Ξυπνάτε με τη μυρωδιά του ξύλου που καίει στο τζάκι. Ατενίζετε τις χιονισμένες βουνοκορφές με μια ζεστή σοκολάτα στο χέρι και τον φρέσκο αέρα του βουνού στο πρόσωπο.

Ακολουθείτε δασικά μονοπάτια κάτω από πανύψηλα δέντρα για να φτάσετε σε ξέφωτα ή κορυφές που δίνουν την αίσθηση ότι δεν έχουν ξανα-πατηθεί από άνθρωπο. Και για όλα αυτά, δεν έχετε πληρώσει παραπάνω από 12€ το άτομο. Μαγεία, έτσι;

Και τώρα, τα αρνητικά: Δεν έχετε κοιμηθεί σε king size κρεβάτι, κομπλέ με μαρμάρινο μπάνιο και plasma τηλεόραση. Για την ακρίβεια, δεν έχετε κοιμηθεί καν σε δίκλινο δωμάτιο με δικό του μπάνιο. Αν αυτό δεν σας πειράζει, και είστε πρόθυμοι να συμβιβαστείτε με την έλλειψη ιδιωτικότητας που έχει ένας κοιτώνας, τα καταφύγια σας δίνουν σε αντάλλαγμα την οικονομικότερη διαμονή και την αμεσότερη επαφή με την φύση που θα μπορούσατε να έχετε σε μια εκδρομή στο βουνό.

Τι πρέπει να ξέρετε πριν ξεκινήσετε

Όπως μάλλον καταλάβατε από την προηγούμενη παράγραφο, τα καταφύγια δεν είναι ξενοδοχεία. Όπερ μεθερμηνευόμενο, για να διανυκτερεύσετε σε κάποιο από αυτά χρειάζεστε οπωσδήποτε το sleeping bag σας, καθότι εδώ δεν υπάρχουν καμαριέρες να στρώνουν κρεβάτια και να αλλάζουν σεντόνια. Για τον ίδιο λόγο, είστε υπεύθυνοι για την καθαριότητα και την τάξη του χώρου που καταλαμβάνετε για όσο καιρό μείνετε εδώ και για την κατάσταση στην οποία θα τον βρει ο επόμενος ταξιδιώτης αφού φύγετε.

Τα βασικά «μέρη» του καταφυγίου είναι, σε γενικές γραμμές, το καθιστικό, συνήθως εξοπλισμένο με τζάκι για την απαραίτητη ατμόσφαιρα αλλά και για λειτουργικούς λόγους, η κουζίνα και οι κοιτώνες, που μπορεί να είναι ένας ή περισσότεροι, ανάλογα με τη χωρητικότητα του καταφυγίου.

Το Μικρό χωριό που έχει…πολλά να σας πει

Όλα σχεδόν τα καταφύγια φροντίζουν, κατόπιν συνεννόησης, και για τη διατροφή σας –η οποία χρεώνεται συνήθως έξτρα. Πολλά δε εξ αυτών διοργανώνουν (ειδικά τα τελευταία χρόνια, που βλέπουν τη δημοφιλία τους να ανεβαίνει κατακόρυφα) δραστηριότητες στη φύση, όπως πεζοπορίες, τοξοβολία, κυνήγι θησαυρού, παιχνίδια προσανατολισμού και πάει λέγοντας. Προστιθέμενη αξία για την εκδρομή σας στο βουνό.

Τελευταίο αλλά σημαντικότατο: Τα τελευταία χρόνια, τα ορειβατικά καταφύγια της χώρας που τιμούσαν μέχρι πρότινος μόνο οι ορκισμένοι λάτρεις της ορειβασίας και της πεζοπορίας στο βουνό, πλημμυρίζουν από κόσμο που καταφτάνει εδώ έχοντας οδηγήσει σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο –και όχι περπατήσει επί τέσσερις ώρες σε ένα χιονισμένο μονοπάτι.

