Σκληρή γλώσσα μεταχειρίστηκε ο υπουργός Εξωτερικών ενάντια στους επικριτές του, μιλώντας το πρωί της Παρασκευής 25 Μαρτίου, τους οποίους κατηγόρησε για «αβάντα» σε αντιδημοκρατικές και ημιφασιστικές δυνάμεις, ενώ την ίδια στιγμή επιτέθηκε ευθέως στην Νέα Δημοκρατία, για την οποία ανέφερε πως ο «ελληνικός λαός δεν έχει ούτε μνήμη χρυσόψαρου ούτε αυτοκτονικές τάσεις» και φάνηκε σίγουρος για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογικές αναμετρήσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός τόνισε πως «όποιος αμφισβητεί τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων προσφέρει πολιτικά κέρδη σε αντιδημοκρατικές, ημιφασιστικές δυνάμεις» .

«Στην Ελλάδα έχουμε καθαρή ανάμνηση το τι σημαίνει Νέα Δημοκρατία στην εξουσία. Το δίλημμα είναι αν θα επιστρέψουμε σε ένα σύστημα που υποστηρίζει τα συμφέροντα των λίγων, σε ό,τι αφορά στα εργασιακά, στο ασφαλιστικό, στα δικαιώματα. Ο ελληνικός λαός δεν έχει ούτε μνήμη χρυσόψαρου ούτε αυτοκτονικές τάσεις».

«Είμαστε μια ασφαλής χώρα»

Ταυτόχρονα, ο υπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση στο ρωσικό προξενείο στο Χαλάνδρι τονίζοντας πως έχουν ληφθεί όλα τα αναγκαία μέτρα. «Είμαστε μια ασφαλής χώρα. Είναι μεμονωμένο περιστατικό. Μιλήσαμε με τη ρωσική πρεσβεία, τους διαβεβαιώσαμε ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να συλληφθούν αυτοί που έκαναν αυτή την παρανοϊκή ενέργεια. Δεν πρέπει να ταυτίζουμε μια επίθεση με χειροβομβίδα με τα τρικάκια σε ξένες πρεσβείες. Έχουμε πάρει τα αναγκαία μέτρα» προσθέτει.

«Θέλω η συζήτηση να γίνεται με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης»

Όσον αφορά τις δηλώσεις της Τουρκίας αλλά και τις δικές του για το ζήτημα της γειτνίασης και των δικαιωμάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο υποστήριξε πως: «η Τουρκία είναι αναθεωρητική δύναμη που θέλει να υπερβεί τα όρια που θέτει το διεθνές δίκαιο. Είναι προς το συμφέρον της δικής μας χώρας να μιλάμε στη βάση του διεθνούς δικαίου και να αναγνωρίζουμε όσα δικαιώματα έχει η Τουρκία. Η ΝΔ έχει μικροκομματική προσέγγιση και ταυτίζεται με την Ένωση Κεντρώων. Όταν η Τουρκία αποφασίσει ότι θα σέβεται το διεθνές δίκαιο η προοπτική ενεργειακής συνεργασίας μπορεί να υπάρξει. Δεν θέλουμε να διαιωνίζονται τα προβλήματα, θέλουμε να τα λύνουμε. Με πολύ μικρά βήματα προωθούμε τη θετική ατζέντα με την Τουρκία.

Η μειονότητα είναι θρησκευτική στη Θράκη. Έχουμε υποχρέωση να αντιμετωπίζουμε τους πολίτες αυτής της μειονότητας με όρους ισονομίας και ισοπολιτείας. Με τα ΜΟΕ θα κάνουμε ανασκόπηση για να δούμε πού βρισκόμαστε. Θα δούμε τι υπάρχει με σκοπό να εφαρμοστεί. Σκοπός είναι η αποκλιμάκωση της έντασης και η αποτροπή θερμού επεισοδίου.

Από 2 Ιουνίου θα λειτουργήσει η πρώτη γραμμή Λαυρίου-Σμύρνης. Θέλουμε να προετοιμάσουμε με συστηματικό τρόπο την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης για το κυπριακό. Η εξωτερική πολιτική δεν προσφέρεται για μικροεκμετάλλευση. Θέλω η συζήτηση να γίνεται με όρους πολιτικής αντιπαράθεσης εντός του πλαισίου της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Να είναι πολύ προσεκτικοί όσοι αμφισβητούν τον πατριωτισμό των αντιπάλων τους, γιατί έτσι υπονομεύουν τη δημοκρατία. Γιατί δεν θα έχουν πολιτικά κέρδη, τα κέρδη θα τα πάρουν οι αντιδημοκρατικές ημιφασιστικές δυνάμεις, που έχουν το copy right για το “αλήτες-προδότες-πολιτικοί”. Το θέμα δεν είναι να απαγορεύσεις τη Χρυσή Αυγή αλλά να πειστεί ο ελληνικός λαός ότι πρόκειται για νεοναζιστικό μόρφωμα».

Ο κ. Κατρούγκαλος επιβεβαίωσε ότι θα γίνει το ταξίδι του Αλ. Τσίπρα στα Σκόπια την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, ενώ το Ανώτατο Συμβούλιο Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας θα γίνει το νωρίτερο το φθινόπωρο. Κατά τον κ. Κατρούγκαλο, «υπάρχει μια μικρή ομάδα ανθρώπων, σε καμία περίπτωση πάνω από δέκα, που αντιδρούν για τη συμφωνία των Πρεσπών. Είναι μια φτηνή προβοκάτσια. Υπάρχει συναισθηματική αντίδραση που δεν ταυτίζεται με τον τραμπούκικο ημιφασιστικό χαρακτήρα των επιθέσεων σε κυβερνητικά στελέχη. Όσο στη βόρεια Ελλάδα θα αντιλαμβάνονται τα οικονομικά οφέλη που θα έχουν από τη συμφωνία η στάση θα αλλάζει».

Για τις παραιτήσεις μελών της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ από το ΥΠΕΞ είπε ότι δεν τίθεται θέμα διάρρηξης των σχέσεων με τον ΣΥΡΙΖΑ. «Η υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας -κατέληξε- είναι σταθερή ελληνική θέση. Είναι επιπόλαιο να υποστηρίξει κανείς οτιδήποτε άλλο».

(Με πληροφορίες από το news47.gr)