Το Facebook θέλει να βελτιώσει και άλλο τον τρόπο που διαχειρίζεται τους λογαριασμούς των χρηστών του που έχουν φύγει από τη ζωή, αξιοποιώντας τις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης, και έτσι προβαίνει σε μια σειρά από updates.

Αυτό ανακοίνωσε η Σέριλ Σάντμπεργκ, chief operating officer του κοινωνικού δικτύου, γράφοντας σε γράφει σε ανάρτησή της στο επίσημο blog του Facebook: «Ξέρουμε ότι η απώλεια ενός φίλου ή συγγενούς μπορεί να είναι τρομερή – και θέλουμε το Facebook να είναι ένα μέρος όπου οι άνθρωποι μπορούν να αλληλοϋποστηρίζονται ενώ τιμούν τη μνήμη των αγαπημένων τους».

Ανέφερε ακόμα: «Σήμερα μοιραζόμαστε updates για να κάνουμε αυτή την εμπειρία ακόμα πιο υποστηρικτική για την κοινότητά μας: Μία νέα κατηγορία απόδοσης τιμών για τους “λογαριασμούς- μνήματα” (memorialized accounts), επιπλέον εργαλεία ελέγχου για ανθρώπους που διαχειρίζονται “λογαριασμούς- μνήματα” και βελτιωμένη ΑΙ για να αποτρέπεται η εμφάνιση του προφίλ κάποιου νεκρού αγαπημένου προσώπου με διάφορους οδυνηρούς τρόπους».

Να υπογραμμίσουμε ότι η νέα κατηγορία απόδοσης τιμών (tribute section) δημιουργεί ένα ξεχωριστό tab με memorialized προφίλ, όπου φίλοι και συγγενείς μπορούν να μοιράζονται posts, διατηρώντας παράλληλα το αυθεντικό timeline του εκλιπόντος. «Αυτό επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν τα είδη των posts που τους είναι πιο χρήσιμα, καθώς θρηνούν και θυμούνται τους αγαπημένους τους», είπε, επίσης, η Σέριλ Σάντμπεργκ.

Όσον αφορά στα εργαλεία ελέγχου, η chief operating officer του Facebook υπενθυμίζει πως το 2015 είχε παρουσιαστεί μια λειτουργία που επέτρεπε την επιλογή μιας «επαφής κληρονομιάς» (legacy contact) – ενός συγγενούς ή φίλου στον οποίο ένας χρήστης μπορούσε να αναθέσει τη διαχείριση του λογαριασμού του στο Facebook σε περίπτωση θανάτου του. Πλέον οι «επαφές κληρονομιάς» μπορούν να επεμβαίνουν στα posts που διαμοιράζονται στο tributes section αλλάζοντας τις ρυθμίσεις tagging, απομακρύνοντας tags και ορίζοντας ποιοι μπορούν να κάνουν και να δουν posts. Αυτό επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση περιεχομένου που μπορεί να είναι επώδυνο για φίλους και συγγενείς να βλέπουν.

Επίσης, αν και οι ανήλικοι δεν μπορούν να επιλέγουν legacy contacts, το Facebook άλλαξε την πολιτική του ώστε να επιτρέπει στους γονείς που έχουν χάσει παιδιά κάτω των 18 να ζητούν να γίνουν τα legacy contacts τους. «Ελπίζουμε να ελαχιστοποιήσουμε τις εμπειρίες που μπορεί να είναι επώδυνες. Μας έχουν πει πως το memorializing ενός προφίλ μπορεί να δημιουργεί την εντύπωση πως είναι ένα μεγάλο βήμα, που δεν είναι όλοι έτοιμοι να κάνουν αμέσως. Για αυτό είναι σημαντικό αυτοί που ήταν κοντά στον νεκρό να αποφασίσουν πότε θα το κάνουν. Τώρα επιτρέπουμε μόνο φίλους και συγγενείς να ζητήσουν να γίνει memorialized ένας λογαριασμός», υπογράμμισε ο Σέριλ Σάντμπεργκ.

Ως προς τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης, η Σάντμπεργκ γράφει πως, εάν ένας λογαριασμός δεν έχει γίνει «μνήμα», χρησιμοποιείται τεχνητή νοημοσύνη για να μην εμφανίζεται σε μέρη όπου θα μπορούσε να προκαλέσει οδύνη – όπως πχ προτάσεις να προσκληθεί ο νεκρός σε events ή υπενθυμίσεις για αποστολή ευχών.

Πηγή: naftemporiki.gr