με την εικόνα την οποία προσπαθεί να καλλιεργήσει το επιτελείο του κ. Μητσοτάκη, τα τελευταία δυο έως τρία χρόνια και η οποία δεν έχει καμία σχέση με την κοινωνική και οικονομική πραγματικότητα.

Καταλόγισε επίσης στη ΝΔ «παραπολιτικοποίηση» και «άγχος κιτρινισμού».

«Αντί να κάνει μια πολιτική αντιπαράθεση επί των διαφορετικών πολιτικών σχεδίων και των σαφών διαχωριστικών γραμμών που έχουν τα πολιτικά σχέδια, η ΝΔ τοποθετείται με μια ακραία φιλελεύθερη ατζέντα στα ζητήματα της οικονομίας και βασίζεται στη συντριβή του κοινωνικού κράτους και των δικτύων προστασίας που πρέπει να έχει μια κοινωνία.

Καθώς με το ακραία νεοφιλελεύθερο πρόγραμμά της δεν μπορεί να βρει ερείσματα στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η ΝΔ μετατοπίζει το λόγο της προς τον ακροδεξιό και υιοθετεί τον κιτρινισμό, την «παραπολιτικοποίηση» και τα fake news όπως η εναλλακτική και ακραία δεξιά σε ολόκληρη την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή υιοθετεί ένα απίστευτο παραπολιτικό κουτσομπολιό, το οποίο δεν ταιριάζει σε κόμμα εξουσίας. Με ευθύνη της ΝΔ, γίνεται μια προσπάθεια να “κιτρινίσει” η πολιτική αντιπαράθεση, να διαστρεβλωθούν τα πεπραγμένα της κυβέρνησης», είπε και συνέχισε.

«Η φυσιογνωμία της ΝΔ από το 2012 και ιδιαιτέρως αφού άνοιξε η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών μετατοπίζεται όλο και περισσότερο προς την ακροδεξιά. Και αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πολιτικού ύφους. Έχει να κάνει και με τα επιχειρήματα της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών που όλα είχαν γεννηθεί στο στρατόπεδο της άκρας δεξιάς.

Ο κ. Μητσοτάκης όλη την προηγούμενη περίοδο αγκάλιασε, ή προστάτεψε πρακτικές, οι οποίες είναι ντροπή για μία δημοκρατία, όπως οι εμπρησμοί σε σπίτια βουλευτών, οι προπηλακισμοί, οι κατηγορίες περί προδοσίας. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει πολύ καλά ποια είναι η πολιτική δύναμη που πάλεψε με όλες τις δυνάμεις της την ακροδεξιά και ποια η πολιτική δύναμη η οποία όχι απλά φλερτάρει αλλά υιοθετεί ολόκληρα συστήματα λόγου και πρακτικών από την ακροδεξιά», κατέληξε.