Σύστημα έξυπνης στάθμευσης (smart parking) με γνώμονα τη διαχείριση της κυκλοφοριακής συμφόρησης και την εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επισκεπτών του Ρεθύμνου είναι έτοιμος να υλοποιήσει ο Δήμος Ρεθύμνης, στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Προγράμματος CIVITAS DESTINATIONS.

Στην ιστοσελίδα του Δήμου Ρεθύμνης (www.rethymno.gr) αναρτήθηκε στις 9 Ιουλίου 2019 η διακήρυξη του δημόσιου διεθνή ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού «Destinations- Προμήθεια και Εγκατάσταση Έξυπνου Συστήματος Διαχείρισης Στάθμευσης, για το Δήμο Ρεθύμνης» για την επιλογή του Αναδόχου προϋπολογισμού 452.848 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ. Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής προσφορών είναι η Παρασκευή 9 Αυγούστου στις 15.30 μ.μ.

Το βασικό αντικείμενο του έργου είναι η υλοποίηση Συστήματος Ελεγχόμενης Στάθμευσης μέσω αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στις θέσεις ελεγχόμενης στάθμευσης, αλλά και η υλοποίηση Συστήματος διαχείρισης και ελέγχου 7 υφιστάμενων υπαίθριων χώρων στάθμευσης – στις θέσεις Μαρίνα 1 & 2, Τέσσερις Μάρτυρες, Ρέμα Συναντσάκη, Λιμάνι, Δικαστήρια και Άγιος Γεώργιος. Οι οδηγοί θα μπορούν να ενημερώνονται μέσω εφαρμογής σε πραγματικό χρόνο (real time) αφενός για τις ακριβείς διαθέσιμες-ελεύθερες θέσεις εντός των ορίων της ελεγχόμενης στάθμευσης και αφετέρου για το πλήθος των ελεύθερων θέσεις στους προαναφερόμενους χώρους στάθμευσης. Επιπλέον θα γίνει προμήθεια μίας ενιαίας Πλατφόρμας Έξυπνης Πόλης για την υποστήριξη και τη διαχείριση των αισθητήρων η οποία θα είναι συμβατή για να φιλοξενήσει και άλλους τομείς της «έξυπνης» πόλης όπως είναι ο οδοφωτισμός.