Γνωρίστε τους ευρωβουλευτές όλων των κομμάτων που μας εκπροσωπούν στην  ευρωβουλή:

ΠΑΣΟΚ

Δρούτσας Δημήτριος1. Δρούτσας Δημήτριος
Γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1968. Σπούδασε και δίδαξε, ως βοηθός καθηγητή, στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Βιέννης. Ξεκίνησε να γράφει διδακτορική διατριβή στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης με θέμα «Ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση», την οποία όμως δεν κατέθεσε. Διετέλεσε νομικός σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών της Αυστρίας Wolfgang Schüssel (1998-1999), Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Α. Παπανδρέου (1999-2004) και διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ (2004-2009). Στις ευρωεκλογές του 2009 τοποθετήθηκε δέκατος στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ χωρίς αρχικά να εκλεγεί. Στην κυβέρνηση Παπανδρέου ανέλαβε αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών και εν συνεχεία υπουργός εξωτερικών. Λόγω παραίτησης του ευρωβουλευτή Σταύρου Λαμπρινίδη για να αναλάβει το υπουργείο εξωτερικών, ως πρώτος επιλαχών εξελέγη ευρωβουλευτής.

 

2. Ράπτη Συλβάνα: Βουλευτής, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου, Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου. Πτυχιούχος του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Από το 1982 ως το 1990 παρουσίαζε το δελτίο ειδήσεων της ΕΤ2. Εργάστηκε ως Δημοσιογράφος από το 1983 στα “ΝΕΑ” και στο “ΒΗΜΑ”. Κάλυπτε θέματα Παιδείας.

 

 

 

3.  Σατσόγλου – Παλιαδέλη Χρυσούλα: Καθηγήτρια Κλασικής Αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, μαθήτρια του καθηγητή Μανόλη Ανδρόνικου, πανεπιστημιακή βοηθός του μέχρι το 1983 και στενός συνεργάτης του στην πανεπιστημιακή ανασκαφή της Βεργίνας από το 1975, μετείχε στην αρχαιολογική έρευνα της Μεγάλης Τούμπας και στην αποκάλυψη των βασιλικών τάφων της. Διετέλεσε διευθύντρια της πανεπιστημιακής ανασκαφής στον ίδιο χώρο.
Έχει συγγράψει μονογραφίες και αρχαιολογικούς οδηγούς για την αρχαία Μακεδονία και τη Βεργίνα. Έχει διατελέσει από το 1984 αρχαία ελληνική αρχιτεκτονική, πλαστική, ζωγραφική και επιγραφική σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Έχει συμμετάσχει σε ελληνικές αποστολές στην Αίγυπτο, το Πακιστάν και το Ουζμπεκιστάν, έχει δώσει πλήθος διαλέξεων σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Διετέλεσε Σύμβουλος της στον Οργανισμό  Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Θεσσαλονίκη 1997 και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κρατικού Θεάτρου Β. Ελλάδος. Έχει διατελέσει μέλος της Αρχής Διασφάλισης Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (Α.ΔΙ.Π.), μέλος της επταμελούς  Επιτροπής Ερευνών του Α.Π.Θ. και Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του Α.Π.Θ.

 

4. Σταυρακάκης Γιώργος: Είναι πτυχιούχος Φυσικός και Διδάκτωρ Σεισμολόγος, του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακές σπουδές στην Γερμανία και στην Ιαπωνία. Διετέλεσε ερευνητής και στην συνέχεια, επί δεκαετίας, διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών με πλούσια ερευνητική εμπειρία, στον χώρο των γεω-επιστημόνων. Έχει πλούσιο δημοσιευμένο επιστημονικό έργο, με διεθνή αναγνώριση. Υπήρξε Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού Και Προστασίας, Πρόεδρος της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής για την εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου και της σεισμικής διακινδύνευσης και μέλος πολλών επιστημονικών επιτροπών, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έχει συμμετάσχει και συντονίσει μεγάλα ερευνητικά ευρωπαϊκά προγράμματα και έχει προωθήσει σημαντικές συνεργασίες μεταξύ Ερευνητικών Ευρωπαϊκών Ινστιτούτων, σε θέματα γεωδυναμικής έρευνας.

