Άμεσα τίθεται σε εφαρμογή το σχέδιο αστυνόμευσης του μετρό της Αθήνας που θα περιλαμβάνει περιπολίες σε 47 σταθμούς.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, σε αυτό θα συμμετέχουν συνολικά 130 αστυνομικοί, με αποστολή να περιπολούν ένστολοι (με μαύρη στολή και όχι τη συνήθη μπλε για αυτό και από χθες αναφέρθηκαν ως {Μαύροι Πάνθηρες”) και με βαρύ οπλισμό, στις αποβάθρες και στα εκδοτήρια των σταθμών.

Η αστυνόμευση ξεκινά μάλιστα από την επόμενη κιόλας εβδομάδα.

Το σχέδιο αυτό προκύπτει από την κοινή υπουργική απόφαση, που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2018 και προέβλεπε δωρεάν χρήση του μετρό από αστυνομικούς, με αντάλλαγμα τη φύλαξη των σταθμών και στοχεύει στην ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας.

Το σχέδιο το οποίο δημοσιεύει η Καθημερινή αναλυτικά, προβλέπει ότι σε κάθε σταθμό θα περιπολεί ένας τουλάχιστον αστυνομικός ανά βάρδια και η παρουσία της περιπολίας θα είναι συνεχής, από την έναρξη λειτουργίας του μετρό μέχρι τη λήξη της βάρδιας, τα μεσάνυχτα.

Όμως στους μεγάλους σταθμούς μετεπιβίβασης, όπως η Ομόνοια, το Σύνταγμα θα τοποθετηθούν περισσότεροι από ένας αστυνομικοί, ενώ οι σταθμοί με μικρότερη επιβατική κίνηση θα επιτηρούνται από δικυκλιστές της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. και τα πληρώματα περιπολικών της Αμεσης Δράσης. Οι 130 αστυνομικοί που μετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου διατέθηκαν από τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα και όλοι παρακολούθησαν διήμερο πρόγραμμα εκπαίδευσης στη ΓΑΔΑ. Η παρουσία των αστυνομικών εκτιμάται από τους επιτελείς της ΓΑΔΑ ότι θα ενισχύσει το αίσθημα ασφάλειας των επιβατών, περιορίζοντας τα κρούσματα μικροεγκληματικότητας σε αποβάθρες και συρμούς.

Η εφαρμογή του σχεδίου αστυνόμευσης των 47 σταθμών του μετρό θα εποπτεύεται από βαθμοφόρους των κατά τόπους αστυνομικών διευθύνσεων της Αττικής, ενώ δύο ακόμα αξιωματικοί βρίσκονται καθ’ όλη τη διάρκεια της βάρδιας, ο πρώτος στο κέντρο επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ και ο δεύτερος στο επιχειρησιακό κέντρο του μετρό, στο Σύνταγμα.