• Αντίστροφη μέτρηση για τη ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας
  • Καθημερινές οι διαβουλεύσεις με τους θεσμούς
  • Ποια είναι τα σημεία των διαφωνιών
  • Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών «βλέπει» ο Μοσκοβισί

Την αντίστροφη μέτρηση για την κατάθεση της ρύθμισης για την προστασία της πρώτης κατοικίας σήμανε χθες, Τετάρτη η κυβέρνηση, με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου να διαμηνύουν πως θα κατατεθεί την Παρασκευή.

Από την πλευρά της, η ΕΕ επιθυμεί την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατό, με τις διαβουλεύσεις να είναι καθημερινές ώστε να ξεπεραστούν τα «αγκάθια».

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, τα μεγαλύτερα «αγκάθια» είναι τεχνοοικονομικού χαρακτήρα, καθώς το σύστημα θα διαθέτει πλατφόρμα IT στην οποία θα περιέχονται οι όροι και τα κριτήρια για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων.

Αυτό που επισημαίνεται ιδιαιτέρως είναι ότι η νέα νομοθεσία δεν πρέπει να επαναλαμβάνει τα προβλήματα του νόμου «Κατσέλη». Το οικονομικό μέρος θεωρείται ευκολότερο να επιλυθεί, έναντι του τεχνικού που είναι πολύ πολύπλοκο, αλλά στην περίπτωση που υπάρξουν θετικές προτάσεις μπορεί να προχωρήσει σύντομα καλά.

Επίσης, οι ίδιες ευρωπαϊκές πηγές διαχωρίζουν τα αμιγώς στεγαστικά δάνεια από τα επιχειρηματικά και τίθενται ερωτήματα ως προς το εύρος των περιουσιακών στοιχείων που θα συμπεριληφθούν για την επιλεξιμότητα των δικαιούχων, δεδομένου ότι δεν πρέπει να σταλούν αρνητικά μηνύματα στους συνεπείς δανειολήπτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι θεσμοί ζητούν το ύψος της αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας που θα προστατεύεται να διαμορφώνεται από τις 180.000 ευρώ για τον άγαμο έως τις 230.000 ευρώ (υπάρχει και η πρόταση της ΕΚΤ για μείωση του ορίου στα 200.000) έναντι του ορίου των 250.000 ευρώ που είναι η ελληνική πρόταση.

Στα επιχειρηματικά δάνεια δέχτηκαν να ενταχθούν μεν αλλά καλύπτοντας υποθήκες όχι μεγαλύτερες από 130.000 ευρώ.

Ζήτησαν επίσης να μειωθεί και το ανώτατο όριο οφειλής στην ρύθμιση από τις 130.000 που είχε συμφωνηθεί με τους τραπεζίτες στις 100.000 ευρώ.

Σημαντική μείωση και στο όριο των καταθέσεων όσων μπορούν να ενταχθούν στην ρύθμιση από τις 31.000 ευρώ στα 20.000 ή και τις 15.000 ευρώ.

Συμφωνία εντός των επόμενων ημερών «βλέπει» ο Μοσκοβισί

Παράλληλα, σε παρέμβασή του το βράδυ της Τετάρτης, ο γάλλος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο στις συνομιλίες, ενώ εκτίμησε πως θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου.

«Σε συνέχεια της εντολής που έδωσε το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας βρίσκονται σε στενή επαφή με τις ελληνικές αρχές για την ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν το 2018», σημείωσε σε γραπτή του δήλωση ο Μοσκοβισί, τονίζοντας ότι η νομοθεσία για την προστασία της πρώτης κατοικίας βρίσκεται στο επίκεντρο των συνομιλιών. «Η επίτευξη μιας ισορροπημένης συμφωνίας σχετικά με αυτό το νομοσχέδιο είναι κλειδί τόσο για τους πολίτες όσο και για το τραπεζικό σύστημα στην Ελλάδα», δηλώνει.

«Έχουμε σημειώσει σημαντική πρόοδο και είμαι βέβαιος ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τις συνομιλίες μας τις επόμενες ημέρες, ενόψει του Eurogroup στις 5 Απριλίου», κατέληξε ο Μοσκοβισί.