Με ομιλίες υπουργών και υφυπουργών, οι οποίοι θα εξειδικεύσουν στον τομέα ευθύνης τους τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, καθώς και ομιλίες βουλευτών από όλα τα κόμματα, συνεχίζεται σήμερα, Δευτέρα, η τριήμερη διαδικασία στην Ολομέλεια της Βουλής, που θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα, με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Στην ομιλία του το Σάββατο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναπτύσσοντας το κυβερνητικό πρόγραμμα για την τετραετία ανακοίνωσε σημαντικές μειώσεις φόρων από φέτος αντί το 2020.

Ειδικότερα, ανακοίνωσε μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% από τον Αύγουστο, μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 20% σε δύο φάσεις από τον Σεπτέμβριο, και του φόρου στα μερίσματα στο 5%, ενώ εξήγγειλε άμεση βελτίωση της ρύθμισης για τις 120 δόσεις, με μείωση της ελάχιστης μηνιαίας καταβολής και του επιτοκίου, υπαγωγή όλων των επιχειρήσεων με βασική οφειλή μέχρι 1 εκατ. ευρώ και αναστολή των κατασχέσεων.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν θα διαταραχθεί η δημοσιονομική ισορροπία στον προϋπολογισμό για το 2020 και θα επιτευχθούν οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων, αλλά θα δοθεί η δυνατότητα η κυβέρνηση να διεκδικήσει στη συνέχεια τη μείωση των πλεονασμάτων.

Ακόμη, προανήγγειλε νέα διάρθρωση της δημόσιας διοίκησης και ψηφιοποίησή της, δράσεις για την ανάπτυξη και συγκεκριμένες δεσμεύσεις για λήψη μέτρων σε παιδεία, υγεία και ασφάλεια, ενώ στις βασικές προτεραιότητες περιέλαβε την αποκομματικοποίηση του κράτους, τον νέο εκλογικό νόμο, την καθιέρωση της ψήφου των απόδημων, την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής και την πράσινη ανάπτυξη.