Αν και αντηλιακά πρέπει να φοράμε όλο τον χρόνο, το καλοκαίρι που ο ήλιος καίει τα θυμόμαστε όλοι ανεξαιρέτως. Το ζήτημα είναι ότι ακούγονται πολλά και ο κόσμος δείχνει να είναι λίγο μπερδεμένος με την ορθή χρήση τους αλλά και με τις ιδιότητές τους. Για αυτό εντοπίσαμε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από τους ειδικούς, που δεν είναι άλλοι από την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Μύθος 1: Τα φυσικά αντηλιακά δε μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από τον ήλιο.

Αλήθεια: Τα φυσικά αντηλιακά προσφέρουν κλινικά αποδεδειγμένη προστασία UVA & UVB. Επιπλέον, εμπλουτίζονται με φυσικά δραστικά, απόλυτα συμβατά με την επιδερμίδα για προστασία από τη φωτογήρανση, κατευναστική σράση, βαθιά ενυδάτωση, προσφέροντας ολοκληρωμένη φροντίδα σε κάθε έκθεση στον ήλιο.

Γιατί: Ανεξάρτητα από την εταιρεία παραγωγής, όλα τα αντηλιακά προϊόντα υπόκεινται σε έλεγχο πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Ο δείκτης προστασίας είναι αποτέλεσμα αντικειμενικών μετρήσεων και ο καταναλωτής είναι το ίδιο ασφαλής σε κάθε περίπτωση. Όσον αφορά στα ορυκτά (φυσικά) ή οργανικά (χημικά) αντηλιακά φίλτρα και τα δύο είναι αποτελεσματικά, αλλάζει ο τρόπος που λειτουργούν.

Μύθος 2: Οι σιλικόνες βελτιώνουν την υφή της επιδερμίδας, μειώνουν τις ρυτίδες, δίνοντας ματ αποτέλεσμα.

Αλήθεια: Οι σιλικόνες σύμφωνα με μελέτες: Κάνουν «επίστρωση» στο δέρμα, εμποδίζουν την έξοδο ιδρώτα και τοξινών. Διευκολύνουν τη διαδερμική απορρόφηση των φίλτρων πέρα από τα επιθυμητά επίπεδα. Είναι μη βιοδιασπώμενες, βιοσυσσωρεύονται σε βάθος χρόνου και επιβαρύνουν τον οργανισμό.

Γιατί: Οι σιλικόνες είναι συνθετικά συστατικά που χρησιμοποιούνται ευρέως σε αντηλιακά, έχουν χαμηλό κόστος, προσδίδουν χαρακτηριστική βελούδινη υφή, προσφέροντας καλυπτική, αλλά καμία επανορθωτική δράση στην επιδερμίδα.

Μύθος 3: Ο υψηλός δείκτης είναι αρκετός για την αποτελεσματική προστασία από τον ήλιο.

Αλήθεια: Η μεγαλύτερη προστασία από τον ήλιο έγκειται σε: Ικανοποιητική ποσότητα & ομοιόμορφη εφαρμογή σε όλα τα εκτεθειμένα σημεία του σώματος. Εφαρμογή 30’ πριν την έκθεση στον ήλιο και τακτική επανάληψη κάθε 2 ώρες ή συχνότερα (μετά την εφίδρωση, κολύμπι ή σκούπισμα).

Γιατί: Η χρήση μη επαρκούς ποσότητας αντηλιακού μειώνει δυσανάλογα την προστασία (π.χ. 50% μείωση στην ποσότητα οδηγεί σε 75% μείωση της προσφερόμενης προστασίας). 15’ έκθεσης στις ακτίνες UVB στην περίοδο μέγιστης έντασης το καλοκαίρι, είναι αρκετά για να προκαλέσουν φθορά στο δέρμα

Μύθος 4: Το αντηλιακό είναι απαραίτητο μόνο το καλοκαίρι.

Αλήθεια: Η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη όλο το χρόνο, σε κάθε έκθεση στον ήλιο και σε κάθε δραστηριότητα.

Γιατί: 80% της UVA ακτινοβολίας φθάνει στο δέρμα ακόμα και τις ημέρες με συννεφιά 75% της φθοράς από την ηλιακή ακτινοβολία προκαλείται όταν δε βρισκόμαστε στην παραλία, κατά τη διάρκεια της οδήγησης, ενός περιπάτου, μιας χειμωνιάτικης εκδρομής ή της ενασχόλησης με τα φυτά. Οι ακτίνες UVB βλάπτουν το δέρμα όλο το χρόνο – ανακλαστικές επιφάνειες όπως το χιόνι, ο πάγος, η θάλασσα, ακόμα και το τσιμέντο διπλασιάζουν την αρνητική τους επίδραση.

Μύθος 5: Ο χρόνος είναι ο μόνος υπεύθυνος για τη γήρανση της επιδερμίδας.

Αλήθεια: Ο ήλιος είναι χειρότερος από το χρόνο για τη γήρανση της επιδερμίδας.

Γιατί: 80% της ορατής γήρανσης του δέρματος οφείλεται στη UV ακτινοβολία. Ολόκληρο το φάσμα της ηλιακής ακτινοβολίας καταστρέφει την ελαστίνη του δέρματος και προκαλεί σημάδια γήρανσης – πανάδες, δυσχρωμίες, ρυτίδες, αφυδάτωση 23% των βλαβών από τον ήλιο πραγματοποιείται έως την ηλικία των 18 ετών, προσθέτοντας +10% για κάθε δεκαετία ζωής που ακολουθεί

Μύθος 6: Ένα αντηλιακό αρκεί για την προστασία από τον ήλιο.

Αλήθεια: Ένα απλό αντηλιακό δεν αρκεί. Ακόμη και με τη χρήση αντηλιακών ο ήλιος εντείνει τα σημάδια γήρανσης: ρυτίδες & πανάδες.

Γιατί: Ακόμη και με τη χρήση αντηλιακού, η ακτινοβολία UV απελευθερώνει τοξίνες και ελεύθερες ρίζες, που βλάπτουν τα βλαστοκύτταρα, υπεύθυνα για την ανανέωση και επανόρθωση της επιδερμίδας. Επιπλέον, καταστρέφουν την ελαστίνη του δέρματος και επιταχύνουν και εντείνουν την εμφάνιση ρυτίδων. Αποτέλεσμα της ακτινοβολίας UV είναι και η συσσώρευση χρωστικών που οδηγούν στην εμφάνιση πανάδων, ενώ αποτελούν επιπλέον παράγοντα γήρανσης καθώς απελευθερώνουν επιπρόσθετο οξειδωτικό φορτίο (ελεύθερες ρίζες).

Πηγή: http://www.cancer-society.gr