Καταργείται το κώλυμα ανακήρυξης βουλευτών ως υποψηφίων στις ευρωεκλογές

Κατατέθηκαν στην Βουλή οι τροπολογίες του υπουργείου Εσωτερικών για την διεξαγωγή των Αυτοδιοικητικών εκλογών και των Ευρωεκλογών.

Μεταξύ άλλων οι τροπολογίες προβλέπουν την κατάργηση του ασυμβίβαστου μεταξύ βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή κάτι το οποίο μεταφράζεται απο την αντιπολίτευση ως «φωτογραφική» ρύθμιση προκειμένου να ανοίξει η υποψηφιότητα στις ευρωεκλογές της Ελένας Κουντούρα και του Σπύρου Δαννελη. «Οι βουλευτές θα μπορούν πλέον να ανακηρύσσονται υποψήφιοι και να εκλέγονται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, χωρίς προηγουμένως να παραιτηθούν του βουλευτικού τους αξιώματος. Ευνόητο είναι φυσικά ότι διατηρείται το ασυμβίβαστο της ιδιότητας του βουλευτή με εκείνη του ευρωβουλευτή: Ο βουλευτής, από τη στιγμή που θα εκλεγεί στις ευρωεκλογές δεν μπορεί να αναλάβει ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αν δεν παραιτηθεί προηγουμένως από τη βουλευτική του έδρα» αναφέρει χαρακτηριστικα η τροπολογία.
Επίσης, σύμφωνα με τροπολογία δίνεται παράταση ως 10 Απριλίου για να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι εκλογείς του Ηνωμενου Βασιλειου. « Ειδικά για τους εκλογείς στο ΗΒ δίνεται παράταση προθεσμίας δήλωσης μέχρι τις 10/4 και επίσης κατοχυρώνεται το δικαίωμα της ψήφου από το ΗΒ, ανεξαρτήτως των διαδικασιών του brexit. Ως εκ τούτου, κανένα ζήτημα περί παρεμπόδισης των συγκεκριμένων εκλογέων δεν τίθεται, αφού έχουν ήδη δυνατότητα εγγραφής, αντιθέτως διευκολύνονται με την παράταση της προθεσμίας» αναφέρει χαρακτηριστικα.

Οι τροπολογίες που κατατέθηκαν σήμερα το βράδυ στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων και της αντιπολίτευσης της έμφυλης βίας – Ρυθμίσεις για την απονομή Ιθαγένειας – Λοιπές διατάξεις αρμοδιότητας ΥΠΕΣ» θα εισαχθούν αύριο το πρωί στην Ολομέλεια για συζήτηση.

Διαβάστε την αιτιολογική έκθεση ΕΔΩ.