«Παράδειγμα ειρηνικής συνύπαρξης με σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου μπορούν να δώσουν Ελλάδα και Τουρκία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Κατρούγκαλος κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεών του με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μετά τη συνάντησή τους στην Αττάλεια.
«Θελήσαμε να προχωρήσουμε τη θετική ατζέντα», τόνισε συγκεκριμένα ο κ. Κατρούγκαλος.
Από την πλευρά του, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:
«Θα πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζί τις ευκαιρίες στην περιοχή».
«Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο, που της τα εξασφαλίζει το Δίκαιο της θάλασσας», τόνισε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επικαλούμενος το διεθνές δίκαιο επανέλαβε ότι αυτό δίνει το μέτρο της αρμονικής συμβίωσης μεταξύ των κρατών.
«Ελπίζουμε ότι μπορεί να ξεκινήσει μια περίοδος καλύτερης κατανόησης μεταξύ των κρατών μας και αποκλιμάκωσης της έντασης», επεσήμανε ο Γιώργος Κατρούγκαλος και επανέλαβε ότι το «Κυπριακό πάνω απ’ όλα είναι θέμα διεθνούς δικαίου».
«Χωρίς να θέτουμε μεγαλεπήβολους στόχους, συμφωνήσαμε να είμαστε σε διαρκή διάλογο που θα βελτιώνει την κατάσταση»
Ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι συζητήθηκαν και τα δικαιώματα της μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη.
«Συζητήσαμε την πιθανότητα να αντικατασταθεί η διοίκηση στα Βακουφικά», ανέφερε.
«Με χαρά άκουσα ότι ολοκληρώνονται οι εργασίες της Παναγίας Σουμελά και με ενημέρωσε ο Μεβλούτ ότι θα γίνουν φέτος στις 15 Αυγούστου κανονικά οι εκδηλώσεις και η λειτουργία», πρόσθεσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
«Κομμάτι της θετικής μας αζέντας είναι η αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή μας, εφαρμόζοντας μέτρα εμπιστοσύνης που έχουν ήδη συμφωνηθεί, συζητώντας την καλύτερη εφαρμογή τους», συμπλήρωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος αναφέροντας ότι συμφωνήθηκε και η πρόοδος στη ναυτιλιακή συνεργασία.
Πρόκειται για άτυπη, προπαρασκευαστική συνάντηση, η οποία θα αποτελέσει έναν ακόμη σταθμό στην αποτύπωση ενός οδικού χάρτη με στόχο την περαιτέρω εκτόνωση της έντασης στο Αιγαίο, σημειώνουν διπλωματικές πηγές.
Η προώθηση θετικής ατζέντας αφενός και η διερεύνηση των προθέσεων της τουρκικής πλευράς σε σχέση με τον μηχανισμό που θα μπορούσε να αντικαταστήσει το καθεστώς των εγγυήσεων, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, ήταν βασικοί πυλώνες της συζήτησης.
Ο κ. Κατρούγκαλος κατέστησε επανειλημμένως σαφή την βούληση της Ελλάδας για άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, εφόσον όμως προηγηθεί ουσιαστική συζήτηση, που θα οδηγήσει σε πρόοδο η οποία θα επιτρέψει να ξεκινήσουν καρποφόρες συνομιλίες και να αξιοποιηθούν τα βήματα που έγιναν στο Κραν Μοντανά.
Πάγια θέση της Ελλάδας είναι υπέρ της ευρωπαϊκής προοπτικής της Τουρκίας, υπό την προϋπόθεση, ασφαλώς, ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο και τους κανόνες καλής γειτονίας, θεωρώντας ότι είναι προς το συμφέρον όλων να μείνει ανοιχτός ο ευρωπαϊκός της δρόμος.
Ο κ. Τσαβούσογλου είπε:
«Όσον αφορά στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα πραγματοποιηθεί συνάντηση και στις 12 Απριλίου θα αρχίσει πολιτική διαβούλευση μεταξύ των δύο υπουργείων και θα συζητηθούν όλα τα θέματα, όπως και οι επενδύσεις μεταξυ των δυο χωρών. Θα συζητησουμε και δυσκολα θέματα Για να ξεινησει μια διαπραγμάτευση εκ νέου όσον αφορά στην Κύρπο, πρέπει να συμφωνήσουμε στο τι θα συζητηθεί. Δεν θέλουμε άλλη μία αποτυχία και να αρχίσουμε συνομιλίες απλώς για να τις αρχίσουμε, αλλά για να έχουν αποτέλεσμα. Χαιρόμαστε όσον αφορά στους υδρογονάνθρακες, για το θετικό μήνυμα ότι ο κ. Κατρούγκαλος αναγνωρίζει πως η Τουρκία δεν μπορεί να αποκλεισθεί και έχει δικαιώματα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο στους υδρογονάνθρακες στην ανατολική Μεσόγειο»
The post Κατρούγκαλος-Τσαβούσολγου: Να ξεπεράσουμε τις προκλήσεις appeared first on Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον.