Σκληρή γλώσσα εναντίον της Νέας Δημοκρατίας και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών που προωθεί διάλεξε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος βρέθηκε την Τρίτη 26 Μαρτίου στο Ηράκλειο Κρήτης προκειμένου να παρουσιάσει την επιλεγμένη χάραξη για τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ).

Το τελικό μήκος του δρόμου αγγίζει τα 181 χιλιόμετρα, από 155 που προέβλεπε το άλλο σενάριο. Όπως τονίζει και ο υπουργός «είναι η βέλτιστη επιλογή που θα μπορούσε να γίνει».

Κατά την παρουσίαση, ο υπουργός επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία, τονίζοντας πως «αν πηγαίναμε σε μία νεοφιλελεύθερη λογική δεν θα έπρεπε να κάνουμε αυτοκινητόδρομο». Ανέφερε πως αυτό που λέει η Ν.Δ, για έναν αυτοκινητόδρομο από την Κίσαμο μέχρι τη Σητεία, «ακόμη και με διόδια, δεν θα έβγαινε», συμπληρώνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι «να μιλάει για έργα που μπορούν να γίνουν» και όχι λαϊκίστικες διατυπώσει».

Ταυτόχρονα τόνισε πως «δεν κατεβάζουμε τα μολύβια επειδή θα έχουμε εκλογές τον Οκτώβριο» είπε, ενώ συμπλήρωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα παραδοθούν προς χρήση το τμήμα του δρόμου Γούβες -Χερσόνησος, ο δρόμος της Μεσαράς, η γέφυρα στο Χαμέζι, αλλά και όλο το έργο του Αποσελέμη.

Ο νέος αυτοκινητόδρομος ξεκινά από τα Χανιά και φτάνει μέχρι τη Χερσόνησο. Περιλαμβάνει  20 νέους ανισόπεδους κόμβους, γέφυρες συνολικού μήκους 18,8 χλμ. και σήραγγες συνολικού μήκους 24,5 χλμ.

«Ή θα πηγαίναμε σε μία λογική μικρού δρόμου χωρίς διαχωριστικά κλπ, ή θα πηγαίναμε σε μια τέτοια λύση που πιστεύουμε ότι είναι η βέλτιστη που θα μπορούσαμε. Η τελική χάραξη που επιλέχθηκε είναι η εναλλακτική χάραξη από Χανιά έως Χερσόνησο και είναι μια πρόταση ελκυστική για τους επενδυτές, με δεσμευτική επένδυση στα 245 εκατ. αντί για 406 εκατ., με δανειακά κεφάλαια περίπου στα 400 εκατ. αντί για 662 εκατ. ευρώ» είπε ο Χρήστος Σπίρτζης συμπληρώνοντας ότι η διαφορά της μίας χάραξης από την άλλη, αγγίζει το ένα δισ. ευρώ.

Για το θέμα των διοδίων τόνισε πως οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν θα πληρώνουν.

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης τόνισε πως βασικό εμπόδιο στην μέχρι τώρα υλοποίηση του σχεδίου για τον ΒΟΑΚ ήταν και οι αυστηροί κανόνες που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χρηματοδότηση αυτοκινητοδρόμων.

«Για να έχουμε διατομή αυτοκινητόδρομου και να έχουμε χρηματοδότηση πρέπει να έχουμε κυκλοφοριακούς φόρτους πάνω από 20 χιλιάδες αυτοκίνητα την ημέρα, αυτό ορίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» εξήγησε, συμπληρώνοντας ότι στην Κρήτη, σε ελάχιστα σημεία αυτοί οι κανόνες πληρούνταν.

«Το μόνο σημείο που ξεπερνάει τις 20 χιλιάδες αυτοκίνητα είναι ο κόμβος Γαζίου – Ανωγείων με 22 χιλιάδες και στον κόμβο Αεροδρομίου με 34 χιλιάδες. Όλα τα υπόλοιπα σημεία όχι δεν φτάνουν τις 20 χιλιάδες, αλλά είναι πολύ χαμηλά, με εξαίρεση το τμήμα Κίσαμος- Χανιά που ήταν έξω από τον αρχικό διαγωνισμό και ξεπερνάει τις 15,5 χιλιάδες».

«Από τη στιγμή που το έργο δεν χρηματοδοτείται και η ίδια η αγορά ανταποκρίνεται, δεν τίθεται θέμα» τόνισε ο κ. Σπίρτζης.

(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ/ΜΠΕ)