 

5.  Ποδηματά Άννυ: Ευρωβουλευτής, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου. Απόφοιτος Γαλλικής φιλολογίας πανεπιστημίου Αθηνών. Ξεκίνησε τη δημοσιογραφική σταδιοδρομία της από την εφημερίδα η «Αυγή», όπου εργάστηκε την περίοδο 1985-1987. Το 1987 εντάσσεται στην πρώτη δημοσιογραφική ομάδα που ιδρύει τον «Αθήνα 9.84» και παράλληλα εργάζεται στην εφημερίδα «Το Βήμα της Κυριακής». Το 1989 μεταβαίνει, με υποτροφία της τότε ΕΟΚ, στο Παρίσι για να παρακολουθήσει το ετήσιο μετεκπαιδευτικό σεμινάριο της Σχολής “Journalistes en Europe.” Από το 1990 έως το 1994 εργάστηκε στο Παρίσι ως ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ) και του πρώτου καναλιού της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ1). Από το 1995 έως το 1997 εργάστηκε ως διπλωματικός συντάκτης στο «Βήμα» και το «Βήμα της Κυριακής». Το 2000 της απονεμήθηκε το Βραβείο Ελληνοτουρκικής Φιλίας από την Ένωση Δημοσιογράφων Ραδιοτηλεοπτικών Μέσων της Τουρκίας για τη συμβολή της στην προσέγγιση μεταξύ των δυο χωρών. Ξένες γλώσσες: Αγγλικά, γαλλικά.

 

6. Σπύρος Δανέλλης: Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1955. Σπούδασε Αρχιτέκτων – Μηχανικός (1979) στο Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας και από το 1986 εργάστηκε ως ελεύθερος επαγγελματίας και μελετητής. Γνωρίζει άριστα την Ιταλική και πολύ καλά την Αγγλική γλώσσα.
Βουλευτής Ηρακλείου του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου» (1996-2000). Μέλος των επιτροπών Εξωτερικών & Άμυνας και Παραγωγής & Εμπορίου. Μέλος της Ελληνικής Κοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας στη Διεθνή Κοινοβουλευτική Ένωση (I.P.U.).
Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του «Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας» (ΟΠΕΚ)(2000-2002), Αντιπρόεδρος Τ.Ε.Δ.Κ. Ηρακλείου (2003-2006), Δήμαρχος Χερσονήσου (2003-2006).
Ευρωβουλευτής Πα.Σο.Κ., μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου και της Επιτροπής Μεταφορών και Τουρισμού του Ευρωκοινοβουλίου.
Διετέλεσε, επίσης, ιδρυτικό μέλος και μέλος των Κεντρικών Επιτροπών των κομμάτων «Σοσιαλιστική Πορεία»(1976-1978), «Ελληνική Αριστερά» (Ε.ΑΡ. 1978-1988) υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ενιαίου «Συνασπισμού της Αριστεράς» (1989) μέλος (1992-2000) της Κ.Ε. του «Συνασπισμού της Αριστεράς και της Προόδου».

 

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

1. Γιαννάκου Μαριορή (Μαριέττα): Ιατρός. Έχει διατελέσει επικεφαλής της αντιπροσωπείας των Βουλευτών της Ν.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 1999, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (Ε.Λ.Κ.), Υπουργός Υγείας και Παιδείας και επί σειρά ετών Βουλευτής Α’ Αθηνών. Εκ των ιδρυτικών μελών της ΟΝΝΕΔ. Έχει τιμηθεί με το ανώτατο παράσημο “Bernando O ‘ Higgins ” της Δημοκρατίας της Χιλής. Μιλάει αγγλικά, ιταλικά, ισπανικά και γαλλικά.

