• Βοήθησε και η… τεχνολογία στο να σωθεί το μεγαλύτερο μέρος του ιστορικού μνημείου της Γαλλίας
  • Αυτό το ρομπότ επιχείρησε στην κύρια αίθουσα, με μάνικα συνδεδεμένη στο κανόνι νερού του, να εκτοξεύει νερό ψηλά στον αέρα, σβήνοντας τις φλόγες
  • Δημιούργησε, ακόμα, μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ του πυροσβέστη και του επικίνδυνου περιβάλλοντος και έτσι δεν κινδύνεψαν ανθρώπινες ζωές

Οι πυροσβέστες, που έδωσαν τη μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο και να κατασβεστεί η καταστροφική φωτιά που ξέσπασε στην Παναγία των Παρισίων τη Δευτέρα (15/4), είχαν στο πλευρό του και την τεχνολογία. Μιλάμε για ένα πυροσβεστικό ρομπότ που λέγεται «Colossus» (σ.σ «Κολοσσός»)…

Σχετικό θέμα φιλοξένησε το site «Popular Mechanics», που ανέφερε ότι… «με τη στέγη να φλέγεται και τον κίνδυνο κατάρρευσης να είναι ορατός, σε κάποια φάση η πυροσβεστική του Παρισιού απέσυρε τους πυροσβέστες της και έστειλε στη μάχη ένα από τα πιο νέα της μέλη. Πρόκειται για ένα ερπυστριοφόρο ρομπότ το οποίο βοήθησε να σβήσουν οι φλόγες και να σωθούν 850 χρόνια ιστορίας, χωρίς να κινδυνέψουν ανθρώπινες ζωές.

Υπάρχει, μάλιστα, βίντεο που δείχνει τον «Κολοσσό» να επιχειρεί στην κύρια αίθουσα του καθεδρικού ναού, με μάνικα συνδεδεμένη στο κανόνι νερού του, να εκτοξεύει νερό ψηλά στον αέρα, σβήνοντας τις φλόγες.

Για τη βοήθεια που προσέφερε στην κατάσβεση της φωτιάς μίλησε ο Γκαμπριέλ Πλου, εκπρόσωπος της πυροσβεστικής, στο Γαλλικό Πρακτορείο. Υπογράμμισε ότι το ρομπότ βοήθησε να σβήσει η φωτιά και να πέσουν οι θερμοκρασίες μέσα στον κύριο ναό.

Ο Σίριλ Καμπαρά, συνιδρυτής της «Shark Robotics», της γαλλικής εταιρείες που ανέπτυξε το «Colossus» σε συνεργασία με την πυροσβεστική του Παρισιού, δήλωσε πως επρόκειτο σίγουρα για μια τραγική στιγμή για όλους τους Γάλλους και συμπλήρωσε: «Είμαστε περήφανοι που βοηθήσαμε τους πυροσβέστες να προστατέψουν το μνημείο και επίσης να προστατέψουν ζωές».

Στην ανάλυση που είχε το «Popular Mechanics», ανέφερε πως τα ρομπότ αυτά λειτουργούν δημιουργώντας μια ζώνη ασφαλείας μεταξύ του πυροσβέστη και του επικίνδυνου περιβάλλοντος, αποδεσμεύοντας πυροσβέστες για να αναλάβουν άλλες αποστολές.

Ο Σίριλ Καμπαρά είπε ότι το κανόνι νερού που φέρει το ρομπότ κανονικά το χειρίζονται τρία άτομα, και η μάνικα, όταν είναι γεμάτη νερό, χρειάζεται 10 άτομα να την κουβαλήσουν. «Με τον Κολοσσό, μπορούν να πάνε σε κάποια άλλη αποστολή, πχ να σώσουν κάποιον», τόνισε χαρακτηριστικά ο συνιδρυτής της «Shark Robotics».

Σύμφωνα με τη «Washington Post», ο ρόλος του «Colossus» στην πυρκαγιά της Παναγίας των Παρισίων ενδεχομένως να σηματοδοτήσει μια νέα εποχή ρομποτικής πυρόσβεσης, δεδομένου πως μέσα στην τελευταία δεκαετία πολλές εταιρείες και οργανισμοί σε πολλές χώρες αναπτύσσουν ρομπότ που σβήνουν φωτιές και συλλέγουν πληροφορίες, επιτρέποντας στους πυροσβέστες να παραμένουν ασφαλείς.

Όσον αφορά στα χαρακτηριστικά του «Colossus», μιλάμε για ένα το ρομπότ που είναι μικρό, με ύψους περίπου 70 εκατοστών, αλλά, το βάρος του είναι περίπου 450 κιλών. Έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει άλλον μισό τόνο εξοπλισμού, ανθρώπων κλπ. Πέρα από εξοπλισμό κατάσβεσης, το ρομπότ μπορεί επίσης να εξοπλιστεί και με κάμερες, μπάρες για είσοδο σε αποκλεισμένους χώρους κ.α. Να αναφέρουμε πως το «Colossus» δεν ήταν το μόνο ρομπότ που χρησιμοποιήθηκε στη φωτιά της Παναγίας των Παρισίων, καθώς ήταν ευρεία και η χρήση ιπτάμενων drones για την αξιολόγηση της κατάστασης.

Σημειώνεται επίσης πως η «Shark Robotics» έχει παραδώσει και άλλα ρομπότ στην πυροσβεστική του Μπορντό, ενώ σύντομα θα στείλει και στο Σαρλερουά και τη Μασσαλία. Nα θυμίσουμε ότι έγινε γνωστό πως η φωτιά προκλήθηκε από βραχυκύκλωμα, ενώ στους πυροσβέστες έδωσε συγχαρητήρια και ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν.

(Με πληροφορίες από naftemporiki.gr)