• Υπερψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για  ισότητα των φύλων, την απονομή ιθαγένειας και τις διατάξεις σχετικά με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
  • Ταύτιση στάσης ΝΔ και Χρυσής Αυγής με κοινή καταψήφιση
  • «Η κυβέρνηση θα παίξει με ανοικτά χαρτιά» απάντησε ο Αλέξης Χαρίτσης στις ενστάσεις για την τροπολογία που αφορά το ασυμβίβαστο βουλευτικής και ευρωβουλευτικής ιδιότητας.

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που περιελάμβανε τις κρίσιμες διατάξεις για την ισότητα των φύλων, την απονομή ιθαγένειας και τις διατάξεις σχετικά με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση αποτελεί από την Τρίτη 19 Μαρτίου νόμος του κράτους.

Στη σχετική ψηφοφορία η ΝΔ και η ΧΑ καταψήφισαν. Τα υπόλοιπα κόμματα δήλωσαν παρών. Εξαίρεσε σε αυτό αποτελεί το άρθρο 82, το οποίο αφορά στην εξαίρεση από την αναστολή των προσλήψεων στους δήμους κατά την περίοδο των εκλογών, το οποίο και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ υπερψήφισαν, ενώ η ΝΔ, η ΧΑ και η Ένωση Κεντρώων καταψήφισαν και η ΔΗΣΥ δήλωσε παρών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλέξης Χαρίτση ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση « θα συνεχίσει τις νομοθετικές παρεμβάσεις, οι οποίες θα αποκαθιστούν αδικίες, θα ενισχύουν τους εργαζόμενους και θα επιλύουν ζητήματα κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων».

«Πρόκειται για ένα σημαντικό νομοθέτημα, καθώς κάνουμε σημαντικά βήματα μπροστά για την ουσιαστική ισότητα και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας για την διαμόρφωση επιτέλους και στην χώρα μας ενός ευρωπαϊκού πλαισίου στα ζητήματα της ιθαγένειας αλλά και στην άρση αδικιών απέναντι στους εργαζόμενους στην αυτοδιοίκηση, πολλές από τις οποίες οφείλονται και στον βίο και την πολιτεία του Κ. Μητσοτάκη ως υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης» πρόσθεσε.

Το μεσημέρι της Τετάρτης 20 Μαρτίου θα διεξαχθεί η ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησε η ΔΗΣΥ επί της τροπολογίας για την άρση του ασυμβίβαστου του βουλευτή να θέσει υποψηφιότητα για τις ευρωεκλογές και για την εκλογική διαδικασία.

Τις εν λόγω ενστάσεις αντιμετώπισε ο Αλ. Χαρίτσης  λέγοντας πως «η κυβέρνηση θα παίξει με ανοιχτά χαρτιά και τα κόμματα θα είναι πλήρως ενημερωμένα – και μέσω της διακομματικής επιτροπής η οποία θα ξεκινήσει την λειτουργία της – έτσι ώστε να προχωρήσουμε προς τις πολλαπλές εκλογές του Μαΐου με τρόπο τεχνικά άρτιο και χωρίς προβλήματα».

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)