-Κα Γεροβασίλη, είστε από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που έχετε συνυπογράψει την επίκαιρη επερώτηση με θέμα τις οφειλές της Γερμανίας προς την Ελλάδα. Πιστεύετε ότι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίσει την αυτοδυναμία, θα υπάρξει διαπραγμάτευση των Γερμανικών οφειλών; Θα το θέσετε ως προτεραιότητα στην Ευρώπη για την αποκατάσταση των αδικιών προς τη χώρα μας και τα θύματά της;

Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες που πλήρωσαν ακριβά το τίμημα της γερμανικής, και όχι μόνο, κατοχής, πρωτίστως σε ανθρώπινες ζωές, αλλά και σε οικονομικό επίπεδο. Παρόλο που αρκετές κυβερνήσεις ως σήμερα αναγνώρισαν ότι εκκρεμούν από τη γερμανική πλευρά οφειλές προς την Ελλάδα, καμία δεν τις διεκδίκησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Μανώλη Γλέζο, εξέχουσα μορφή της εθνικής αντίστασης, επανέφερε το θέμα, διεκδικώντας όχι μόνο τις επανορθώσεις που πρέπει να γίνουν προς το ελληνικό δημόσιο αλλά και τις αποζημιώσεις που πρέπει να καταβληθούν προς τους πληγέντες Έλληνες πολίτες και τους συγγενείς τους, καθώς και την επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών που εκλάπησαν από τη χώρα. 

Με επιμονή και επιμονή κατορθώσαμε να συστρατευτούν σε αυτήν την προσπάθεια και άλλες πολιτικές δυνάμεις του τόπου, αλλά και εξέχουσες μορφές της ευρωπαϊκής πολιτικής και διανόησης. 

Δεν αναμέναμε, φυσικά, να ακολουθήσουν και οι κυβερνήσεις των μνημονίων και της υποταγής και να πράξουν το πολιτικό και ηθικό χρέος τους απέναντι στον ελληνικό λαό. 

Όμως, αυτό πια αλλάζει. Η αυριανή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσμευτεί ότι θα συνεχίσει αυτήν την προσπάθεια. 

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το αυτονόητο, δηλαδή την άμεση εξόφληση των πολεμικών επανορθώσεων και του αναγκαστικού κατοχικού δανείου συνολικού ποσού τουλάχιστον 162 δις ευρώ, χωρίς τους τόκους, που οφείλει η Γερμανία στην πατρίδα μας.  

Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε το μείζον, την αποκατάσταση του δικαίου και των ανθρωπιστικών και πανανθρώπινων αξιών.

-Η Ηπειρος, κα Γεροβασίλη, θα ξαναβρεί το δρόμο της με μία Κυβέρνηση της αριστεράς; Οι άνθρωποι θα ξαναβρούν το χαμόγελό τους και την αξιοπρέπειά τους; Στις 26 Ιανουαρίου με μία κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα με αυτοδυναμία, γυρίζουμε σελίδα ως χώρα και ως πολίτες; Ξέρετε, τόσα χρόνια ακούμε για μία ανεπτυγμένη χώρα στο εξωτερικό με φτωχούς όμως πολίτες…

Το χαμόγελο και η αισιοδοξία έχει επιστρέψει ήδη στους πολίτες. Το βλέπω καθημερινά στους συμπολίτες μου, που συναντώ στην Άρτα. Εκτιμώ ότι στις 25 Ιανουαρίου ο ελληνικός λαός θα μας δώσει την απόλυτη πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή, ενισχύοντας τη διαπραγματευτική δύναμη της χώρας. Οι πολίτες θα επιλέξουν να στείλουν το μήνυμα ότι δεν πάει άλλο με την λιτότητα, τη φτώχεια και τον φόβο. Ότι δεν μπορεί η “ανάπτυξη”, για την οποία μιλάτε, να αφορά μόνο το 1%, κάποιους ολιγάρχες, ενώ το 99% των πολιτών, όπως πολύ σωστά λέτε, είναι φτωχοί. Η Ήπειρος και η Ελλάδα θα ξαναβρούν το δρόμο τους που δεν είναι άλλος από τον δρόμο της δικαιοσύνης, της εμβάθυνσης της Δημοκρατίας, της ισονομίας, της αξιοπρέπειας. 

-Πολλές φορές ο Αλέξης Τσίπρας και πολλά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για κοινή και συλλογική προσπάθεια για να βγούμε ως χώρα από την κρίση. Θέλετε να μας πείτε για τον κώδικα δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ; Τι υπαγορεύει ο κώδικας για την συλλογική προσπάθεια των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ;

Ο ΣΥΡΙΖΑ φέρνει ένα νέο ήθος, σε μια περίοδο μάλιστα που η πολιτική ζωή του τόπου απαξιώθηκε από την τακτική και τη λειτουργία των λεγόμενων συστημικών κομμάτων. 

Για πρώτη φορά, ελληνικό πολιτικό κόμμα παρουσιάζει προεκλογικώς ένα σύνολο κανόνων, τον Κώδικα Δεοντολογίας, για τους υποψήφιους βουλευτές τους, είτε αυτοί είναι μέλη του είτε όχι.

Οι κανόνες αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, τη δέσμευση απέναντι στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος, την παρουσία στα ΜΜΕ, τους μισθολογικούς κανόνες που τίθενται από το κόμμα. 

