Μπουρνούς: Οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου εκφράζουν την αυτοπεποίθησή μας (audio)

Ο προϊστάμενος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Γιάννης Μπουρνούς, μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στην εκπομπή «Απολύτως Σχετικό», στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ για τους σχεδιασμούς και τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική και τις προοπτικές του κυβερνώντος κόμματος στις προσεχείς εκλογές.

Ο κ. Μπουρνούς εξήγησε τον ρόλο των τριμερών συνεργασιών, τις οποίες προωθεί και στις οποίες συμμετέχει η χώρα μας καθώς εντάσσονται σ’ ένα συνολικό διασυνοριακό σχέδιο διασυνδεσιμότητας. Αναφέρθηκε στην σημασία του αγωγού EastMed και απαντώντας σε αιτιάσεις της αντιπολίτευσης είπε πως είναι καθοριστική η παρουσία των ΗΠΑ, αλλά δεν μειώνουμε σε καμμία περίπτωση τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο προϊστάμενος Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού σχολιάζοντας πρωτοσέλιδα για ενδοτική πολιτική έναντι της Τουρκίας είπε χαρακτηριστικά: «αν δίναμε βάση στα πρωτοσέλιδα, η Τουρκία θα είχε φτάσει στην Κέρκυρα και η Β. Μακεδονία θα είχε καταλάβει μέχρι και την Πελοπόννησο». Ειδικώς δε για τις δηλώσεις του υπ. Εξωτερικών, που προκάλεσαν αντιδράσεις ανέφερε πως η δική μας εξωτερική πολιτική βασίζεται στην υπεράσπιση μέχρι κεραίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και στην επίλυση των προβλημάτων με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Επομένως, όπως είπε, ο κ. Κατρούγκαλος εκφράζει αυτή μας την αυτοπεποίθηση.

Ερωτηθείς για τα όρια και τον ρόλο της τουρκικής προκλητικότητας στην ΝΑ Μεσόγειο και την Κυπριακή ΑΟΖ, είπε πως στην περιοχή αναπτύσσονται υπέρτερα συμφέρονται που εμπλέκουν πολύ μεγαλύτερους παίκτες και η Τουρκία τραβάει το σκοινί έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού της την επίτευξη κάποιας συμφωνίας παρακάτω.

Τέλος, ο κ. Μπουρνούς, αναφερόμενος στις ερχόμενες εκλογές, είπε ότι «το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών θα είναι η πλήρης διάψευση της ρητορικής της ΝΔ» και συμπλήρωσε πως στις εθνικές εκλογές, που θα γίνουν τον Οκτώβριο «θα έχουμε και την δεύτερη διάψευση για τον κ. Μητσοτάκη και την μεταλλαγμένη Νέα Ακροδεξιά της ΝΔ».

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr