Χρ. Σπίρτζης: Θέλουμε και θα είμαστε συνεπείς σε όλες τις δεσμεύσεις μας (video/audio)

Στα 100 εκ  ευρώ αποτιμάται το ύψος το ζημιών που προκάλεσε η θεομηνία στην Π. Ε. Χανίων, όπως έχουν αποτυπωθεί και καταγραφεί μέχρι τώρα, ενώ η καταγραφή συνεχίζεται.

Ένα μήνα μετά την τρομερή θεομηνία, είμαστε εδώ για να επιχειρήσουμε ένα πρώτο απολογισμό, τόνισε το απόγευμα της Κυριακής από τα Χανιά ο Υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε παρουσία των βουλευτών του Ν. Χανίων Βάλιας Βαγιωνάκη και Αντώνη Μπαλωμενάκη και του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη. Παρόντες στη συνέντευξη ήταν ο Περιφερειάρχης Κρήτης Στάυρος Αρναουτάκης, οι αντιπεριφερειάρχες Απόστολος Βουλγαράκης και Νικος Καλογερής, δήμαρχοι, θεσμικοί φορείς και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Κλιμάκια του υπ. Υποδομών συνέδραμαν στις καταγραφές και στη σύνταξη των τεχνικών δελτίων μαζί με τα συνεργεία της Περιφέρειας και των δήμων. τα οποία έχουν κατατεθεί και μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα αξιολογηθούν και θα ιεραρχηθούν τα έργα αποκατάστασης.

Από τα 100 εκατομμύρια έχουν ήδη δοθεί 12,5 εκ. :

 • 10 εκ. στην Π.Ε. Χανίων
 • 5 εκ. στην Π. Ε. Ρεθύμνου
 • 2,5 εκ. στην Περιφέρεια Κρήτης
 • Ενώ ο υπουργός υπέγραψε την Παρασκευή το τεχνικό δελτίο 15 εκ. ευρώ, για την αποκατάσταση των ζημιών στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης

Η απαρίθμηση των ζημιών μέσα από τα τεχνικά δελτία

 • 3,5 εκ. Μυλοπόταμος
 • 1,2 Άγ. Βασίλειος,
 • 17 εκ. Δ. Χανίων
 • 3,8 Αμάρι
 • 3  Κανδάνου – Σελίνου
 • 5,3 Αποκορώνου
 • 33 Δήμος Πλατανιά
 • 1 εκ. Σφακιά
 • 12 εκ. Κίσσαμος

Ο Υπουργός ανακοίνωσε τη δημιουργία και λειτουργία στα Χανιά Τομέα Αποκατάστασης Φυσικών Καταστροφών –που θα στελεχωθεί με 60 άτομα -40 εκ των οποίων μηχανικοί. Για τη λειτουργία του φορέα, αναμένεται μόνο η έγκριση και από το Γενικό Λογιστήριο του κράτους.

Παράλληλα, με την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών θα γίνει καθορισμός των φορέων υλοποίησης των έργων.

Η Γέφυρα του Κερίτη

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και του Υπουργείου Πολιτισμού, προκειμένου να ξεκινήσει η αποκατάσταση της ιστορικής Γέφυρας του Κερίτη στο Δ. Πλατανιά, ενώ παράλληλα ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε την διεξαγωγή έρευνας για τις παρεμβάσεις που έγιναν εκεί κατά τη διάρκεια της κακοκαιρίας, αλλά και τα αίτια πτώσης της.

Ο κ. Σπίρτζης παρουσίασε χάρτη με τις κακοτεχνίες στον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης και ανακοίνωσε παρεμβάσεις 6 σημεία, συμπεριλαμβανομένων τα σημεία κατολισθήσεων σε Σταλό και Μεγάλα Χωράφια.

Καλά νέα για τον ΒΟΑΚ:

Παράλληλα, ο κ. Σπίρτζης ανακοίνωσε την ένταξη του τμήματος του ΒΟΑΚ Κίσσαμος – Χανιά στο πλαίσιο του έργου που θα εκτελεστεί με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης, ανακοίνωση που επιδοκιμάστηκε από τους εκπροσώπους του Νομού. Οι απαλλοτριώσεις είναι έτοιμες, επομένως περνάμε στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, τόνισε ο υπουργός.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΟΑΚ ΧΑΝΙΑ φιναλ

Συγκεκριμένα, η έγκριση της τελικής χάραξης υπεγράφη στις 22/03, ενώ η δεύτερη φάση του διαγωνισμού ξεκινά την Τρίτη, 26/03. Αναλυτικά τα στοιχεία θα παρουσιαστούν από τον Υπουργό την Τρίτη στο Ηράκλειο.

Ακούστε ολόκληρη τη συνέντευξη του κ. Σπίρτζη:

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Πολύζου / Κάμερα: Γιώργος Παναγιωτάκης / Ηλεκτρονική Επεξεργασία: Φωτεινή Περβολιανάκη

www.ert.gr