Για να αναφέρω κάτι που ίσως ενδιαφέρει τους συμπολίτες μας, ο υποψήφιος βουλευτής ή η υποψήφια βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο να λάβει άμεση ή έμμεση προσωπική χρηματοδότηση, είτε για την προεκλογική καμπάνια είτε για οποιονδήποτε λόγο. 

Να σας θυμίζω εδώ, ότι στο παρελθόν έχει από πολιτικά πρόσωπα κριθεί “θεμιτό”, να χρηματοδοτεί γνωστή πολυεθνική τηλεφωνικά κέντρα πολιτικών γραφείων, γάμους και βαφτίσια. 

Συχνά ακούς από τους πολίτες να λένε “όλοι ίδιοι είναι”.

Ο Κώδικας Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ, ηθικό κεκτημένο της Αριστεράς, καταδεικνύει ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι και επιχειρεί να αποκαταστήσει την ηθική και δημοκρατική σχέση της πολιτικής με την κοινωνία.

-Ποια είναι τα πιο σημαντικά προβλήματα της Ηπείρου για τους κατοίκους της; Οι νέοι θα αποκτήσουν, εάν είστε στις 26 Ιανουαρίου Κυβέρνηση, κίνητρα να μείνουν στην επαρχία, να καλλιεργήσουν τη γη τους, να μείνουν τελικά στην Ελλάδα και να μην ξενιτευτούν;

Η  Ήπειρος είναι τόπος με εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα. Διαθέτει πανέμορφα τοπία, μοναδικά οικοσυστήματα, ορεινό όγκο με πλούσιο φυσικό πλούτο. Διαθέτει παράκτια ζώνη που ενισχύει τον τουρισμό και το εμπόριο. Η γεωργική γη μας έχει τη δυνατότητα υψηλής απόδοσης. Έχουμε πλούσια παράδοση και πολιτισμό.

Η  Ήπειρος, λοιπόν, δεν είναι φτωχή. Φτωχοί σε ιδέες και οράματα ήταν εκείνοι που διαχειρίστηκαν την τύχη του τόπου μας.

Με αποτέλεσμα να καθηλώσουν όχι μόνο την Ήπειρο, αλλά ολόκληρη την χώρα, στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης. 

Κι έτσι, πράγματι η Περιφέρεια Ηπείρου είναι σήμερα η φτωχότερη Περιφέρεια της

Ελλάδας και συγχρόνως η τέταρτη φτωχότερη στην Ευρώπη. Αυτό είναι τo αποτέλεσμα της εφαρμογής των πότε συντηρητικών και πότε εκσυγχρονιστικών, τελευταία των μνημονιακών, πολιτικών. Να βαδίζει η Ήπειρος, με ακόμη πιο γρήγορους ρυθμούς, σε βαθύτερη φτώχεια και σε εγκατάλειψη.

Όλα αυτά είχαμε την ευκαιρία να τα αναδείξουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, με την παράταξή μας, την “Ήπειρο Ανατροπής”, της όποιας είχα την τιμή να είμαι επικεφαλής. 

Είπαμε τότε στους πολίτες της Ηπείρου, και επαναλαμβάνω σήμερα στους συμπολίτες μου της Άρτας, ότι το τέλμα και η ατολμία δεν αποτελούν δικά μας χαρακτηριστικά. 

Τόσο η περιφερειακή παράταξη, όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ σε κεντρικό επίπεδο έχουν παρουσιάσει τους άξονες του προγράμματός μας για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την κοινωνική, παραγωγική, οικονομική και περιβαλλοντική ανασυγκρότηση. 

Αυτοί θα φύγουν, εμείς θα μείνουμε εδώ και όλοι μαζί θα δώσουμε τη μάχη για ένα καλύτερο μέλλον για την Άρτα, την Ήπειρο, την Ελλάδα. 

Μία Ελλάδα μπορεί να αλλάξει κατά τη γνώμη σας ολόκληρη Ευρώπη; Το όραμα του αρχηγού σας μπορεί να συνεχιστεί και σε άλλες χώρες και να γυρίσουμε στην Ευρώπη των λαών από την Ευρώπη των ισχυρών;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ευθύνη των συντηρητικών και σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, μετατράπηκε από Ευρώπη των λαών, της αλληλεγγύης, του ανθρωπισμού, της προσήλωσης στις αξίες του Διαφωτισμού, σε μια Ευρώπη του ακραίου νεοφιλελευθερισμού, της κυριαρχίας των αγορών και της εξουσίας του χρήματος πάνω στον άνθρωπο. 

Τώρα, η ιστορία μας χτυπάει την πόρτα. Εδώ στην Ελλάδα, αλλά και για όλη την Ευρώπη. 

Μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα σημάνει τη ρήξη με τις πολιτικές λιτότητας σε όλη την Ευρώπη και θα είναι ένα μήνυμα, μια πηγή ελπίδας για όλους όσους θέλουν να αντισταθούν. Η ισορροπία της εξουσίας θα αλλάξει και θα ενώσει όλους εκείνους που θέλουν να χτίσουν, μαζί με τον ελληνικό λαό, μια κοινωνική, περιβαλλοντική και δημοκρατική Ευρώπη