Παπαδημούλης: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ρατσισμού το «Μακελειό»

Απάντηση στην επείγουσα επιστολή του προς τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, με αφορμή το φασιστικό πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Μακελειό» που στοχοποιούσε Ελληνίδες υπουργούς – στελέχη της κυβέρνησης και τη σύζυγο του Αλέξη Τσίπρα, έλαβε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της Ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ 

Όπως έγινε γνωστό έγινε δεκτό το αίτημά του να ασχοληθεί με το ζήτημα ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Η απαντητική Επιστολή προέρχεται από την Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιλιάν Μορί Πασκιέ, προς την οποία ο Δημ. Παπαδημούλης, ως Αρμόδιος Αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου για Θέματα Ισότητας των Φύλων, συμπεριλάμβανε το πρόσθετο αίτημα να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, εθνοτικής καταγωγής, χρώματος, ιθαγένειας, θρησκείας, κ.λπ..

Στην απάντησή της, η κα Πασκιέ, η οποία δηλώνει ότι «σοκαρισμένη πληροφορήθηκε για την ύπαρξη του άρθρου αυτού ενώ βρισκόταν στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχε στην 63η σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς της Γυναίκας», καταδικάζει το φασιστικό δημοσίευμα της εφημερίδα χαρακτηρίζοντάς το«εξαιρετικά χυδαίο και σεξιστικό προς τις γυναίκες μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και τη σύζυγο του Πρωθυπουργού».

Επιπλέον, ενημερώνει τον Δημ. Παπαδημούλη ότι συμπεριέλαβε το περιστατικό αυτής της στοχοποιημένης διαπόμπευσης από την εφημερίδα «Μακελειό», στις τελικές δηλώσεις της στη Νέα Υόρκη, στο πέρας της Συνόδου του ΟΗΕ, ως «απαράδεκτο παράδειγμα και ως μια έντονη υπενθύμιση ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διαβούμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι ο σεξισμός, η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως «business as usual».

Τέλος, η Πρόεδρος της Κοιν. Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης απαντά θετικά στο αίτημα του Δημ. Παπαδημούλη αναφορικά με το να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance), που είναι αρμόδιος για θέματα που αφορούν την καταπολέμηση του ρατσισμού και των διακρίσεων λόγω ταυτότητας φύλου, ενώ προσθέτει και ότι θα θέσει επιπλέον το θέμα και υπόψη της Γραμματείας της Επιτροπής για την Ισότητα και τη Μη-Διάκριση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Secretariat of the Assembly’s Equality and non-discrimination Committee).

Υπενθυμίζεται ότι αποφασισμένος να διεθνοποιήσει το ζήτημα της αήθους αυτής προπαγάνδας μίσους της εφημερίδας, η οποία στρέφεται με χυδαιότητα εναντίον της ίδιας της Δημοκρατίας, ντροπιάζοντας τη χώρα μας, ο Δημήτρης Παπαδημούλης είχε αποστείλει ξεχωριστές επιστολές στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς.

α) Στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, β) στον Πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κ. Γιούνκερ, γ) στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, και δ) στην Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιλιάν Μορί Πασκιέ – με το πρόσθετο αίτημα να ασχοληθεί άμεσα με το θέμα ο Ευρωπαϊκός οργανισμός ECRI (European Commission against Racism and Intolerance).

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή απάντησης (στα ελληνικά) της Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Λιλιάν Μορί Πασκιέ, προς τον Δ. Παπαδημούλη:

«Αγαπητέ Αντιπρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την επιστολή σας της 13ης Μαρτίου 2019 στην οποία εκφράζετε σοβαρές ανησυχίες σχετικά με ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε από την ελληνική εφημερίδα “Μακελειό”, στο οποίο απευθύνονται εξαιρετικά χυδαίοι και σεξιστικοί χαρακτηρισμοί προς τις γυναίκες μέλη της ελληνικής κυβέρνησης, καθώς και στη σύζυγο του Πρωθυπουργού.

Σίγουρα θα γνωρίζετε ότι η προώθηση της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και η καταπολέμηση της βίας λόγω φύλου συνιστά μία από τις πολιτικές μου προτεραιότητες, τόσο ως Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και ως Ελβετής κοινοβουλευτικού.

Ως εκ τούτου, σοκαρισμένη πληροφορήθηκα για την ύπαρξη του άρθρου αυτού ενώ βρισκόμουν στη Νέα Υόρκη όπου συμμετείχα στην 63η σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για το Καθεστώς της Γυναίκας.

Αυτό το άρθρο αποτελεί μια έντονη υπενθύμιση ότι έχουμε ακόμη πολύ δρόμο να διαβούμε μέχρι να διασφαλίσουμε ότι ο σεξισμός, η παρενόχληση και η βία κατά των γυναικών δεν θα αντιμετωπίζονται πλέον ως «business as usual» και γι’ αυτό ακριβώς και το ανέφερα ως απαράδεκτο παράδειγμα, στη δήλωσή μου στο τέλος της επίσκεψής μου στη Νέα Υόρκη, αντίγραφο της οποίας σας επισυνάπτω στην παρούσα επιστολή, προς ενημέρωσή σας.

Μπορώ επίσης να σας ενημερώσω ότι την επιστολή σας την έθεσα υπόψη της Γραμματείας της Επιτροπής για την Ισότητα και τη Μη-Διάκριση της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Secretariat of the Assembly’s Equality and non-discrimination Committee), καθώς και της Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης Κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ECRI) (Secretariat of the Council of Europe’s European Commission against Racism and Intolerance).

Σας διαβεβαιώ ότι και εγώ και ολόκληρη η Συνέλευση θα συνεχίσουμε να προωθούμε μια κοινωνία απαλλαγμένη από οποιονδήποτε εκφοβισμό, σεξιστική συμπεριφορά, παρενόχληση και βία που θα βασίζεται στο φύλο, ιδίως στο πλαίσιο της νέας μου πρωτοβουλίας “#NotInMyParliament, στην οποία σας προσκαλώ επίσης να συμμετέχετε.

Σας ευχαριστώ για άλλη μια φορά επειδή συμμερίζεστε τις ανησυχίες σας μαζί μου, ανυπομονώ να συνεχίσω τη συνεργασία μας.

Με εκτίμηση

Λιλιάν Μορί Πασκιέ.»

The post Παπαδημούλης: Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά Ρατσισμού το «Μακελειό» appeared first on Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον.