• Οργή ΥΠΕΞ για την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι
  • Απέστειλε διάβημα στον τούρκο πρέσβη στην Αθήνα
  • Εάν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας, για να υπερπασπιστούμε την πατρίδα μας»  δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας

Την ξεκάθαρη ενόχληση του εξέφρασε το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών μετά την παρενόχληση του ελικοπτέρου που μετέφερε τον πρωθυπουργό στο Αγαθονήσι από δύο τουρκικά F4 τη Δευτέρα 25 Μαρτίου.

Το ελικόπτερο προέβη σε αναγκαστικούς ελιγμούς αποφυγής των δύο αεροσκαφών ΄έως ότου αυτά αναγνωρισθούν και αναχαιτηθούν από τα ελληνικά F16. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, δύο τουρκικά F-4 που είχαν εισέλθει στο FIR Αθηνών χωρίς να καταθέσουν σχέδιο πτήσεως, πετώντας μεταξύ Σάμου και Κω σε ύψος 6.000 ποδιών, επιχείρησαν να πλησιάσουν το στρατιωτικό ελικόπτερο -που πετούσε σε ύψος 2.000 ποδιών και μετέφερε τον πρωθυπουργό-, ενώ βρισκόταν ανάμεσα στο Αγαθονήσι και τους Αρκιούς.

Την εν λόγω πρόκληση γνωστοποίησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός δηλώνοντας
πως  «Ανάγκασαν το ελικόπτερο, στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας». Συνεχίζοντας, είπε: «Ο ελληνικός λαός «μέσα από την ενότητα του, τη σκληρή δουλειά και την ομοψυχία, βγήκε πιο δυνατός, πιο ενωμένος, πιο αποφασιστικός για το μέλλον του. Η ιστορία αυτού του τόπου λοιπόν, δεν είναι γραμμένη σε χρόνο αόριστο. Αλλά συνεχίζει να γράφεται, σε χρόνο ενεστώτα, σήμερα, τώρα, που αφήνουμε πίσω μια σκληρή περίοδο».

Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών παρέδωσε διάβημα στον τούρκο πρέσβη, ζητώντας του εξηγήσεις για το περιστατικό. Από την μεριά του το τουρκικό υπουργείο Αμύνης αρνείται το περιστατικό και δεν έχει κάνει καμία επιπλέον δήλωση για αυτό.

«Εάν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας, για να υπερπασπιστούμε την πατρίδα μας» 

«Η Ελλάδα σήμερα χτίζει την εθνική της αυτοπεποίθηση. Όχι με κορώνες και λεονταρισμούς. Όχι νοσταλγώντας το παρελθόν αλλά αδράζοντας το μέλλον. Η πατρίδα μας βγαίνει από μια επώδυνη κρίση που την πλήγωσε, αλλά δεν τη γονάτισε» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

«Ανάγκασαν το ελικόπτερο στο οποίο επέβαινα να χαμηλώσει την πτήση μέχρι να αναλάβουν τα μαχητικά μας» είπε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός αναφερθείς στην παρενόχληση του ταξιδιού του από τα τουρκικά F16 και έκανε λόγο για «ανόητες κινήσεις».

«Εμείς έχουμε απλωμένα χέρια για συνεννόηση. Αλλά εάν χρειαστεί θα κάνουμε αυτό που μας έχουν μάθει οι πρόγονοί μας, για να υπερπασπιστούμε την πατρίδα μας» διεμήνυσε ο πρωθυπουργός και κάλεσε την Τουρκία να δείξει ότι θέλει και εκείνη να κινηθεί στο δρόμο του διαλόγου και του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου.