Για τη νέα σελίδα που ανοίγεται στην περιοχή των Ευζώνων αναφέρθηκε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς. «Η περιοχή αποκτά νέες δυνατότητες με την επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παππάς προσέθεσε ότι πρέπει όλοι να σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε την περιοχή των συνόρων «ως εσχατιά» και υπογράμμισε ότι η τοπική κοινωνία, η αυτοδιοίκηση και η κεντρική εξουσία θα πρέπει να αξιοποιήσουν τις νέες δυνατότητες, που ανοίγονται στην καινούργια περίοδο.

«Η περιοχή αποκτά νέες δυνατότητες με την επίλυση των προβλημάτων με τους γείτονες και, όλοι μας, πρέπει να σταματήσουμε να την αντιλαμβανόμαστε ως εσχατιά, ως το τελευταίο άκρο, που μετά σταματάει ο κόσμος» δήλωσε ο κ. Παππάς και προσέθεσε:

«Ξεκινάει μια καινούργια περίοδος, καινούργιες δυνατότητες και όλες αυτές τις δυνατότητες είμαστε υποχρεωμένοι, τοπική κοινωνία, τοπική αυτοδιοίκηση και κεντρική κυβέρνηση, βεβαίως, να τις αξιοποιήσουμε».

Οι δηλώσεις του υπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στα ακριτικά χωριά των Ευζώνων, της Μεταμόρφωσης και της Ποντοηράκλειας του νομού Κιλκίς, κατά την οποία ο κ. Παππάς συναντήθηκε με κατοίκους σπιτιών, στα οποία είχαν τοποθετηθεί συστήματα δορυφορικής λήψης, στο πλαίσιο του προγράμματος «καθολικής τηλεοπτικής κάλυψης» της χώρας.

«Ήρθαμε σήμερα εδώ στους Ευζώνους και στο γειτονικό χωριό στην Ποντοηράκλεια και είδαμε το πρόγραμμα αυτό να αναπτύσσεται. Οι κάτοικοι, ήδη, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών έχουν ξεκινήσει και κάνουν τις αιτήσεις τους, εγκαθίστανται τα συστήματα» είπε ο υπουργός και συνέχισε:

«Και πλέον, νομίζω μπαίνει και ένα οριστικό τέλος στην κατάσταση του “μαύρου”, η οποία ήταν μια κατάσταση προσβλητική για τους συμπατριώτες μας που επέλεξαν να μένουν στα σύνορα».

Ο κ. Παππάς μίλησε με κατοίκους των ακριτικών χωριών για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και επισκέφθηκε το λαογραφικό μουσείο της Μεταμόρφωσης.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του υπουργού στη Μεταμόρφωση, ορισμένοι κάτοικοι εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για τη Συμφωνία των Πρεσπών και για άλλα ζητήματα, οικονομικά, φορολογικά κ.ά. και ο υπουργός προθυμοποιήθηκε να συζητήσει μαζί τους.

Το πρόγραμμα καθολικής κάλυψης απομακρυσμένων περιοχών δύναται να καλύψει, αναλόγως των αιτήσεων που θα υποβληθούν, 3.500 οικισμούς σε όλη τη χώρα, δηλαδή, περίπου 170.000 νοικοκυριά. Στο νομό Κιλκίς μέχρι στιγμής έχουν γίνει περίπου εκατό αιτήσεις.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)