Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύεται ότι θα μειώσει τα υπουργεία, θα ορίσει υπουργούς από τη γενιά του και εκτός ΝΔ, ενώ ο επόμενος υπουργός Παιδείας θα είναι στη θέση του για τέσσερα χρόνια και δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ την πρώτη διετία – Εξήγγειλε μείωση των εισφορών για εργαζομένους και επαγγελματίες από το 20% στο 15%
«Ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες», είναι το μήνυμα -σύνθημα που υιοθετεί ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης ενόψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στην οποία την μεθεπόμενη εβδομάδα θα παρουσιάσει τις προγραμματικές θέσεις του κόμματός του.
Μετά τη «Συμφωνία Αλήθειας» του 2016, το περυσινό «Αξίζουμε καλύτερα», ο κ. Μητσοτάκης, όπως αποκάλυψε μιλώντας την Τρίτη στο κεντρικό δελτίο του Alpha, στρέφει τον προσανατολισμό του στα ζητήματα της ασφάλειας των πολιτών.
«Η Ελλάδα πρέπει επιτέλους να πάει μπροστά και οι Έλληνες να αισθάνονται ασφάλεια για το μέλλον τους», υπογράμμισε ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλώντας στον Αντώνη Σρόιτερ.
Εξήγησε ότι τα θέματα ασφάλειας δεν αφορούν μόνον τη γειτονιά. Ανασφάλεια, όπως είπε, «και αυτό που γίνεται με την Παιδεία. Και αυτό που γίνεται με την Υγεία -μου είπε κάποιος φίλος, συνάδελφος σας, τώρα που ήμουν στη Βουλή, ότι δεν μπορούσε πάλι να βρει κρεβάτι εντατικής».
«Ζούμε σε ανασφάλεια. Άρα ασφαλές μέλλον για όλους τους Έλληνες, όχι μόνο στις γειτονιές τους, στην προβλεψιμότητα της ζωής τους», συνόψισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Με αφορμή τα τελευταία γεγονότα γύρω από την αποφυλάκιση του επιχειρηματία Άρη Φλώρου, ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε με έμφαση τη θέση το ότι «η χώρα χρειάζεται σοβαρή και υπεύθυνη σωφρονιστική πολιτική με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των φυλακισμένων αλλά χωρίς να φτάνουμε στο σημείο να απελευθερώνονται άνθρωποι οι οποίοι είναι καταδικασμένοι για 20 χρόνια μετά από 2 χρόνια, χρησιμοποιώντας απάτες αλλά κάνοντας χρήση του νόμου Παρασκευόπουλου».
Εξειδικεύοντας την κριτική του προς την κυβέρνηση επεσήμανε ότι «ο κ. Φλώρος δεν θα έβγαινε από τη φυλακή εάν δεν υπήρχε ο νόμος Παρασκευόπουλου. Όπως δεν θα είχαν βγει χιλιάδες άλλοι εγκληματίες, πολλοί από τους οποίους τέλεσαν άλλα αδικήματα, ληστείες και δολοφονίες μετά την έξοδό τους από τη φυλακή».
Τέλος στα τερτίπια με την Παιδεία
Ειδικά για το ζήτημα της Παιδείας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε την ανάγκη να σταματήσουν οι πειραματισμοί και μην περάσει το σχέδιο Γαβρόγλου για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Καταλογίζοντας «πρωτοφανή ανευθυνότητα», στον υπουργό Παιδείας είπε αναφερόμενος στις προτάσεις του ότι προκαλούν «αναστάτωση και αβεβαιότητα σε εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες και κυρίως στα νέα παιδιά τα οποία και σήμερα ακόμα δεν γνωρίζουν με ποιο σύστημα θα εξεταστούν».
Επισημαίνοντας τις συνεχείς κυβερνητικές παλινωδίες, θύμισε ότι «άλλα έλεγε ο κ. Τσίπρας πριν από 1,5 χρόνο, άλλα είπε ο κ. Γαβρόγλου πέρυσι και άλλα λέει σήμερα». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΝΔ, «αντί να ασχοληθούμε σήμερα σοβαρά με το πως θα χτίσουμε μια επαγγελματική και τεχνική εκπαίδευση στη χώρα -που είναι η πρώτη προτεραιότητα για εμένα στα ζητήματα της γέφυρας του Λυκείου για την αγορά οικονομία- για το πως τα Πανεπιστήμια μας θα γίνουν ανταγωνιστικά και θα υπάρχει η σύνδεση μεταξύ της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας, πάμε και κάνουμε τέτοια τερτίπια».
Σε αυτό το πλαίσιο ζήτησε δημόσια την απόσυρση του νομοσχεδίου και κάλεσε σε αυτό την έκκληση να συνταχθούν και άλλα κόμματα σε αυτή μου την έκκληση- να αποσυρθεί αυτό το νομοσχέδιο. Δεσμεύτηκε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν θα αλλάξει το σύστημα εισαγωγής για τουλάχιστον 2 χρόνια, μέχρι που να διορθώσει άλλες πτυχές του συστήματος που αφορούν τα σχολεία και τα Πανεπιστήμια, για να μπορούμε να ξαναδούμε στη συνέχεια το σύστημα εισαγωγής», καθώς επίσης ότι «ο υπουργός Παιδείας της επόμενης κυβέρνησης θα είναι για μια τετραετία, ώστε «οι παρεμβάσεις στην Παιδεία πρέπει να έχουν βάθος, χρόνο και συνέχεια».
Μειώσεις εισφορών και φόρων
Ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε φειδωλός στις εξαγγελίες τις οποίες προτίθεται να κάνει στη ΔΕΘ. Όπως άφησε να διαφανεί η μόνη καινούργια εξαγγελία στην οποία θα επιμείνει είναι η κατάργηση του «νόμου Κατρούγκαλου» που θα συνοδευτεί από μείωση των κύριων εισφορών.
