Οι λαοί θέλουν τους μύθους τους αλλά υγιές είναι να ξέρουν και τις αλήθειες τους.
Να γιορτάζουμε την επανάσταση ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, να γνωρίζουμε όμως και πότε πραγματικά έγινε το ελληνικό κράτος. Η 25η Μαρτίου, μια κατεξοχήν «επινοημένη παράδοση», κατά Χομπσμπάουμ, δεν έχει σχέση με τα παραπάνω.
Ενώ τα σκιρτήματα εθνικής εξέγερσης ξεκινάνε στο Μοριά την άνοιξη του 21, την 25η Μαρτίου της χρονιάς αυτής δεν έγινε κάτι σημαντικό. Το λέω αυτό σε αντιδιαστολή με την άλλη εθνική μας γιορτή, την 28η Οκτωβρίου, όπου πραγματικά θυμόμαστε κάτι που όντως έγινε.
Τα κρίσιμα έπονταν δέκα χρόνια μετά το 21: το πρωτόκολλο του Λονδίνου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας υπογράφηκε στις 3 Φλεβάρη 1830 απο τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις (Αγγλία, Γαλλία, Ρωσία) ενώ στις 22 Ιουλίου 1832 υπεγράφη στην Κωνσταντινούπολη η Συνθήκη με τον τελικό διακανονισμό των συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη γραμμή Αμβρακικού – Παγασητικού.
Έτσι λοιπόν έχουμε Ελλάδα που με την προσάρτηση της Δωδεκανήσου 115 χρόνια αργότερα κλείνει τον κύκλο της εδαφικής της συγκρότησης.
Νομίζω πως ο χάρτης αυτός αξίζει μια θέση στα μυαλά όλων των συμπολιτών μας και πιθανώς ως και στα δωμάτια των φοιτητών μας. Κι αυτό διότι οι Έλληνες σήμερα σε συντριπτική πλειψηφία δεν ξέρουν πότε έγινε η πατρίδα τους αλλά άλλα όμορφα και διεγερτικά παραμύθια.
Καλοί οι μύθοι, καλύτερες όμως οι αλήθειες!
Καλημέρα και χρόνια πολλά.
Δημήτρης Χριστόπουλος (fb)
The post Οι λαοί θέλουν τους μύθους τους αλλά υγιές να ξέρουν και τις αλήθειες τους appeared first on Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον.