Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τετάρτη 20 Μαρτίου στο πρακτορείο «Αναντολού» εξέφρασε τη βούληση για άμεση επανέναρξη των διαβουλεύσεων για την επίλυση του  Κυπριακού, «όχι μόνο για επίδειξη αλλά ώστε να υπάρξει αποτέλεσμα».

Η συνέντευξη έγινε μια μέρα μετά την συνάντηση του με τον ΥΠΕΞ της Τουρκίας. Ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε πως «ασφαλώς βλέπουμε θετικά τη συμμετοχή της Τουρκίας σε ό,τι δικαίωμα τής αναγνωρίζει το διεθνές δίκαιο». Και συμπλήρωσε χαρακτηριστικά: «Πώς μπορεί κάποιος να αποκλείσει από αυτή την περιοχή την Τουρκία η οποία έχει τόσα χιλιόμετρα ακτή στη Μεσόγειο; Κανείς δεν ισχυρίζεται το αντίθετο από αυτό», ενώ επέμεινε στα κυριαρχικά δικαιώματα όσον αφορά θέματα ΑΟΖ και ανάπτυξη των ερευνών για ενεργειακά αποθέματα. 

Σχετικά με την αύξηση της ΑΟΖ στα 12 μίλια τόνισε πως  «στο Ιόνιο Πέλαγος ως μέρος του καθορισμού της ΑΟΖ μας με την Ιταλία και την Αλβανία», διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι «και στις άλλες περιοχές πιστεύουμε ότι είναι αναφαίρετο κυριαρχικό μας δικαίωμα η επέκταση των χωρικών μας υδάτων. Αλλά ξεκινήσαμε από τα δυτικά της χώρας γιατί υπήρχε ένας πρακτικός και επείγων λόγος, η ανάγκη οριοθέτησης της ΑΟΖ».

Σε κάθε περίπτωση ο υπουργός φάνηκε να δείχνει εμπιστοσύνη Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που είχαν ανακοινώσει οι ηγέτες των δύο χωρών, όπως είναι η  επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας. «Αυτό είναι προς το συμφέρον και της Τουρκίας και της Ευρώπης», προσέθεσε. Επίσης αναφέρθηκε και στην επίσκεψη του ελληνα πρωθυπουργού στην Χάλκη, λέγοντας πως «το άνοιγμα της Σχολής θα είναι απόδειξη ότι το Ισλάμ είναι ανοιχτό απέναντι στις άλλες θρησκείες».

Ταυτόχρονα έδειξε αμετακίνητος στο θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας

«Η πόρτα της Ευρώπης πρέπει να μείνει ανοιχτή στην Τουρκία με τον όρο του σεβασμού του ευρωπαϊκού κεκτημένου, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», τόνισε.

(Με πληροφορίες από το ΑΠΕ/ΜΠΕ)