«Όλοι αναγνωρίζουμε σήμερα, εντός και εκτός Ελλάδος, ότι οι υπερβολικά υψηλές εισφορές οδηγούν τελικά στην εισφοροδιαφυγή και υπονομεύουν την βιωσιμότητα των ταμείων», ανέφερε. Και τόνισε ότι το δικό του σχέδιο προβλέπει μείωση εντός μίας τετραετίας των κύριων εισφορών για όλους ελεύθερους επαγγελματίες και μισθωτούς από το 20% στο 15%.
«Αυτός είναι ο στόχος, και πιστεύω ότι με τη αναπτυξιακή δυναμική που θα έχει η οικονομία και με το συνολικότερο πρόγραμμα εξοικονόμησης δαπανών το οποίο θα δρομολογήσουμε, αλλά και με μία ανακατανομή στις προτεραιότητες του όποιου υπερπλεονάσματος, ότι μπορούμε να τον πετύχουμε», συμπλήρωσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε, εξάλλου, ότι οι μειώσεις φόρων που έχει ανακοινώσει από τη ΔΕΘ του 2016 είναι κοστολογημένες. «Και εξισορροπούνται από σημαντικές μειώσεις δαπανών: συγκράτηση του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων και εκχώρηση τμημάτων του ευρύτερου δημοσίου στον ιδιωτικό τομέα μέσα από συμπράξεις, καθώς και μία συνολική προσπάθεια ενός συμμαζέματος των κρατικών δαπανών».
Τόνισε δε ότι «το μεγάλο στοίχημα για τη χώρα είναι η προσέλκυση επενδύσεων και η είσοδος σε μία διαφορετική αναπτυξιακή τροχιά. Με 1,5% και 2% δεν πάμε πουθενά ως χώρα. Η απόσταση με την Ευρώπη θα μεγαλώνει, δουλειές καλές δεν θα δημιουργούμε και η Ελλάδα θα μένει εγκλωβισμένη σε μία κατάσταση μίζερη και απαισιόδοξη».
«Τραγική αποτυχία του κ. Τσίπρα»
Επιτιθέμενος στην κυβέρνηση υποστήριξε ότι η χώρα σήμερα βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο. «Δεν έχουμε ξεφύγει από τη μέγγενη της κρίσης», είπε και συμπλήρωσε: «Τέλειωσε το τρίτο πρόγραμμα, δεν μας έβγαλε κανείς από κανένα πρόγραμμα. Το πρόγραμμα ήταν τριετές, θα τελείωνε στις 20 Αυγούστου, το ξέραμε από το 2015. Ποιος ήταν ο σκοπός του προγράμματος; Να μπορέσει η χώρα να αποκαταστήσει πάλι πρόσβαση στις αγορές. Η Ελλάδα, σήμερα, δεν έχει πρόσβαση στις αγορές. Με 4,5% επιτόκιο του δεκαετούς ομολόγου δεν μπορεί να δανειστεί από τις αγορές. Έχει πάρει όμως βαριά μνημονιακά μέτρα. Έχει, λοιπόν, όλα τα στραβά του μνημονίου, μέτρα για το 2019 και το 2020, αυστηρή λιτότητα για το μέλλον, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις αγορές».
Η κατάσταση αυτή εξήγησε συνιστά «τραγική αποτυχία του κ. Τσίπρα» και αποτελεί «βαριά προσωπική του ευθύνη που δεν αξιοποίησε το τρίτο πρόγραμμα για να κάνει αυτό που έκαναν όλες οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, να επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά κανονικότητας. Δεν μπορεί η Πορτογαλία σήμερα να δανείζεται με κάτω του 2% η χώρα και φυσικά με αντίστοιχο κόστος δανεισμού και οι επιχειρήσεις, και η Ελλάδα να είναι στο 4,5%. Δεν εμπιστεύονται σήμερα οι ξένοι επενδυτές την Ελλάδα του κ. Τσίπρα και αυτό είναι ένα τεράστιο πρόβλημα, μία μεγάλη προσπάθεια που πρέπει να κάνει όλη η ελληνική κοινωνία για να ανακτήσουμε συνολικά την εμπιστοσύνη της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας». Και αυτή, πρόσθεσε, είναι «πρώτη προτεραιότητα για την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφ’ όσον μας εμπιστευτεί ο ελληνικός λαός».
Υπουργοί από τη γενιά του και εκτός ΝΔ
Αναφερόμενος στον τρόπο ου σχεδιάζει να ασκήσει τη διακυβέρνηση της χώρας, ο αρχηγός της ΝΔ. «Θέλω να κυβερνήσω με τη γενιά μου. Και με μικρότερους από εμένα, το έχω πει επανειλημμένως και νομίζω ότι είναι κάτι το οποίο το περιμένουν οι συμπολίτες μας. Άρα, πρόσωπα με μεγάλη φθορά εξουσίας δεν πιστεύω ότι θα δείτε πολλά σε ένα υπουργικό σχήμα», είπε.
Συμπλήρωσε επίσης ότι στο υπουργικό συμβούλιο που θα σχηματίσει θα συμμετάσχουν «και πρόσωπα τα οποία δεν ανήκουν στη Νέα Δημοκρατία. Ή τουλάχιστον δεν είναι ταυτισμένα με τον επίσημο κομματικό χώρο. Προέρχονται από την κοινωνία των πολιτών, από την επιχειρηματική κοινότητα, ενδεχομένως και από άλλους πολιτικούς χώρους».
Πηγή: https://www.protothema.gr/politics