Αυτό σημαίνει από τη μία ότι δεν θα αισθάνεστε, ως πρωτάρηδες, έξω από τα νερά σας, και από την άλλη ότι πρέπει απαραιτήτως να κάνετε ένα τηλεφώνημα στον Ορειβατικό Σύλλογο που διαχειρίζεται το καταφύγιο στο οποίο σκοπεύετε να περάσετε το Σαββατοκύριακό σας, για να επιβεβαιώσετε κατ’ αρχήν ότι το καταφύγιο λειτουργεί τις ημερομηνίες που σας ενδιαφέρουν (κάποια καταφύγια ανοίγουν μόνο τα Σαββατοκύριακα, άλλα μόνο όταν περιμένουν κόσμο και άλλα είναι συνεχώς ανοικτά), ότι οι γύρω δρόμοι δεν έχουν κλείσει λόγω κακών καιρικών συνθηκών και, βέβαια, ότι υπάρχουν διαθέσιμα κρεβάτια.

Μερικά από τα καλύτερα καταφύγια για την πρώτη σας επαφή

Φλαμπούρι, Πάρνηθα
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο (και 8€ για τα παιδιά)
Πληροφορίες: 210 2464666 και 6972 256215

Ξακουστό και κοσμαγάπητο, είναι μαζί με το έτερο καταφύγιο της Πάρνηθας, το Μπάφι, από τα πιο δραστήρια της χώρας. Ο Ορειβατικός Σύλλογος Αχαρνών που το διαχειρίζεται διοργανώνει σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο δραστηριότητες όπως πεζοπορία στα μονοπάτια της Πάρνηθας, τοξοβολία και παιχνίδια προσανατολισμού στο δάσος. Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.158 μέτρων, ανοιχτό από Παρασκευή έως Κυριακή, αλλά και καθημερινές κατόπιν συνεννόησης.

Μπάφι, Πάρνηθα
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 10€ το άτομο
Πληροφορίες: 210 2403556, 210 2469050 και 6977648739

Επίσης λαοφιλές, βρίσκεται κι αυτό στην καρδιά του Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας, και διοργανώνει, σε συνεργασία με την Trekking Hellas, δραστηριότητες στη φύση για μικρούς και μεγάλους: πεζοπορία, αναρρίχηση, ποδήλατο βουνού, σπηλαιολογία είναι μερικές από τις δελεαστικές προτάσεις. Διαθέτει, επίσης, δύο αίθουσες εκδηλώσεων, και οργανωμένη κουζίνα που σερβίρει καθημερινά από τις 8.00 το πρωί ως τις 21.00 ψητά, φασολάδα, ζεστές σούπες, μακαρονάδες και ζεστά ροφήματα.

Καλάβρυτα: Εκεί που χτυπά η καρδιά του Χειμώνα!

Βελούχι, Καρπενήσι
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 22370 25130

Σε υψόμετρο 1.840 μέτρων, στο διάσελο Διαβολότοπος (που όσα χάνει σε όνομα τα κερδίζει σε φυσική ομορφιά) το καταφύγιο Αθανάσιος Λευκαδίτης βρίσκεται ακριβώς δίπλα στο ομώνυμο χιονοδρομικό κέντρο, για την περίπτωση που θέλετε να δοκιμάσετε τις δυνατότητές σας στο σκι και στο snowboard (ski in- ski out τη λένε στις Άλπεις τη δυνατότητα αυτή). Κάθε Σαββατοκύριακο διοργανώνει δραστηριότητες που περιλαμβάνουν μαθήματα ορειβασίας και χιονοδρομίας, καταρριχήσεις (rappel), canyoning, τοξοβολία, trekking, ιππασία στις όχθες του Καρπενησιώτη και ποδήλατο βουνού. Η κουζίνα του ξεφουρνίζει καθημερινά σπιτικές λιχουδιές και λαχταριστά γλυκά.

