Την ομιλία του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βέροια την οποία διέκοψαν άτομα που διαφωνούσαν με τη Συμφωνία των Πρεσπών σχολίασε σε δεικτικό τρόπο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, ενώ αναφέρθηκε και στον Μανώλη Πετσίτη τονίζοντας ότι θα ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη.

«Όποιος σπέρνει ανέμους, θερίζει θύελλες», είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μιλώντας στον ρ/σ «News 247» επισημαίνοντας ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, για μεγάλο χρονικό διάστημα, «αγκάλιασε» τις ακροδεξιές πρακτικές, τις κάλυψε και τις υιοθέτησε ως τρόπο πολιτική αντίδρασης.

Στην  συνέντευξη του τόνισε πως ο κ. Μητσοτάκης έπαιξε ένα πολιτικό χαρτί για να αξιοποιήσει πολιτικά τις αντιρρήσεις τμήματος της κοινωνίας και έχασε τον έλεγχο, υιοθετώντας πλήρως την ακροδεξιά και, όπως είπε, το χειρότερο ήταν ότι δεν φάνηκε να στέκεται αυτοκριτικά απέναντι στο ζήτημα, μη κατανοώντας ότι παίζοντας σε αυτό το ακραίο πεδίο, ο μόνος που κερδίζει είναι η ακροδεξιά και ο εθνικισμός.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που εκδηλώνονται στη βόρεια Ελλάδα για τη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι υπάρχουν πολίτες που εξακολουθούν να έχουν επιφυλάξεις, ακόμα και αντιρρήσεις, εκφράζοντας ωστόσο την εκτίμηση ότι οι ακραίες ενέργειες διακοπής ομιλιών είναι «μάλλον μειοψηφικές, για να μην πω περιθωριακές».

Σχετικά με την πρόταση του κ. Βορίδη για απαγόρευση των αντισυγκεντρώσεων, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι η κυβέρνηση δεν θα υιοθετήσει μία τέτοια πρωτοβουλία που θέτει σε αμφισβήτηση την ελευθερία του λόγου και του συναθροίζεσθαι. Όπως σημείωσε, το πρόβλημα δεν είναι νομικό, αλλά πολιτικό, τονίζοντας ότι η ΝΔ δεν καταδίκασε τις αντισυγκεντρώσεις, αλλά τις αγκάλιασε και τις κάλυψε και τις στήριξε υπόγεια ή και ανοικτά, και αυτό οδήγησε σε καταστάσεις τις οποίες πλέον υφίσταται και η ίδια. «Όσο και να χαϊδεύεις τον εθνικισμό και την ακροδεξιά, στο τέλος θα υποστείς κι εσύ τις συνέπειες», συμπλήρωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Όταν ρωτήθηκε στο κατά πόσο ισχύουν τα περί ύπαρξης δυνάμεων που επιχειρούν να υπονομεύσουν την επίσκεψη του πρωθυπουργού στα Σκόπια, με την αποχή επιχειρηματιών από την συνοδεία του Αλ. Τσίπρα, απάντησε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ένα νέο πεδίο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και το επιχειρηματικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο για αξιοποίηση αυτής ευκαιρίας.

Ο κ. Τζανακόπουλος πρόσθεσε ότι η λογική της υπονόμευσης, με βασικό σκοπό την πρόκληση εντυπώσεων και τα μικροκομματικά οφέλη, δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες στη χώρα, εκτιμώντας ότι αυτές οι αντιδράσεις δεν είναι πλειοψηφικές και δεν έχουν καμία ελπίδα να πετύχουν τον σκοπό τους, ενώ αυτοί που αντιδρούν, όπως είπε, ήδη δραστηριοποιούνται στη Βόρεια Μακεδονία, εδώ και πολλά χρόνια. «Η επίσκεψη θα πάει εξαιρετικά καλά», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, τονίζοντας ότι «καλό θα ήταν, επιτέλους, σ΄αυτή τη χώρα, να αφήσουμε στην άκρη την υποκρισία και τον ψευδοπατριωτισμό και να δούμε τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση».

