Οι εορταστικές εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν με τη μαθητική παρέλαση στην Αθήνα και θα κορυφωθούν αύριο με την μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην πρωτεύουσα και μαθητικές παρελάσεις σε όλη τη χώρα.
Με την ολοκλήρωση της παρέλασης, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, με δήλωση του έστειλε μήνυμα διαρκούς αγώνα για την Δημοκρατία. Χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «μια από τις κορυφαίες στιγμές της ιστορίας μας, την πιο κορυφαία του σύγχρονου ελληνισμού, ένα γεγονός με ευρωπαϊκές και διεθνείς επιπτώσεις, ένα γεγονός που ο λαός μας έθεσε τα θέματα της Ελευθερίας, της Ισονομίας και της Δημοκρατίας». «Μηνύματα τα οποία σήμερα παραμένουν ιδιαίτερα επίκαιρα σε μια Ευρώπη που αντιμετωπίζει ξανά το δηλητήριο του ρατσισμού και της υπονόμευσης της Δημοκρατίας», τόνισε ο κ. Γαβρόβλου. Ο υπουργός έκλεισε τη δήλωση του εκφράζοντας την ελπίδα «οι αγώνες των δικών μας ανθρώπων να αποτελέσουν παράδειγμα για το μέλλον του τόπου μας και της Ευρώπης».
Η υπεύθυνη του Τομέα Παιδείας της ΝΔ, Νίκη Κεραμέως επισήμανε ότι «το μήνυμα της σημερινής ημέρας μας διδάσκει πως οι Έλληνες ενωμένοι και οδηγούμενοι από τις αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας, με γνώμονα το εθνικό συμφέρον μπορούμε να πετύχουμε πάρα πολλά».
Η εκπρόσωπος της Περιφέρειας Αττικής αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Ερμίνα Κυπριανίδου ευχήθηκε σε όλους επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Τιμήσαμε και χαρήκαμε σήμερα, μαζί με τα νιάτα της Αθήνας και αύριο όλης της χώρας, τις αρχές της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και το πνεύμα της Ανεξαρτησίας για το οποίο αγωνίστηκαν ηρωικά οι πρόγονοι μας».
Η αντιδήμαρχος Αθηναίων, Νέλη Παπαχελά, ευχήθηκε στα παιδιά της Αθήνας και σε όλα τα άλλα που βρίσκονται στο εξωτερικό αναζητώντας ευκαιρία να επιστρέψουν, να βρεθούν κίνητρα για να παραμείνουν εδώ γιατί «οφείλουμε να τους δώσουμε τα καλύτερα», όπως είπε.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε στην «ημέρα μνήμης, ημέρα διδαχής» λέγοντας: «Για να την υπηρετήσουμε πρέπει οι Έλληνες να είμαστε ενωμένοι. Και πρέπει να προσέξουμε εφεξής. Γιατί έγιναν πάρα πολλά πράγματα που είναι εκτός εθνικής γραμμής και σε ό,τι αφορά τη συμφωνία των Πρεσπών και σε ό,τι αφορά κάποια ανεκδιήγητα που ακούσαμε προσφάτως περί Καστελόριζου. Αυτά κείνται εκτός εθνικής γραμμής και αυτό πρέπει να σταματήσει».
Λίγη ώρα πριν την παρέλαση η Αστυνομία προχώρησε στην προσαγωγή δύο ατόμων που φώναζαν συνθήματα κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος, ενώ λίγο αργότερα αφέθηκαν ελεύθεροι.
Η παρέλαση άνοιξε με τις καταθέσεις στεφάνων στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στο Σύνταγμα, παρουσία του υπουργού Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου και εκπροσώπων των κομμάτων, της Αυτοδιοίκησης, της Εκκλησίας, των Ενόπλων Δυνάμεων των Σωμάτων Ασφαλείας και φορέων.
Μαθητές και μαθήτριες από όλα τα σχολεία της Αθήνας παρέλασαν τιμώντας τους αγώνες των ηρωικών προγόνων για ελευθερία. Γονείς, συγγενείς και πλήθος κόσμου χειροκρότησαν τη νεολαία.
Όπως κάθε χρόνο την παρέλαση άνοιξε το Γενικό Λύκειο Καλαβρύτων με τους μαθητές και τις μαθήτριες να φορούν παραδοσιακές φορεσιές ενώ προπορευόταν το λάβαρο της επανάστασης του 1821. Ακολούθησαν οι μαθητές από τα υπόλοιπα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της Αθήνας -250 στο σύνολο τους- υπό τον ρυθμό που έδινε η μπάντα της Αθηναϊκής Φιλαρμονίας, ενώ αρκετά ήταν τα σχολεία οι μαθητές και οι μαθήτριες των οποίων έφεραν παραδοσιακές στολές. Στην παρέλαση συμμετείχαν επίσης δύο ειδικά σχολεία, δύο ιδιωτικά, τμήμα των Special Olympics και τμήματα από πολιτιστικούς συλλόγους με παραδοσιακές στολές (Μάνη, Κρήτης κ.α.). Η παρέλαση έκλεισε με το τμήματα προσκόπων όλων των βαθμίδων.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)