Servers της Hewlett Packard που απεστάλησαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Αύγουστο του 2017, στο πλαίσιο πειράματος, δεν έχουν επιστρέψει ακόμα στη Γη, τρεις μήνες αφού ήταν να επιστραφούν κανονικά, σύμφωνα με το BBC.
Οι υπολογιστές αυτοί μαζί συνθέτουν τον Spaceborne Computer, ένα σύστημα Linux με επεξεργαστική ισχύ επιπέδου υπερυπολογιστή, και είχαν αποσταλεί εκεί για να διαπιστωθεί πόσο θα άντεχαν στο διάστημα με ελάχιστη υποστήριξη από ειδικούς. Ωστόσο, 530 ημέρες μετά, συνεχίζουν να λειτουργούν και η πτήση επιστροφής τους έχει ανασταλεί επ’ αόριστον, μετά από πρόβλημα σε ρωσικό πύραυλο τον Οκτώβριο του 2018.
Hewlett Packard Enterprise junto a la NASA trabajan en desarrollar tecnología para hacer posible el primer viaje a Marte en el 2026.
Eso y más en el World Mobile Congress de Barcelona #5dWMC2019 pic.twitter.com/fzxyOCXoQE
— 5días (@5diasPY) 26 Φεβρουαρίου 2019
Ο Έιντριαν Κάσμπεργκεν, senior content architect της HPE, είπε πως ίσως επιστραφούν τον Ιούνιο του 2019, εάν υπάρχει χώρος σε πτήση, μα προς το παρόν «δεν υπάρχει εισιτήριο». Η εταιρεία συνεργάζεται με τη NASA και τη SpaceX για να είναι έτοιμη, από πλευράς υπολογιστών, για την πρώτη πτήση στον Άρη, που προορίζεται να γίνει κατά το 2030.
Αυτή τη στιγμή, τα 20ετή μηχανήματα στον ISS αποστέλλουν δεδομένα στη Γη για επεξεργασία, αλλά η μεταφορά τους από και προς τον σταθμό μπορεί να χρειαστεί 30 λεπτά. Θεωρείται μάλλον απίθανο να αποστέλλονται δεδομένα πίσω στη Γη για επεξεργασία από τον Άρη, λόγω της μεγάλης απόστασης μεταξύ των δύο πλανητών.
A pair of Hewlett Packard Enterprise servers sent up to the International Space Station in August 2017 as an experiment have still not come back to Earth, three months after their intended… https://t.co/ESo8jSUJKh
— alsiasi (@alsiasi) 27 Φεβρουαρίου 2019
Οι αρχικοί τρεις υπολογιστές στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό είχαν κοστίσει 8 εκατ. δολάρια ο καθένας, και είχαν χρειαστεί 10 χρόνια για την κατασκευή τους, είπε στο BBC News o Κάσμπεργκεν. «Οι servers μας κοστίζουν χιλιάδες, αντί για εκατομμύρια δολάρια» είπε, μιλώντας στο 2019 Mobile World Congress στη Βαρκελώνη, όπου η HP παρουσιάζει ένα μοντέλο-ρεπλίκα τους ISS Destiny Module.
Ο Spaceborne Computer είναι εγκατεστημένος στην οροφή του πραγματικού κομματιού του σταθμού, είπε ο Κάσμπεργκεν. Οι servers επίσης χρειάστηκαν κάποιες τροποποιήσεις, καθώς το σύστημα ψύξης δεν λειτουργούσε στο διάστημα, ενώ υπήρξαν προβλήματα με την τροφοδοσία ενέργειας, όπως και τον solid state drive που υποστηρίζει τον κύριο σκληρό δίσκο. Ωστόσο, για να διαπιστωθεί επακριβώς τι συμβαίνει με τα προβλήματα αυτά, τα μηχανήματα θα πρέπει να επιστρέψουν πρώτα στη Γη και να ελεγχθούν.
Υπολογιστές της Hewlett Packard «αποκλεισμένοι» στο διάστημα https://t.co/p5pcRXsUq6 pic.twitter.com/Fcw65s70sC
— naftemporiki.gr (@naftemporikigr) 27 Φεβρουαρίου 2019
Πηγή: naftemporiki.gr