akinita

Τα φορολογικά βάρη αλλά και τα χρέη προς το δημόσιο και τις τράπεζες υποχρεώνουν χιλιάδες πολίτες να προσφεύγουν κάθε χρόνο στα Ειρηνοδικεία για να καταθέσουν δήλωση αποποίησης κληρονομιάς.

Πρόκειται για ένα εντεινόμενο φαινόμενο που ουσιαστικά αφαιρεί από τους πολίτες περιουσιακά στοιχεία που δικαιωματικά τους ανήκαν, αλλά βαρύνονται ή υποκρύπτουν χρέη που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να αναλάβουν. Κι αυτό γιατί τις περισσότερες φορές το χρέος μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το αντίτιμο της κληρονομιάς.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος», το πρώτο τρίμηνο του 2019 κατατέθηκαν, στην Αθήνα, 3.300 αιτήματα αποποίησης κληρονομιάς, ενώ ο αριθμός αποδοχής ήταν μόλις 1.062 σύμφωνα με στοιχεία από το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Ο διευθυντής γραμματείας του Ειρηνοδικείου, Γιώργος Αλιφέρης εκτιμά ότι το 2019 θα βρίσκεται στα ίδια επίπεδα με αυτά του 2018, θα κατατεθούν, δηλαδή, περίπου 14.568 αιτήσεις.

Από την άλλη, στη Θεσσαλονίκη, μεταξύ Ιανουαρίου-Μαρτίου κατατέθηκαν 1.850 αιτήσεις.

Το 2018 κατατέθηκαν συνολικά 8.100 αιτήσεις αποποίησης κληρονομιάς, αριθμός αυξημένος κατά 45,6% σε σχέση με το 2016, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ειρηνοδικείου της συμπρωτεύουσας Ιωάννη Γιαννάκου.