5 όμορφα χωριά της Ελλάδας σας συστήνονται και σας προσκαλούν

Παρνασσός
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 6936861064

Ο Παρνασσός δεν έχει μόνο ξακουστούς ξενώνες και πολυτελή ξενοδοχεία. Έχει και ένα άριστα οργανωμένο καταφύγιο, το Μιχάλης Δέφνερ όπως είναι το επίσημο όνομά του. Σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1.820 μέτρων, μόλις μισό χιλιόμετρο μακριά από το χιονοδρομικό του Γεροντόβραχου, διαθέτει κεντρική θέρμανση, ντους, πλήρως οργανωμένη κουζίνα και δυνατότητα ενοικίασης εξοπλισμού σκι, αλλά και έλκηθρα που θα ενθουσιάσουν τα πιτσιρίκια σας –κι εσάς, ας μην κρυβόμαστε. Συχνά επίσης διοργανώνονται καταρριχήσεις rappel, trekking και εξορμήσεις με ποδήλατα βουνού στις ορεινές διαδρομές του Παρνασσού.

Άγραφα, Λίμνη Πλαστήρα
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 15€ το άτομο με πρωινό
Πληροφορίες: 6932744194

Θα το βρείτε σε υψόμετρο 1.536 μέτρων, κρεμασμένο σχεδόν πάνω από τη Λίμνη Πλαστήρα, 7 χιλιόμετρα έξω από το χωριό Νεράιδα. Διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, κεντρική θέρμανση και τραπεζαρία με τζάκι, και μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι και 30 άτομα. Είναι προσβάσιμο μέσω ασφαλτοστρωμένου δρόμου που οδηγεί από τη Νεράιδα μέχρι 200 μέτρα πριν το καταφύγιο –μετά συνεχίζετε σε χωματόδρομο.

Οι λάτρεις της πεζοπορίας σημειώστε ότι είναι ιδανικά τοποθετημένο στην καρδιά ενός άριστα οργανωμένου δικτύου μονοπατιών.Το καταφύγιο ανοίγει μόνο κατόπιν συνεννόησης, οπότε πριν ξεκινήσετε τηλεφωνήστε για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας.

Καταφύγιο Βάλια Κάλντα, Ανατολικό Ζαγόρι
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 26560 22200 και 26510 29445

Στο εν πολλοίς ανεξερεύνητο Ανατολικό Ζαγόρι, τρία χιλιόμετρα έξω από την πανέμορφη Βωβούσα, το καταφύγιο Βάλια Κάλντα μπορεί να φιλοξενήσει έως και 50 άτομα σε κουκέτες μοιρασμένες σε τρία ευρύχωρα, άνετα και πεντακάθαρα δωμάτια.

Το εστιατόριο του ισογείου σερβίρει λαχταριστές τοπικές σπεσιαλιτέ, ενώ στις παροχές του καταφυγίου περιλαμβάνονται επίσης κεντρική θέρμανση και καθιστικό με τζάκι. Από το καταφύγιο ξεκινούν ενδιαφέρουσες πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές,Καταφύγια… για προχωρημένους
(*) προσβάσιμα μόνο με τα πόδια, ή με 4×4 οχήματα

Δίρφη
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο (10€ για τα μέλη ορειβατικών συλλόγων)
Πληροφορίες: 22280 25665 και 6974057517

Λέγεται Μ. Νικολάου, και αγναντεύει από τα 1.120 μέτρα το Αιγαίο και τον Ευβοϊκό. Λειτουργεί κατόπιν συνεννόησης, στα παραπάνω τηλέφωνα, και προσεγγίζεται μόνο από χωματόδρομο, με όχημα 4×4, ή τα μονοπάτια

Το καταφύγιο μπορεί να φιλοξενήσει έως και 45 άτομα, ενώ διαθέτει τρία μεγάλα σαλόνια με τζάκι, καλοριφέρ για έξτρα θέρμανση, και δύο κουζίνες που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες διαφορετικών ομάδων τις ημέρες που επικρατεί το αδιαχώρητο.

