- Διάχυτη είναι η αμηχανία που επικρατεί στην Πειραιώς
- Οι αποκαλύψεις που εκθέτουν τον πρώην πρωθυπουργό
- Καμία επίσημη αντίδραση από τη ΝΔ
Διάχυτη είναι η αμηχανία που επικρατεί στην Πειραιώς μετά τις καθημερινές αποκαλύψεις που αφήνουν έκθετο τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, σχετικά με τη διαχείριση του Μακεδονικού επί των ημερών του.
Τον «χορό» των αποκαλύψεων άνοιξε το περασμένο Σαββατοκύριακο η εφημερίδα «Documentο», η οποία δημοσίευσε επιστολή του Κώστα Καραμανλή στον πρόεδρο Μπους, το 2005, αποκαλύπτοντας τα «γαλάζια» εθνικά ψεύδη. Σύμφωνα με το δημοσίευμα και την επίμαχη επιστολή, ο τότε πρωθυπουργός φαίνεται να είχε ταχθεί υπέρ της λύσης του Μακεδονικού με το όνομα «Μακεδονία – Σκόπια» για το εξωτερικό και διατήρηση του όρου «Δημοκρατία της Μακεδονίας» για το εσωτερικό της χώρας, ενώ δεν γίνεται καμία αναφορά για το πώς θα ονομάζονται οι πολίτες της πΓΔΜ, η γλώσσα τους και δεν θέτει κανένα θέμα συνταγματικής αναθεώρησης. Κι όλα αυτά μάλιστα χωρίς οποιαδήποτε προηγούμενη ενημέρωση και συναίνεση των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Κι ενώ θα περίμενε κανείς σφοδρή αντίδραση από τη ΝΔ, αντιθέτως, δεν ξοδεύτηκε ούτε σταγόνα μελάνι προκειμένου να δοθούν απαντήσεις. Η μόνη αντίδραση που υπήρξε, ήταν ανεπίσημη και συγκεκριμένα μέσω «κύκλων» του Κώστα Καραμανλή, οι οποίοι ανέφεραν μεταξύ άλλων οι κινήσεις της τότε κυβέρνησης «έφεραν την Ελλάδα σε θέση ισχύος».
Ωστόσο, το «γαϊτανάκι» των αποκαλύψεων συνεχίστηκε και σήμερα, Τρίτη, με την «Εφημερίδα των Συντακτών» να φέρνει στο φως νέες επιστολές του Κώστα Καραμανλή, αλλά και του τότε ΥΠΕΞ Πέτρου Μολυβιάτη, οι οποίες είχαν ως παραλήπτες ξένους ηγέτες και αξιωματούχους και έκαναν λόγο για διπλή ονομασία της τότε ΠΓΔΜ, σήμερα Βόρειας Μακεδονίας, ενώ δεν ζητούσαν erga omnes ή συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα.
Ωστόσο, ούτε και σήμερα υπήρξε κάποια επίσημη αντίδραση από τη ΝΔ, η οποία προσπαθεί να στρέψει το πολιτικό ενδιαφέρον σε άλλα ζητήματα, αποδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο ότι τα εθνικά θέματα είχαν μπει στο πρώτο θέμα στην ατζέντα της όλο το προηγούμενο διάστημα καθαρά και ψηφοθηρικούς λόγους.
Αποκαλυπτική, όμως, είναι και η στάση της πλειοψηφίας των ελληνικών ΜΜΕ, τα οποία «έκαναν πως δεν είδαν» τις αποκαλύψεις και ασχολήθηκαν με το ζήτημα, μόνο για να αναπαράγουν το σχόλιο των κύκλων του πρώην πρωθυπουργού.
Τα περί «προδοτικής συμφωνίας» και «μειοδοσίας» έχουν πλέον πάει «περίπατο», με τη ΝΔ σφυρίζει αδιάφορα, σχετικά με τις αποκαλύψεις που δείχνουν την υποχωρητικότητα της τότε ελληνικής κυβέρνησης στο Μακεδονικό.
Οι μόνες και μεμονωμένες αντιδράσεις που υπήρξαν ήταν αυτές του Γιώργου Κουμουτσάκου και της Ντόρας Μπακογιάννη, με τον πρώτο να δηλώνει στον Real Fm ότι «η αποδοχή της διπλής ονομασίας από την τότε κυβέρνηση ήταν ένας τακτικός ελιγμός της στιγμής, ώστε η πίεση που είχε ασκηθεί στην Ελλάδα να μεταφερθεί στον τότε πρόεδρο Γκρούεφσκι». «Γνωρίζαμε», πρόσθεσε, «ότι οι Σκοπιανοί δεν θα δέχονταν αυτή την πρόταση».
Από την πλευρά της, η κ. Μπακογιάννη μιλώντας στο Open TV, προσπάθησε να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα, αναφέροντας ότι η επιστολή Καραμανλή στον Μπους ήταν γνωστή, καθώς υπενθυμίζεται ότι υπήρξε ανάλογο δημοσίευμα από «Τα Νέα» εκείνης της εποχής. Βέβαια, το εν λόγω δημοσίευμα δεν είχε αποκαλύψει την επιστολή αυτή καθεαυτή, παρά μόνο ασχολήθηκε με ορισμένες αναφορές της. Άλλωστε, στο κείμενο των «Νέων» του 2005 γίνεται λόγος για μια σύντομη επιστολή, ενώ η επιστολή που δημοσιεύθηκε στο «Documento» μόνο σύντομη δεν ήταν.
Με λίγα λόγια, οι δύο παραπάνω «γαλάζιες» αντιδράσεις κρίνονται ως προσπάθεια να «θολώσουν τα νερά», ενώ συνδυαζόμενες με την ανυπαρξία επίσημης αντίδρασης από την Πειραιώς, αποκαλύπτεται ότι η σιωπή της ΝΔ δεν είναι μόνο ηχηρή, είναι και ένοχη…