 

 

2. Κράτσα Ρόδη: Κοινωνιολόγος με μακρά ενασχόληση με τα ευρωπαϊκά θέματα. Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Ευρωβουλευτής από το 1999.. Ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης για την Προώθηση των Γυναικών της Ευρώπης, αλλά και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επικοινωνίας και Πληροφόρησης. Έχει τιμηθεί για την ευρωπαϊκή δράση της με το παράσημο της Λεγεώνας της Τιμής από τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

 

3. Παπαστάμκος Γεώργιος: Έχει ήδη μια θητεία στο Ευρωκοινοβούλιο. Καθηγητής του τμήματος των Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς, κάτοχος της Ευρωπαϊκής έδρας Jean Monnet . Έχει διατελέσει υφυπουργός Εξωτερικών και Εθνικής Οικονομίας και βουλευτής Ημαθίας. Έχει μεγάλο συγγραφικό έργο, διδακτική και ερευνητική δράση.

 

 

 

4. Πουπάκης Κωνσταντίνος: Πρόεδρος της ΔΑΚΕ Ιδιωτικού Τομέα. Γενικός Γραμματέας ΓΣΕΕ. Μέλος του Προεδρείου του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ) και του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Ακαδημίας Εργασίας . Συμμετείχε ως εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ, στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινωνική Επιτροπή στις Βρυξέλλες. Διοικητικό στέλεχος στον ΟΤΕ.

 

 

 

5. Κουμουτσάκος Γεώργιος: Διπλωμάτης. Εκπρόσωπος Τύπου Υπουργείου Εξωτερικών. Κάτοχος μεταπτυχιακού σε θέματα Διπλωματίας, Στρατηγικής και Άμυνας στο Πανεπιστήμιο του Στρασβούργου και Διεθνούς Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών, από όπου απεφοίτησε με την ανώτατη διάκριση. Έχει υπηρετήσει στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλου και στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στη Δυτικοευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

 

 

6. Παπανικολάου Γεώργιος: Δικηγόρος. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ ΑΕΙ. Παιδί πολύτεκνης οικογένειας. Υποψήφιος Διδάκτωρ Δημοσίου Δικαίου του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου της Ν.Δ.

 

 

 

 

7. Τσουκαλάς Ιωάννης : Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Φυσικός. Πραγματοποίησε μετα-διδακτορικές σπουδές στην Αγγλία, στη Γερμανία, στη Γαλλία και στις Η.Π.Α. Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας. Έχει δημοσιεύσει πλήθος εργασιών σε έγκριτα διεθνή περιοδικά, καθώς και μονογραφίες και διδακτικά συγγράμματα στο επιστημονικό του πεδίο.

 

 

 

8. Τζαβέλλα Φερονίκη (Νίκη): Οικονομολόγος. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Λίντς του Ηνωμένου Βασιλείου και στο Πανεπιστήμιο Howard των Η.Π.Α, απ΄ όπου και αποφοίτησε με τιμητικές διακρίσεις. Μετεκπαιδεύτηκε με υποτροφίες στην Αγγλία, το Βέλγιο και τη Γερμανία. Διετέλεσε Βουλευτής Επικρατείας της Ν.Δ., καθώς και Διοικητής του Ο.Α.Ε.Δ. Διετέλεσε Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Λάτση. Ακόμη, διετέλεσε Αντιπρόεδρος της Εταιρείας «Intracom», καθώς επίσης και Αντιπρόεδρος της «ΟΕΟΑ Αθήνα 2004». Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος Κόκκαλη με τομέα ευθύνης την Οικονομική Ανάπτυξη και την Ασφάλεια στην Ν.Α. Ευρώπη. Είναι Επίτιμο Μέλος του Διεθνούς Αραβικού Συνδέσμου Γυναικών. Μέλος του Συμβουλίου του Ντιν στο Πανεπιστήμιο Howard. Εργάστηκε ως εντεταλμένη σύμβουλος Διεθνούς Ανάπτυξης στο Όμιλο του ΑΝΤ1. Γνωρίζει Αγγλικά και Ισπανικά.

