Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ασυμβίβαστο βουλευτών-υποψήφιων ευρωβουλευτών

Με ψήφους 148 υπέρ, 105 κατά και 4 «παρών» «πέρασε» η τροπολογία του υπουργείου Εσωτερικών σύμφωνα με την οποία αίρεται το ασυμβίβαστο της «διπλής ιδιότητας» για όσα μέλη του Κοινοβουλίου επιθυμούν να κατέλθουν ως υποψήφιοι στις ευρωεκλογές.

Η εν λόγω τροπολογία επικρίθηκε σφοδρά τις προηγούμενες ημέρες από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Συγκεκριμένα, ο εισηγητής της ΝΔ, Μάκης Βορίδης, έκανε λόγο για «εκλογομαγειρέματα» του Αλέξη Τσίπρα, ενώ η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μίλησε για «ωμή, κυνική συναλλαγή» που αφορά άμεσα την υποψηφιότητα της Ελ. Κουντουρά για την Ευρωβουλή.

«Άνθρακες ο θησαυρός» είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλ. Χαρίτσης, στην Ολομέλεια της Βουλής την Τετάρτη, υπενθυμίζοντας την ολιστική αλλαγή του εκλογικού νόμου για τις ευρωεκλογές του 2014, με κατάργηση της λίστας κι εισαγωγή του σταυρού προτίμησης.

Μάλιστα, ο υπουργός Εσωτερικών επισήμανε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είχε ψηφιστεί από τη συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου ενάμιση μήνα πριν από τη διεξαγωγή των προηγούμενων ευρωεκλογών.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα για διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας κατατέθηκε από τη ΔΗΣΥ.

Επίκεινται παραιτήσεις στη ΝΔ

Χρήση της συγκεκριμένης διάταξης δεν θα κάνουν τόσο ο Β. Μεϊμαράκης όσο και η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, οι οποίοι αφήνουν να εννοηθεί ότι θα παραιτηθούν.

Αργύρης Ντινόπουλος και Ζωή Ράπτη θα είναι οι δύο επιλαχόντες που θα αντικαταστήσουν Β. Μεϊμαράκη και Α. Ασημακοπούλου αντίστοιχα.

Να σημειωθεί ότι για την εξίσου υποψήφια ευρωβουλευτή και μέλος της Κ.Ο. της ΝΔ, Κ. Μάρκου, τα δεδομένα δεν είναι -ακόμα τουλάχιστον- ξεκάθαρα, αφού η πρώην βουλευτής του Ποταμιού δεν έχει αποσαφηνίσει αν θα κάνει χρήση της εν λόγω διάταξης.

The post Ψηφίστηκε η τροπολογία για το ασυμβίβαστο βουλευτών-υποψήφιων ευρωβουλευτών appeared first on Press Publica | Δημοσιογραφία για το δημόσιο συμφέρον.