Δεν άφησε ασχολίαστο και τον διμέτωπο αγώνα κατά ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ που κήρυξε η Φώφη Γεννηματά από το συνέδριο του ΚΙΝΑΛ, λέγοντας ότι σε επίπεδο πραγματικής πολιτικής ταυτίζεται ολοκληρωτικά με τη ΝΔ και αυτό είναι «μία διαρκής επιλογή». Τόνισε, επίσης, ότι βασική πολιτική επιλογή του ΚΙΝΑΛ είναι το «αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο» και από αυτήν προκύπτουν τα πολιτικά αδιέξοδα του κόμματος, ενώ συμπλήρωσε ότι το εκδικητικό μένος για τον ΣΥΡΙΖΑ, θα κοστίσει ακριβά στην κ. Γεννηματά.

Αναφορικά με τη δόση του Απριλίου, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι θα του έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση αν δεν οδηγούμαστε σε ένα θετικό αποτέλεσμα στο Eurogroup, τονίζοντας ότι τα πράγματα πάνε καλά και αυτό προκύπτει και από την πλευρά των θεσμών.

Επίσης, με αφορμή την έκθεση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος χαρακτήρισε ως «ανέξοδη πολιτική θέση» να εμφανίζεται ο κ. Στουρνάρας ως υπέρμαχος των χαμηλών πλεονασμάτων, ενώ ο ίδιος, ως υπουργός, είχε υπογράψει για 4,5%. Τόνισε ότι μόνο η σημερινή κυβέρνηση προσπάθησε να δημιουργήσει τους όρους για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και «καταφέραμε κάτι που το 2014 έμοιαζε σχεδόν αδύνατο» και πρόσθεσε: «Αν μία κυβέρνηση έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων, είναι η κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα».

Για την περαιτέρω μείωση, ο κ. Τζανακόπουλος είπε ότι είναι προφανής η βούληση της κυβέρνησης να αξιοποιήσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο, εφόσον ανοίξει η συζήτηση για τη διαχείριση των χρεών των κρατών της Ευρωζώνης. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι έχει σημασία και να αξιοποιείται ο δημοσιονομικός χώρος για την στήριξη του κοινωνικού κράτους.

Σε ό, τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων για χρέη προς την εφορία, είπε ότι θα προχωρήσει εν ευθέτω χρόνω, όπως επιλύθηκε και το θέμα των δόσεων για χρέη προς ασφαλιστικά ταμεία.

Ο κ. Τζανακόπουλος αναφέρθηκε και στο αφορολόγητο λέγοντας ότι η κυβέρνηση θα επιχειρηματολογήσει ότι πρόκειται για ένα μη αναγκαίο μέτρο για την επίτευξη των στόχων που έχουν συμφωνηθεί, κατά τον ίδιο τρόπο που πέτυχε την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι η συζήτηση για το θέμα αυτό θα καταλήξει θετικά.

Για την κριτική εξάλλου που ασκεί η αντιπολίτευση σχετικά με τα οικονομικά των κομμάτων, και τις αναφορές στον Μανώλη Πετσίτη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ είναι «εξαιρετικά πιεσμένοι» από την άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος στελεχών τους για τα «δανεικά και αγύριστα των 400 εκατ. ευρώ» και επιχειρείται αντιπερισπασμός από την πλευρά του φιλικού προς τη ΝΔ Τύπου, που «βγάζει μάτι».

Αναφέρθηκε μάλιστα και ονομαστικά στον κ. Πετσίτη τονίζοντας ότι έκανε τις δικές του επιλογές και θα ελεγχθεί από τη Δικαιοσύνη. Όπως είπε, ο φιλικός Τύπος της ΝΔ «παράγει περισσότερα fake news από όσα μπορεί η ΝΔ να καταναλώσει», προσθέτοντας ότι οποτεδήποτε η ΝΔ βρίσκεται σε δύσκολη θέση σε σχέση με τους δικούς της «σκελετούς στις ντουλάπες», κατασκευάζει είδηση για να καλυφθεί.

Τέλος, αναφερόμενος στην τοποθέτηση της Ζωής Κωνταντοπούλου περί ανοίγματος των λογαριασμών του Αλ. Τσίπρα και του Ν. Παππά, είπε ότι σιγοντάρει τη σκανδαλολογία για τους δικούς της λόγους. Πρόσθεσε ότι η κ. Κωνταντοπούλου «ακολουθεί κατά πόδας τα fake news της ΝΔ» και πρόσθεσε ότι «πρέπει να ελέγχουμε όχι μόνο τι λέγεται, αλλά και ποιος το λέει».

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)