Όλυμπος
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 6937361689

Ούτε λίγο ούτε πολύ, το βουνό των βουνών διαθέτει εννέα συνολικά καταφύγια. Κάποια από αυτά λειτουργούν μόνο το καλοκαίρι (γιατί δεν υπάρχει δυνατότητα πρόσβασης όταν χιονίζει –και τον χειμώνα στον Όλυμπο χιονίζει) και κάποια άλλα είναι «καταφύγια ανάγκης», πράγμα που σημαίνει χωρίς προσωπικό.

Ένα από τα καλύτερα οργανωμένα «κανονικά» καταφύγια, που λειτουργεί και τον χειμώνα, βρίσκεται στο οροπέδιο των Μουσών, και ονομάζεται Χρήστος Κάκαλος, προς τιμήν του πρώτου ορειβάτη που πάτησε την κορυφή του Μύτικα. Η συντομότερη ανάβαση προς το συγκεκριμένο καταφύγιο ξεκινά από το Γουμαροστάλι, διαρκεί 4,5 ώρες και δεν είναι ακριβώς αυτό που θα λέγαμε παιχνιδάκι. Αν είστε αποφασισμένοι να το επιχειρήσετε, επικοινωνήστε με τον Μιχάλη Στύλλα στο τηλέφωνο 6937361689, για να κανονίσετε τις λεπτομέρειες της διαμονής σας. Το καταφύγιο βρίσκεται στο ιλιγγιώδες υψόμετρο των 2.650 μέτρων και έχει δυνατότητα φιλοξενίας 23 ατόμων.

Επίσης ανοιχτό τα Σαββατοκύριακα και τις αργίες του χειμώνα θα βρείτε και το Καταφύγιο της Πετρόστρουγκας. Φωλιασμένο μέσα σε ένα υπέροχο δάσος, σε υψόμετρο 1.940 μέτρων, διαθέτει οργανωμένη κουζίνα, θέρμανση με τζάκια και σόμπες, τουαλέτες εντός του κτιρίου και τρεχούμενο νερό. Είναι διώροφο, με το σαλόνι και το εστιατόριο στον πρώτο όροφο, και τα υπνοδωμάτια στον δεύτερο. Είναι προσβάσιμο μόνο από (καλά σηματοδοτημένο) μονοπάτι, το οποίο θα ανεβείτε σε δύο με τρεις ώρες. Επικοινωνία στα τηλέφωνα 2310 310649, 6977 246350 και 6948 821513.

Ταΰγετος
Τιμή ανά διανυκτέρευση: 12€ το άτομο
Πληροφορίες: 27310 22574 και 27310 26398

Είναι ένα από τα καλύτερα φυλαγμένα μυστικά στους κύκλους των ορειβατών και όσων αγαπούν την πεζοπορία στα βουνά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.550 μέτρων και δεν είναι προσβάσιμο από δρόμο, παρά μόνο από (καλά σηματοδοτημένο) μονοπάτι, το οποίο ξεκινά από την Πηγή Μαγγανιάρη και σας φέρνει στο καταφύγιο μετά από περίπου μιάμιση – δύο ώρες.

Το καταφύγιο διαθέτει οργανωμένη κουζίνα και θέρμανση από θερμάστρες πετρελαίου. Το διαχειρίζεται ο δραστήριος ΕΟΣ Σπάρτης –ρίξτε μια ματιά στη σελίδα του στο Facebook, για να ενημερωθείτε για τις αναβάσεις, τις πεζοπορίες και τις λοιπές ενδιαφέρουσες δραστηριότητες που διοργανώνουν σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο.

πηγή: koitamagazine.gr

The post Καταφύγια: Η μαγεία των ελληνικών βουνών appeared first on Times News.