• Στο επίκεντρο της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας το απόγευμα της Τετάρτης
  • Θα καταθέσουν τις απόψεις τους η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Καταναλωτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δανειοληπτών και η Τράπεζα της Ελλάδος
  • Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την ρύθμιση, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν

Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται να βρεθεί ξανά στο επίκεντρο της συζήτησης στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής η τροπολογία για την προστασία της πρώτης κατοικίας που αντικαθιστά τον «νόμο Κατσέλη», καθώς έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους η Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, η Ένωση Καταναλωτών, ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών, η Ένωση Δανειοληπτών και η Τράπεζα της Ελλάδος. Εν τω μεταξύ η ΝΔ ξεκαθάρισε ότι θα υπερψηφίσει την τροπολογία.

Η επίμαχη τροπολογία τέθηκε επί τάπητος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης επί του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο οποίο έχει κατατεθεί και αφορά στην ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για την προστασία του εμπορικού απόρρητου και την δημιουργία επιχειρηματικών πάρκων.

Όπως επισημάνθηκε, η ΝΔ θα υπερψηφίσει την ρύθμιση, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν, αφού λάβουν υπόψη τους αρμόδιους εξωκοινοβουλευτικούς φορείς που θα πάρουν τον λόγο το απόγευμα της Τετάρτης.

Αναλυτικότερα, ο εισηγητής της ΝΔ Σταύρος Δήμας εξαπέλυσε τα πυρά του προς την κυβέρνηση, καταλογίζοντάς της ότι καθυστέρησε τέσσερα χρόνια να φέρει τη ρύθμιση, ζητώντας παράλληλα τη δέσμευσή της ότι θα είναι η τελική. Η ΝΔ «θα την υπερψηφίσει επειδή σε κανένα πολίτη δεν μπορεί να του στερηθεί η δυνατότητα να ρυθμίσει τις οφειλές του», σημείωσε.

Συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι καλλιέργησε στη. κοινωνία ψεύτικες προσδοκίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Τι απέγινε αλήθεια το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ με το σύνθημα κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη; Δεν υπήρχε; ή δεν είχε ο ΣΥΡΖΑ μια ρεαλιστική αντίληψη της κοινωνίας. Δεν βλέπω πρόβλεψη για τους συνεπείς δανειολήπτες. Σαν να τους τιμωρείτε, ενώ αντίθετα δίνετε τη δυνατότητα σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να ξεφύγουν».

Από την πλευρά της ΔΗΣΥ, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος υπογράμμισε ότι το κόμμα του θα ανοίξει τα «χαρτιά» του μετά την τοποθέτηση των φορέων, τονίζοντας παράλληλα ότι με τη νέα ρύθμιση αποκλείονται επτά στους 10 δανειολήπτες από την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Σάκης Βαρδαλής, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του Περισσού, «χρεώνοντας» στην κυβέρνηση ότι συμβιβάστηκε με τους θεσμούς και τις τράπεζες και αντί να βελτιώσει τις ελάχιστες προϋποθέσεις που υπήρχαν στον νόμο Κατσέλη για τη προστασία της λαϊκής κατοικίας τις χειροτερεύει.

«Το παρουσιάζετε ως δήθεν φιλολαϊκό μέτρο αλλά στην ουσία με έμμεσο τρόπο καθιερώνετε κρατική χρηματοδότηση προς τις τράπεζες με στόχο να τις απαλλάξει από ένα μεγάλο βάρος, τα κόκκινα δάνεια, και οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας θα συνεχίζονται κανονικά», τόνισε.