• Συνεδριάζουν οι χώρες του Σχήματος 3+1, παρουσία του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ
  • «Στρατηγική» χαρακτήρισε την συνεργασία των χωρών στα θέματα της ασφάλειας και της ενέργειας ο Αλέξης Τσίπρας
  • «Εταίροι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα» δήλωσε ο αμερικανός ΥΠΕΞ

Το απόγευμα της Τετάρτης 20 Μαρτίου ο έλληνας ηγέτης Αλέξης Τσίπραςσυναντήθηκε  κατι’ ιδίαν με τον πρόεδρος της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη, τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου και τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο πριν τη Συνάντηση Κορυφής του σχήματος 3+1 στα Ιεροσόλυμα.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας ανέβασε και μια φωτογραφία από τις συζητήσεις.

Εκεί ο έλληνας πρωθυπουργός τόνισε πως «η βασική ιδέα μας είναι πολύ σημαντική: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές δίκτυο μεταφοράς των ενεργειακών πόρων από την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, από το Ισραήλ, την Κύπρο, την Ελλάδα, στην Ευρώπη. Η δημιουργία του υποθαλάσσιου αγωγού φυσικού αερίου East Med μπορεί να βοηθήσει τόσο τον διάλογο για την ασφάλεια αλλά και την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής».

Ο έλληνας ηγέτης υπενθύμισε πως αυτή η συνάντηση είναι η έκτη κατά σειρά των τριών χωρών, η συνεργασία των οποίων είναι στενή και κομβικής σημασίας στα θέματα της ενέργειας και της ασφάλειας.

«Η τριμερής συνεργασία μας έχει γίνει στρατηγική και ιδιαίτερα στους τομείς της ενέργειας και της ασφάλειας».

Tαυτόχρονα  η συμμετοχή του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο «υπογραμμίζει τη στήριξη των ΗΠΑ στη στρατηγική συνεργασία μας και αυτή η συμμετοχή ενδυναμώνει τις προσπάθειες μας και τον διάλογο μας ειδικά στον τομέα της ενέργειας, αλλά και στην ασφάλεια και στην οικονομία». Τόνισε ότι η περιοχή έχει πολλές προκλήσεις αλλά και σημαντικές δυνατότητες.

«Εταίροι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα».

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μ.Πομπέο, εξέφρασε με τη σειρά του την  χαρά του για την παρουσία του στην Ιερουσαλήμ και τη συμμετοχή του στην τριμερή συνάντηση Ελλάδας, Κύπρου Ισραήλ.

Μάλιστα τόνισε πως είναι «εταίροι των ΗΠΑ στην Ανατολική Μεσόγειο το Ισραήλ, η Κύπρος και η Ελλάδα».