Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος μίλησε στους Ανδρέα Παπασταματίου και Στεφανία Χαρίτου, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ και είπε πως το νομοσχέδιο για τους δασικούς χάρτες, που έχει κατατεθεί από την Παρασκευή δεν είναι εύκολο να προλάβει να ψηφιστεί με βάση τον διαθέσιμο κοινοβουλευτικό χρόνο, κρατώντας όμως μια επιφύλαξη αν απέχει, η ΝΔ (το είπε ο κ. Μητσοτάκης) και αυτό επηρεάσει τον ρυθμό των διαδικασιών.

Σχολίασε δε, ότι η στάση της ΝΔ να μην συμμετάσχει πλέον στις εργασίες της Βουλής αποτελεί προσβολή της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, καθώς όπως είπε προσπαθεί να αποφύγει μία συζήτηση που υποχρεούμαστε να κάνουμε στο Κοινοβούλιο μια που είναι ο μόνος χώρος δημοκρατικά νομιμοποιημένος.

Ο κ. Φάμελλος θύμισε την, αναντίστοιχη με αυτά που λέει τώρα, τακτική της ΝΔ το ’14, που παρά την ήττα της στις ευρωεκλογές προχώρησε στην τοποθέτηση Ευρωπαίου επιτρόπου και διοικητή ΤτΕ, αγνοώντας την πρόταση του Αλέξη Τσίπρα να υπάρξουν συνθέσεις.

Ο αν. υπουργός χαρακτήρισε πολύ δύσκολη τη μάχη των εθνικών εκλογών, υπογραμμίζοντας όμως, ότι εκεί θα τεθούν διαφορετικά ερωτήματα και θα ψηφίσουμε για πρόγραμμα και πρόσωπα διακυβέρνησης. Υπερασπίστηκε το κυβερνητικό έργο στον τομέα της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας, λέγοντας ότι η κυβέρνηση γεωπολιτικά και οικονομικά έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ασφαλούς ανάπτυξης, χαμηλό κόστος δανεισμού κι ένα μαξιλάρι ασφαλείας τουλάχιστον 30 δισ.

Ο κ. Φάμελλος είπε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε το μαρασμό πρωτογενούς και δευτερογενούς τομέα από επιλογές των κυβερνήσεων που συμμετείχε ο κ. Μητσοτάκης, τότε που τα δάνεια δινόντουσαν με «αέρα» σε λίγους όπως και οι άδειες και επιχορηγήσεις σε κολλητούς, αφού δεν υπήρχε ηλεκτρονικό μητρώο, που διαθέτει πλέον το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος, δεν υπήρχε Κτηματολόγιο και δασικοί χάρτες. Υπογράμμισε μάλιστα ότι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης συμμετείχε σε επιλογές μιζέριας και φτώχειας και επί κυβερνήσεων που συμμετείχε χάσαμε το 25% του εθνικού πλούτου. Ανέφερε δε λεπτομερώς μια σειρά παραγωγικών επενδύσεων στον τομέα της ενέργειας και του εμπορίου, που έχουν ξεκινήσει και στις οποίες συμμετέχει ο ιδιωτικός τομέας.

Τέλος, αναφερόμενος στις εξελίξεις που δρομολογούνται στην Κεντροαριστερά, μετά την απομάκρυνση του κ. Βενιζέλου, από το ΚΙΝ.ΑΛ. ο κ. Φάμελλος παρατήρησε πως η συρρίκνωση του ΚΙΝ.ΑΛ έχει δημιουργήσει μία αγωνία επιβίωσης στο κόμμα και αναρωτήθηκε αν θα επιλέξει το ΚΙΝ.ΑΛ να είναι στον προοδευτικό άξονα της πολιτικής ή θα παραμένει προσκολλημένο στο άρμα του κ. Μητσοτάκη.

«Ελπίζω ότι στο τέλος θα επιλέξουν τον προοδευτικό άξονα» σημείωσε ο αν. υπουργός και υπογράμμισε πως η Προοδευτική Συμμαχία δεν είναι τίτλος ευκαιρίας για τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στρατηγική επιλογή. Κατέληξε μάλιστα πως γι’ αυτή την προσέγγιση δεν είναι αργά, παρά τα λάθη του παρελθόντος καθώς όπως είπε, αναφερόμενος στο ΚΙΝ.ΑΛ ο εναγκαλισμός με τον κ. Μητσοτάκη κάνει κακό στην υγεία της Κεντροαριστεράς.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα

www.ert.gr