 

 

ΚΚΕ

1. Τούσσας Γιώργος
Γεννήθηκε το 1954 στην Κοιλάδα Αργολίδας. Μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ναυτεργάτης. Πρόεδρος  της ΠΕΜΕΝ από το 1997 έως  το 2004. Μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ από το 1999 – 2004. Υπερασπίστηκε αποφασιστικά τα συμφέροντα των εργαζομένων μέσα από τις γραμμές των ναυτεργατών και του ΠΑΜΕ καθώς και  στο Ευρωκοινοβούλιο ως ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

 

 

 

ΛΑΟΣ

Νικόλαος Σαλαβράκος

1. Σαλαβράκος Νικόλαος: Γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1946. Είναι Δικηγόρος Αθηνών (παρ΄Αρείω Πάγω) και Αντιπρόεδρος του Ιδρύματος «Ίων Δραγούμης». Διετέλεσε Νομικός Σύμβουλος της Εθνικής Κτηματικής Τράπεζας της Ελλάδος, Διευθυντής των Νομικών Υπηρεσιών του Δ.Σ. των Ναυπηγείων, μέλος του Δ.Σ. της ΕΒΟ Α.Ε. καθώς και Νομικός Σύμβουλος Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων. Είναι έγγαμος και πατέρας ενός παιδιού.

 

 

ΣΥΡΙΖΑ

Χουντής Νίκος: Είναι πτυχιούχος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Ηλεκτρολόγος-Μηχανικός) και του Παντείου Πανεπιστημίου (Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές).Εντάχθηκε στις γραμμές της Αριστεράς την περίοδο του αντιδικτατορικού αγώνα και οργανώθηκε στην ΚΝΕ και στο ΚΚΕ. Μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ από το 1987, του Πολιτικού Γραφείου και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας μετά το 13ο Συνέδριο το 1991.
Στον Συνασπισμό από την ίδρυσή του και μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και της Πολιτικής Γραμματείας από το 1992. Από το 1996 έως το 2000 Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής ομάδας. Το 2000 έως το 2004 Υπεύθυνος για την Εξωτερική και Ευρωπαϊκή πολιτική και για το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Διετέλεσε Ευρωβουλευτής του ΣΥΝ το 2004. Τον Μάιο 2005 εκλέχθηκε Γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του Συνασπισμού. Τον Φεβρουάριο 2008 επανεκλέχθηκε Γραμματέας της ΚΠΕ, μετά το 5ο Συνέδριο του Κόμματος.

 

ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία

Χρυσόγελος Νίκος: Χημικός – περιβαλλοντολόγος. Δραστήριος, εδώ και τρεις περίπου δεκαετίες, σε θέματα προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος, με σημαντική εμπειρία σε θέματα εκπαίδευσης για το περιβάλλον σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και Ευρω-Μεσογειακό επίπεδο. Τον Σεπτέμβριο του 2010 επιλέχτηκε για να του απονεμήθηκε από το Ευρω-Μεσογειακό Ίδρυμα για τον Διάλογο των Πολιτισμών, Anna Lindh Foundation, έπαινος (Honourable Mention) για την «υψηλού επιπέδου δουλειά του για τον διαπολιτισμικό διάλογο και την οικολογική βιωσιμότητα στη Μεσόγειο».

Επικεφαλής των Οικολόγων Πράσινων στις εθνικές εκλογές του 2009. Διετέλεσε εκπρόσωπος των Οικολόγων της χώρας μας στο συντονιστικό των Ευρωπαϊκών Πράσινων Κομμάτων. Στράφηκε στο πράσινο-οικολογικό κίνημα ήδη από τα φοιτητικά του χρόνια (ήταν στέλεχος του φοιτητικού κινήματος), στις αρχές της δεκαετίας του ’80.

