Στην αντεπίθεση κατά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πέρασε ο ανεξάρτητος βουλευτής Σπύρος Δανέλλης σχετικά με την κατάργηση του ασυμβίβαστου βουλευτή και υποψηφίου ευρωβουλευτή, κάνοντας λόγο για «μικροκομματικές σκοπιμότητες», οι οποίες όσο «επιβάλλουν την υποκρισία, τόσο το πολιτικό σύστημα θα βυθίζεται στην ανυποληψία και θα εμπεδώνεται στη συνείδηση των πολιτών η άποψη πως “όλοι το ίδιο είναι”».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις δηλώσεις της κ. Γεννηματά για «εξόφληση γραμματίων ενόψει ευρωεκλογών που αποκαλύπτει την απαράδεκτη συναλλαγή, στην οποία βασίζεται η ευκαιριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στην Βουλή» και του κ. Βορίδη ότι «τέτοια πράγματα δεν γίνονται πουθενά, μόνο εδώ, κανείς δεν αλλάζει τον εκλογικό νόμο λίγο πριν την έναρξη της προεκλογικής περιόδου», επισημαίνει ότι και οι δύο ξεχνούν πως δύο μήνες πριν τις ευρωεκλογές του 2014, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου άλλαξε πλήρως το εκλογικό σύστημα, γιατί έκρινε πως αυτό τη συμφέρει.

Στη συνέχεια της δήλωσής του, ο κ. Δανέλλης υπενθυμίζει τι ακριβώς είχε γίνει επί των ημερών Σαμαρά-Βενιζέλου αναφορικά με το εκλογικό σύστημα, τονίζοντας μεταξύ άλλων:

«Η τότε κυβέρνηση “πούλησε” μάλιστα ως δημοκρατικοποίησή τον σταυρό προτίμησης, μη διστάζοντας να επιβάλει μία και μοναδική εκλογική περιφέρεια για το σύνολο της χώρας! Παράλληλα, αύξησε τον αριθμό των υποψηφίων σε 42, προκειμένου να ενεργοποιήσει περισσότερους στο κυνήγι των ψήφων. Τέλος, επιχείρησε και την άρση του παράλογου ασυμβίβαστου βουλευτή – υποψηφίου ευρωβουλευτή, το οποίο εντέλει “μάζεψε”, μετά από εσωκομματικές αντιδράσεις», σημειώνει και προσθέτει «σήμερα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, ξεχνώντας όλα αυτά, μιλούν για “πρωτοφανείς μεθοδεύσεις”».

Κλείνοντας, μάλιστα, τη δήλωσή του, ο κ. Δανέλλης παραθέτει δήλωση του Γιάννη Μιχελάκη (ο τότε υπουργός Εσωτερικών) στο ΒΗΜΑ FM (24/2/2014), σύμφωνα με την οποία «αυτό που θα γίνει είναι να αρθεί το ασυμβίβαστο. Όμως, για τη ΝΔ με απόφαση του προέδρου ο βουλευτής του Κοινοβουλίου που θα θελήσει να είναι υποψήφιος θα πρέπει πρώτα να υποβάλει την παραίτησή του.[…] τα άλλα κόμματα θα μπορούν να κάνουν αυτό που νομίζουν. Ο νόμος δηλαδή θα επιτρέπει στους βουλευτές να βάζουν υποψηφιότητα χωρίς κανένα πρόβλημα για το Ευρωκοινοβούλιο. […]».