Τσίπρας: Οχι σε τελεσίγραφα για το Brexit

Ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής δεν συμφώνησε με την απαίτηση που περιγράφεται στην πρόταση Τουσκ, για παράταση του Brexit ως τις 22 Μαΐου, υπό την προϋπόθεση της έγκρισης της Συμφωνίας Αποχώρησης από το βρετανικό κοινοβούλιο την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τοποθέτησή του στο Συμβούλιο, κατά τη συνεδρίαση του άρθρου 50 για το Brexit, επεσήμανε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν πρέπει να κάνουν κούφιες απειλές», διότι «αν το βρετανικό κοινοβούλιο δεν εγκρίνει τη Συμφωνία Αποχώρηση τότε οι Ευρωπαίοι θα πρέπει να λάβουν μια νέα απόφαση την επόμενη εβδομάδα, αλλιώς ρισκάρουν de facto έξοδο χωρίς συμφωνία, με όλες τις συνέπειες».

Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τους εταίρους να δώσουν ημερομηνία παράτασης ως τις 22 Μαΐου, αποσυνδεδεμένη από την έγκριση της Συμφωνίας Αποχώρησης την επόμενη εβδομάδα. Σημείωσε δε ότι αυτό μπορεί να γίνει εφόσον το Ηνωμένο Βασίλειο δεν επιθυμεί να διεξάγει ευρωεκλογές. Πρότεινε δε, πως αν και τότε (στις 22 Μαϊου) η Συμφωνία Αποχώρησης δεν έχει εγκριθεί, τότε το Ηνωμένο Βασίλειο θα έχει να διαλέξει ή μακρά παράταση και ευρωεκλογές, ή έξοδο χωρίς συμφωνία.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός συνάντησε νωρίτερα στη σύνοδο των Σοσιαλιστών τον ηγέτη των Εργατικών, Τζέρεμι Κόρμπιν ο οποίος φέρεται να του μετέφερε ότι η Τερέζα Μέι έχει χάσει κάθε έλεγχο στο Ηνωμένο Βασίλειο, αυτή είναι η τελευταία φορά που έρχεται σε Σύνοδο Κορυφής και πως εκτιμά ότι μέσα στον Απρίλιο θα προκηρυχθούν εκλογές – μεταφέρουν οι ίδιες πηγές.

The post Τσίπρας: Οχι σε τελεσίγραφα για το Brexit appeared first on Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον.