Εκπνέει απόψε, 29 Ιουλίου, τα μεσάνυχτα η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να διαμηνύουν ότι δεν θα δοθεί νέα παράταση.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικά εκκαθαριστικά, καλούνται να πληρώσουν την α’ δόση του φόρου εισοδήματος έως την Τετάρτη, 31 Ιουλίου. Η β’ δόση πρέπει να εξοφληθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η γ’ δόση έως τις 29 Νοεμβρίου.

Όσοι δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση εγκαίρως, θα κληθούν να καταβάλλουν πρόστιμο από 100 έως 500 ευρώ.

Συγκεκριμένα τα πρόστιμα έχουν ως εξής:

  • 100 ευρώ, για φυσικά πρόσωπα που δεν τηρούν βιβλία, δηλαδή μισθωτούς και συνταξιούχους, που δεν έχουν έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα.
  • 250 ευρώ, για νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα που τηρούν απλογραφικά βιβλία. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται και όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών ή είναι μισθωτοί και έχουν εισοδήματα και από επιχειρηματική δραστηριότητα (έσοδα από μπλοκάκι).
  • 500 ευρώ, για νομικά πρόσωπα που τηρούν διπλογραφικά βιβλία

Να σημειωθεί ότι φοροτεχνικοί και λογιστές ζητούσαν να υπάρξει παράταση, καθώς έως και το πρωί της Κυριακής απέμεναν ακόμη να αποσταλούν ηλεκτρονικά στο Taxisnet περισσότερες από 280.000 δηλώσεις. Εκφραζόταν δε ανησυχία ότι σήμερα εξαιτίας του μεγάλου όγκου των δηλώσεων θα μπορούσε να «πέσει» το σύστημα.