Τα μέτρα για την εξάλειψη fake news συνεχίζονται και στο πλαίσιο αυτό το Facebook προχώρησε στην αφαίρεση περίπου 2.600 λογαριασμών τόσο από την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης όσο και από το Instagram. Αυτή η απόφαση πάρθηκε με την αιτιολογία ότι αυτοί οι λογαριασμοί προωθούσαν fake news. Όπως έγινε γνωστό για όλες τις σχετικές περιπτώσεις μιλάμε για λογαριασμούς που είχαν εμπλακεί σε «συντονισμένη μη αυθεντική συμπεριφορά».

Η σχετική ανακοίνωση έγινε μέσω ενός blog post του επικεφαλής του τομέα Πολιτικής Κυβερνοασφάλειας του Facebook, Nathaniel Gleicher, ο οποίος τόνισε ότι το να σταματάς τη δραστηριότητα τέτοιου είδους ομάδων και ατόμων πρόκειται για μία «διαρκή πρόκληση». «Δεν θέλουμε οι υπηρεσίες μας να χρησιμοποιούνται για τη χειραγώγηση των ανθρώπων», υπογράμμισε στην ανάρτησή του εμφατικά. Όπως ανακοίνωσε το Facebook, σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκαν και οι τοπικές Αρχές επιβολής του νόμου.

Όσον αφορά στα στατιστικά αυτής της υπόθεσης, το Facebook κατέβασε στο πρώτο σκέλος της επιχείρησης 158 σελίδες, 263 λογαριασμούς στο Facebook, 35 λογαριασμούς ομάδων στο Facebook και 57 λογαριασμούς στο Instagram.

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση οι λογαριασμοί προέρχονταν από μία πληθώρα χωρών (Αίγυπτος, Ινδία, Ινδονησία, Ισραήλ, Κασμίρ, Καζακστάν) με τους διαχειριστές και τους ιδιοκτήτες των λογαριασμών να εμφανίζουν τους εαυτούς τους σαν «ντόπιους» που ανήκουν στον χώρο των μέσων ενημέρωσης, αλλά η ίδια τους η ύπαρξη δεν επιβεβαίωνε αυτό.

Ξεχωριστή αναφορά γίνεται στα «πολλαπλά δίκτυα που έχουν δεσμούς με το Ιράν». Στην συγκεκριμένη κατηγορία οι ομάδες αναπαριστούσαν υπαρκτές πολιτικές ομάδες και οργανισμούς μέσων ενημέρωσης ώστε να δημοσιεύουν ειδήσεις για τις ιρανικές θέσεις σχετικά με τις πολεμικές συγκρούσεις σε Συρία και Υεμένη. Είναι χαρακτηριστικό πως τα συγκεκριμένα δίκτυα είχαν προχωρήσει σε αγορά διαφημιστικού χώρου αξίας σχεδόν 15.000 δολαρίων, με την πρώτη διαφήμιση να δημοσιεύεται τον Δεκέμβριο του 2013 και την τελευταία τον Φεβρουάριο του 2019.

Επίσης, αποσύρθηκαν άλλες 1907 σελίδες και λογαριασμοί ρωσικής προέλευσης στο Facebook, με το αιτιολογικό ότι εκτελούσαν εκστρατείες spam και είχαν παράνομη συμπεριφορά. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις δεν παρατηρήθηκε απορρόφηση διαφημιστικής δαπάνης.

Η τρίτη ομάδα λογαριασμών που αφαιρέθηκαν (συνολικά 212) σχετίζονται φαινομενικά με περιεχόμενο που αφορά οδηγίες καλλωπισμού, χρήση καλλυντικών και κουτσομπολιά γύρω από διάφορες διασημότητες. Αυτοί οι λογαριασμοί εμφανίζονταν σαν κοινότητες με πολιτικά ενδιαφέροντα σε χώρες όπως η Αυστραλία, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Με βάση την έρευνα που έγινε, αποδείχθηκε ότι οι διαχειριστές αυτών των λογαριασμών βρίσκονταν σε Σκόπια και Κόσοβο και απώτερο στόχο είχαν την ανάρτηση θεμάτων πολιτικού περιεχομένου, πολιτικά πρόσωπα και θέματα που άπτονταν της μουσουλμανικής θρησκείας. Οι συγκεκριμένοι διαχειριστές φέρεται να ξόδεψαν, μάλιστα, περί τα 5.800 δολάρια για την αγορά διαφημιστικού χώρου από τον Οκτώβριο του 2013 έως και τον Μάρτιο του 2019.

Πηγή: naftemporiki.gr