Διετέλεσε για 10 περίπου χρόνια πρόεδρος του Δ.Σ. της περιβαλλοντικής οργάνωσης Δίκτυο ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ SOS.

 

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ

1. Σκυλακάκης Θεόδωρος: Οικονομολόγος. Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων & Αναπτυξιακής Συνεργασίας στο Υπουργείο Εξωτερικών. Ειδικός Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ για την Κλιματική Αλλαγή. Από το 2003 έως το Φεβρουάριο του 2006 ήταν Αναπληρωτής Δημάρχου Αθηναίων, Αντιδήμαρχος Οικονομικών, καθώς και Πρόεδρος της Δημαρχιακής Επιτροπής.

Εκλέχτηκε με τη ΝΔ, διαγράφηκε, ανεξαρτητοποιήθηκε, παραμένει ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Εκλέχτηκε πρόεδρος του κόμματος Δράση.

 

2.  Κοππά Μαριλένα: Ευρωβουλευτής, Μέλος Εθνικού Συμβουλίου. Είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Paris X Nanterre και διδάκτωρ Συγκριτικής Πολιτικής. Είναι Επίκουρη Καθηγήτρια Βαλκανικής Πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου από το 1987.Έχει εργασθεί επί σειρά ετών ως ειδική σύμβουλος σε θέματα Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων στο Υπουργείο Εξωτερικών. Υπήρξε εξωτερικός συνεργάτης του Γραφείου του Έλληνα Επιτρόπου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε θέματα Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ από το 1995 ως το 1999. Μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΣΕΠ), ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, από το 2003 μέχρι το 2007. Έχει διατελέσει Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Αναπτυξιακών και Στρατηγικών Μελετών – Ανδρέας Παπανδρέου (ΙΣΤΑΜΕ). Υπήρξε μέλος της Γραμματείας ΚΟΕ Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας για τους Μετανάστες και μέλος της Εθνικής Επιτροπής για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών από το 2007. Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά, Ιταλικά, Βουλγαρικά και Σερβικά.

 

3. Κρίτων Αρσένης: Εκλέχτηκε ευρωβουλευτής με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ,  τον Ιούλιο του 2009. Άσκησε κριτική στις περιβαλλοντικές αλλά και μνημονιακές πολιτικές του κυβερνητικού ΠΑΣΟΚ, διαγράφηκε και ανεξαρτητοποιήθηκε.

Είναι μέλος των επιτροπών Περιβάλλοντος και Υγείας, Αλιείας και Διεθνούς Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ εξελέγη αντιπρόεδρος στη Διακομματική Ομάδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προστασία των Ζώων. Το 2010 βραβεύτηκε ως καλύτερος ευρωβουλευτής της Επιτροπής Αλιείας, μετά από ψηφοφορία μεταξύ των 736 ευρωβουλευτών. Τον Ιούνιο του 2011 πήρε τον τίτλο του “Πρέσβη Δίκαιης Πολιτικής”, από την οργάνωση Evert Vermeer Foundation, για τους αγώνες του για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας φτώχιας και τη δίκαιη αναδιανομή των παγκόσμιων πόρων. To Νοέμβριο του 2011, βραβεύτηκε ως ο καλύτερος ευρωβουλευτής στον τομέα της προστασίας των δασών.

Έχει σπουδάσει Μηχανικός Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (2001) με μεταπτυχιακό στη Διεθνή Ανάπτυξη στη Σχολή Κέννεντυ του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ (2003). Από τα 15 του ενεργό μέλος του περιβαλλοντικού κινήματος στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό. Βραβεύτηκε το 1998 από τη Νομαρχία Θεσσαλονίκης για τη δράση του για τη διάσωση της Άνω Πόλης Θεσσαλονίκης.