– Κύριε Βαρεμένε, διαθέτετε μια μακροχρόνια επαγγελματική εμπειρία στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ως δημοσιογράφος. Όπως γνωρίζετε, αυτή τη στιγμή, κανένας τηλεοπτικός σταθμός δεν διαθέτει άδεια. Εάν εκλεγεί μία Κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ή λάβει ο ΣΥΡΙΖΑ την αυτοδυναμία, θα αλλάξει το τοπίο με τις άδειες των καναλιών;

Η λειτουργία των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών χωρίς άδεια δεν ήταν, απλώς, μια χαριστική πράξη προς τους ιδιοκτήτες τους, στους οποίους, τα τελευταία χρόνια, περιλαμβάνονταν ορισμένοι από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς ομίλους της χώρας και, πιο πρόσφατα, του εφοπλισμού. Ήταν και είναι μια διαρκής πηγή διαφθοράς, καθώς η εκκρεμότητα αυτή λειτουργούσε και ως μέσο πίεσης από την πλευρά των κυβερνήσεων προκειμένου να εξασφαλίζουν την στήριξη των μέσων.

Στις συνθήκες της κρίσης και των μνημονίων, βέβαια, η κατάσταση έγινε ακόμη χειρότερη. Μιλάμε για επιχειρήσεις ουσιαστικά χρεοκοπημένες, με πραγματικούς ιδιοκτήτες τους τις τράπεζες που τις δανειοδοτούν χωρίς οποιονδήποτε κανόνα, οι οποίες αγωνίζονται με νύχια και με δόντια, παραβιάζοντας προκλητικά κάθε αρχή δεοντολογίας, προκειμένου να ματαιωθεί η όποια προοδευτική αλλαγή στη χώρα. Είναι μια κατάσταση νοσηρή, που αποτελεί πλέον μείζον πρόβλημα δημοκρατίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευθεί ότι η λειτουργία των τηλεοπτικών σταθμών θα μπει σε μια νέα βάση. Οι άδειες θα προκηρύσσονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και συγκεκριμένο τίμημα, θα χορηγούνται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και η τήρηση των υποχρεώσεων των αναδόχων θα παρακολουθείται ανελλιπώς. Ξέρετε, ζώντας μέσα στο καθεστώς αυτό της ανομίας έχουμε ξεχάσει το βασικό: ότι οι ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές συχνότητες είναι δημόσιο αγαθό και η χρήση τους από ιδιώτες δεν είναι νοητή χωρίς κανόνες, διαφάνεια και κοινωνικό έλεγχο.

– Κατεβαίνετε και πάλι στην Αιτωλοακαρνανία ως υποψήφιος με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τι προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγρότες στην περιοχή; Έχουν προβλεφθεί στο εθνικό σχέδιο ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ μέτρα για την Αγροτική Ανάπτυξη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας;

Γνωρίζοντας πολύ καλά τη ζωή των ανθρώπων σε μια κατεξοχήν αγροτική περιφέρεια, με πλούσια μάλιστα γεωμορφολογία και ποικίλες παραδόσεις γεωργικής και κτηνοτροφικής παραγωγής, μπορώ να σας πω χωρίς καμία διάθεση υπερβολής ότι η Αιτωλοακαρνανία βιώνει σήμερα συνθήκες παραγωγικής κατάρρευσης και κοινωνικής ερημοποίησης. Και αν δεν αρχίσει το ταχύτερο μια προσπάθεια ανάταξης, η πορεία αυτή θα αποδειχθεί μη αντιστρεπτή.

Δεν μιλώ για επιστροφή στο 2008. Αυτό, ούτε δυνατόν είναι, ούτε και επιθυμητό. Μιλώ -και τέτοια μέτρα προβλέπει το πρόγραμμά μας- για την προσπάθεια οικοδόμησης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας, που θα παίρνει ακριβώς υπόψη της τις εμπειρίες και τα διδάγματα του παρελθόντος. Με βάση ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης οικονομικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο, που θα στηρίζεται στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής και θα αξιοποιεί κατά προτεραιότητα τους τοπικούς πόρους, θα ενσωματώνει γνώση και καινοτομία αυξάνοντας την εγχώρια προστιθέμενη αξία, θα δημιουργεί θέσεις εργασίας που θα αντέχουν στον χρόνο, θα προωθεί την κοινωνική συνοχή. Η πρωτογενής παραγωγή -το πιστεύω αυτό βαθιά- μπορεί και πρέπει να αποτελέσει πυλώνα αυτής της νέας ανάπτυξης.

– Έχετε θέσει επανειλημμένως στη σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη το πρόβλημα της ανεργίας των νέων που αγγίζει το 60%. Πιστεύετε ότι μπορεί η Ευρώπη της ύφεσης να ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο με μία Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ;

Ως μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στον ΟΑΣΕ, προσπάθησα πάντα να φέρνω στα διεθνή φόρα όπου συμμετείχα την πραγματικότητα της κρίσης στην Ελλάδα, να ενημερώνω με στοιχεία για τα οικονομικά και κοινωνικά ερείπια που προκάλεσε, και να αντιμετωπίζω προκαταλήψεις και στερεότυπα, τα οποία, ιδιαίτερα την πρώτη περίοδο του μνημονίου, συναντούσα συχνά στις διεθνείς επαφές μου. Και ασφαλώς, η ανεργία των νέων και το πανευρωπαϊκό ρεκόρ που χάρισαν στην Ελλάδα οι μνημονιακές πολιτικές, ήταν πάντα ζήτημα αιχμής, ακριβώς γιατί αφορά το μέλλον της χώρας.

Η κατάσταση στην Ευρώπη αλλάζει -δείτε πώς εξελίσσονται τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου και οι τοποθετήσεις των Ευρωπαίων πολιτικών και αξιωματούχων στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου. Και μόνη η προοπτική να αναλάβει την εξουσία στην Ελλάδα μια κυβέρνηση της Αριστεράς, έχει φέρει ήδη στο τραπέζι προς συζήτηση όλο το φάσμα των κρίσιμων θεμάτων «Ευρώπη – έξοδος από την κρίση – διαχείριση του χρέους». Χωρίς καμία αυταπάτη για τις δυσκολίες που έχουμε μπροστά μας, μια κυβέρνηση της Αριστεράς είναι βέβαιο ότι θα συμβάλει στην αλλαγή πορείας της ηπείρου μας. Θα είναι το ζωντανό παράδειγμα, που θα πείθει και θα ενεργοποιεί.