Ευρωβουλευτές

Σήμερα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποτελείται από 735 βουλευτές. Από το 1979 και κάθε πέντε χρόνια, οι ευρωβουλευτές εκλέγονται με καθολική ψηφοφορία και με αναλογικό σύστημα εκπροσώπησης, είτε σε περιφερειακό επίπεδο (Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο), είτε σε εθνική κλίμακα (Αυστρία, Δανία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Δημοκρατία της Τσεχίας, κλπ.), είτε μέσω ενός μεικτού συστήματος (Γερμανία). Παντού εφαρμόζονται κοινοί δημοκρατικοί κανόνες. Πιο συγκεκριμένα: δικαίωμα ψήφου στα 18 έτη, ισότητα ανδρών και γυναικών και απόρρητο της ψηφοφορίας. Στο Βέλγιο, την Ελλάδα και το Λουξεμβούργο, η συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι υποχρεωτική.

Από το 1993 που τέθηκε σε ισχύ η Συνθήκη του Μάαστριχτ, κάθε πολίτης κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμένει σε άλλο κράτος της Ένωσης μπορεί να ασκεί το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι στη χώρα διαμονής του.

Το 1979, οι γυναίκες βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανέρχονταν στο 16,5%· μετά τις εκλογές του 2004, το ποσοστό αυτό έφτασε το 30,2 %.

Προς ένα κοινό καθεστώς για τους ευρωβουλευτές

Οι ευρωβουλευτές εισπράττουν την ίδια βουλευτική αποζημίωση με τους εθνικούς βουλευτές κάθε χώρας. Η αποζημίωση αυτή καταβάλλεται από το κράτος μέλος στο οποίο εξελέγησαν.

Με στόχο να διορθωθούν οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ των διαφόρων εθνικοτήτων και να διασφαλιστεί η διαφάνεια, ένα κοινό μισθολογικό καθεστώς για όλους τους ευρωβουλευτές θα εφαρμοστεί από 01.01.2009. Το καθεστώς αυτό προβλέφθηκε στη Συνθήκη του ‘Aμστερνταμ ύστερα από αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Διαφάνεια

 Οι ευρωβουλευτές είναι υποχρεωμένοι να δηλώσουν σε δημόσιο μητρώο τις επαγγελματικές τους δραστηριότητες και κάθε άλλο αμειβόμενο καθήκον ή δραστηριότητα. Επιπλέον, κάνουν δήλωση όσον αφορά τα οικονομικά τους συμφέροντα και τις λοιπές πηγές των εισοδημάτων τους.

Οι ευρωβουλευτές ανά κράτος – μέλος

www.europarl.europa.eu/members/public/geoSearch.do?language=EL


 

Οργάνωση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεδριάζει και αποφασίζει δημοσίως. Οι αποφάσεις, οι θέσεις και οι συζητήσεις του δημοσιεύονται στην Επίσημη Εφημερίδα των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, Official Journal of the European Union. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, www.europarl.europa.eu

Στο ημικύκλιο, οι βουλευτές δεν κάθονται ανά εθνικές αντιπροσωπείες αλλά εντάσσονται σε πολιτικές ομάδες. Σήμερα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο περιλαμβάνει επτά πολιτικές ομάδες καθώς και “μη εγγεγραμμένους” βουλευτές. Επιπλέον, οι βουλευτές εργάζονται στο πλαίσιο κοινοβουλευτικών επιτροπών και αντιπροσωπειών, στις οποίες είναι μόνιμα ή αναπληρωματικά μέλη.

Μία φορά το μήνα, οι βουλευτές μεταβαίνουν στο Στρασβούργο για τη σύνοδο της ολομέλειας. Ορισμένες συμπληρωματικές σύνοδοι διάρκειας δύο ημερών διοργανώνονται και στις Βρυξέλλες. Η Γενική Γραμματεία είναι εγκατεστημένη στο Λουξεμβούργο.
Δύο εβδομάδες το μήνα, συμμετέχουν στις συνεδριάσεις των κοινοβουλευτικών επιτροπών στις Βρυξέλλες. Η εναπομένουσα εβδομάδα αφιερώνεται στις συνεδριάσεις των πολιτικών ομάδων

Χάρη στους μεταφραστές και διερμηνείς του, το Κοινοβούλιο εργάζεται σε όλες τις επίσημες γλώσσες της Ένωσης: αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, δανικά, ελληνικά, εσθονικά, ισπανικά, ιταλικά, λετονικά, λιθουανικά, μαλτέζικα, ολλανδικά, ουγγρικά, πολωνικά, πορτογαλικά, σλοβακικά, σλοβενικά, σουηδικά, τσεχικά και φιλανδικά.


Αρμοδιότητες και ρόλος

Όπως όλα τα κοινοβούλια, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ασκεί τρεις θεμελιώδεις εξουσίες: τη νομοθετική εξουσία, την εξουσία σε θέματα προϋπολογισμού και την εξουσία ελέγχου. Το Ευρωπαϊκό Σύνταγμα κατοχυρώνει και ενισχύει τον τριπλό αυτό ρόλο.

  • Η νομοθετική εξουσία
  • Η εξουσία σε θέματα προϋπολογισμού
  • Η εξουσία ελέγχου
  • Αυξανόμενη πολιτική επιρροή

 

Δημοσκοπήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

http://www.europarl.europa.eu/parliament

Πηγή: Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο